Tamer HeperSözleşme ne zaman başladı?
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme ne zaman başladı?

2020 yılında bir ev kiraladım ve oturmaya başladım. Ancak o tarihte yazılı sözleşme yapmadık, sonra 2022 yılı geldi ve yazılı sözleşme yaptık. Şimdi benim sözleşmem hangi tarihte başladı? Mesela beş yıllık sürem 2020’den mi hesaplanacak yoksa 2022’den mi? L.T.

* * * * *

Kira sözleşmesi mutlaka yazılı yapılır diye bir kural yok, sözlü de olur. Dolayısı ile okuyucumun beş yıllık dönemi sorması nedeni ile söyleyebileceğim husus, ilk kira başlangıcının 2020 olarak hesaplanacağı noktasındadır. Okuyucumun beş yılı sormasının nedeni kira bedelinin hak ve nasafete göre rayiç seviyesinde tespiti gerekçesi iledir. Zira ispat güçlüğü olabilir ama ispatlandığı hallerde ilk başlangıç yılı itibariyle hesaplama yapılır.

Haberin Devamı

* * * * *

Ancak bazı sorulara verdiğim şu yanıt kendisini yanıltmasın. Bir de on yıllık dönemler var ya hani herhangi bir gerekçe göstermeden kiracının tahliyesini talep hakkı. İşte konu buraya gelecek ise bu durumda on yıllık sürenin başlangıcı 2022’de yapılan yazılı sözleşme olacak. Çünkü on yıllık süre ‘uzama süresi’ olarak kabul ediliyor. Her yeni yapılan sözleşme uzama süresini kesiyor ve on yıllık süre, her yazılı yenileme döneminden itibaren yeniden başlıyor. Bu nedenle kiracıların konuya vakıf olanları, arada bir ev sahibinden kira sözleşmesini yazılı olarak yenileme talebinde bulunuyor. Çünkü her yeni yapılan sözleşme on yıllık süreyi sıfırdan başlatıyor. Yani on yıllık süre yasal olarak sözleşmenin uzaması halleri için geçerli kabul ediliyor. Okuyucum bu iki durumu birbirinden ayırsın diye ikisini de köşeme aldım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder