Yazlık tatil yapılacak bir bölgedeyim. Sahile indim, restoranda yemek yiyeceksin. Şezlong için ücret ödeyeceksin. Şemsiye için ücret ödeyeceksin. 5 litrelik suya 30 TL ödeyeceksin. Portatif iskemleni alarak deniz ile kumun birleştiği yere oturunca güvenlik başında. Bir denize girip çıkmak yüzlerce lira. Peki bu kıyılardan yararlanmak bizim hakkımız değil mi? Bunu düzenleyen bir kanun yok mu? İ.İ.
***
Okuyucuma isterse kısaca yanıt vereyim. Böyle bir kanun var. Adı da 7121 sayılı Kıyı Kanunu. Diyor ki;
Madde 1. Bu kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Madde 2. Bu kanun, deniz, tabii ve suni göller ve akarsu kıyıları ile deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerine ait düzenlemeleri ve bu yerlerden kamu yararına yararlanma imkan ve şartlarına ait esasları kapsar.
Madde 5. Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir: Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Madde 6. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.
Madde 13. Bu kanun kapsamında kalan alanlardaki uygulamaların kontrolü; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında ise valilikçe yürütülür. İlgili bakanlıkların teftiş ve kontrol yetkileri saklıdır. Nasıl işinizi görür mü?