Tamer HeperMirastan mahrum bırakma durumu
HABERİ PAYLAŞ

Mirastan mahrum bırakma durumu

82 yaşında bir akrabam var. Eşi ve çocuğu yok, sadece beş tane yeğeni var. Bunlardan üçü akrabalık ilişkisini sürdürürken ikisi çok hayırsız. Onlara miras bırakmak istemiyor. Vasiyetname yaparak bu iki yeğeni mirasından mahrum edebilir mi? Saklı paylar dahil, vasiyetnamenin bozulmaması için neler yapması gerek? S.M.

* * * * *

Bu ayın başında köşemin yaş günüydü. 44 yaşını kutladım. Bunu neden söylüyorum? Bu 44 senelik köşemde bana sorulan, en kolay yanıtlanacak ve çözülecek soru bu olduğu için. Nasıl kolay oluyor? Şöyle: Söz konusu yakınınızın vasiyetname yaparak isteklerini vasiyetnameye aktarması dışında yapacağı bir başka şey yok. O kadar. Kolaymış değil mi?

Haberin Devamı

* * * * *

Evet mirasçılar yeğenler, yeğenlerin saklı payı (mahfuz hissesi) yok. Bunun için istediğine istediği kadar mal bırakır, istediğini tamamen mahrum bırakır. Yeter ki vasiyetname yaptığı gün itibarıyla akıl sağlığının yerinde olduğuna dair bir raporu da vasiyetnameye eklenmiş olsun. Bu rapor olmadan zaten noter vasiyetnameyi yapmaz. Vasiyetnameyi ister noterde resmi vasiyetname şeklinde yapar, isterse el yazısı ile yazıp notere tevdi eder. Benim tavsiyem bu yaşta birinin noterde resmi vasiyetname yapmasıdır. Çünkü yeğenlerin ilk itirazı, bu kişinin yaşı itibarıyla akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiası olacaktır. Bu nedenle bu işi sağlama almak için sağlık raporunu önemli buluyoruz. Bunun dışında yakınınıza başka bir önerim olmayacak. Kendisine sağlıklı ömür dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder