7 yıldır şirket çalışanıyım. İş yerinden çıkmam gereken şahsi konularım var. Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim, şartlar nelerdir? 15 yıl sigortalı çalışmak mı gerekiyor? Erkeklerde 7000 günü mü dolduran kendi isteğiyle ayrılsa da haklarını alabiliyor? Ü.A.
* * * * * *
Okuyucumun ilk cümlesi şahsi konuları nedeni ile işten ayrılma ihtiyacı. Çalışanların işyerinden kendi ihtiyaçları için ayrılması durumunda kıdem tazminatı talep hakkı yok. İşçinin emeklilik hakkını kazanması halinde bu durumu SGK’dan alacağı yazı ile belgelediği hallerde veya emeklilik hakkını kazanmadan önce sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeni veya işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi kıdem tazminatını hak ederek işten ayrılabilir. Dikkat ederseniz bunlar içinde şahsi nedenlerle ayrılma hususu yok. Yani böyle bir ayrılmada kıdem tazminatı talep edilemeyecek, talep edilse bile ödenmeyebilecek.
* * * * * *
Okuyucum bazı sürelerden söz etmiş, bunlar yukarıda değindiğim, SGK kayıtlarına uygun olarak emeklilik hakkını kazanma süreleri olup, bunun için tek süre belirtemiyorum. Muhtelif yasa değişiklikleri ile bu süreler değişmiştir. Burada işe başlama tarihleri, yaş faktörleri vs. rol oynar. Ancak esas olarak okuyucumun durumunda olan birine verebileceğim yanıt, belli bir süre çalışanların kendi şahsi meseleleri nedeni ile kıdem tazminatını hak edecekleri bir durumun söz konusu olmadığıdır. Yani tek başına yedi yıl çalışmış olmak bu hakkı sağlamaz.