Tamer Heper Üç yıl kiralama yasağı var
HABERİ PAYLAŞ

Üç yıl kiralama yasağı var

Kiracım bu yıl içinde kiraya yüzde 50 zam yaptı ama dönem başı geldiğinde yüzde 25’lik zammı yapmayacağını ve de çıkmayacağını söylüyor. Ben kiradayım. Onun da aynı sokakta bir yeri var ama burayı büro olarak kullanıyor. Haklarım neler? B.T.

* * * * *

Farkındaysanız son aylarda sorular hep kira ve kiracı. Bu meskenlerdeki yüzde 25’lik zam şartı ihtilafları halletmedi tam tersine arttırdı. Şimdi 2 Temmuz’da kalkıyor ama gelen mektuplardan da anlıyorum ki yeni bir ihtilaf dalgası yolda. Zira kiraya verenler yüksek talebe hazırlanıyor. Kiracının ise bunu ödemeye gücü yok. Bakalım neler göreceğiz? Şimdi okuyucumun durumuna bakarsak, elbette kiracıya “çık” deyince kiracı ertesi gün eşyasını toplayıp gitmez. Şayet okuyucumun amacı, kiracıyı çıkartmanın nedenlerini öğrenmek ise elinde iki neden var. Birincisi kiracının aynı sokakta gerçekte mesken vasfında olan ama kiracının büro olarak kullandığı gayrimenkulü. Bu durum tahliye nedeni. İkincisi kendisinin kirada oturuyor olması.

Haberin Devamı

* * * * *

Kendisinin kirada oturuyor olması, ihtiyacının bulunduğunun ispatına yarayacak bir husus. Gerçekten kendisi kiradaki yerine taşınacak ise ve ihtiyacını mahkemede ispatlayabilecek ise tahliye davası açma imkanı var. Ancak ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açanların bir hususu bilmesinde de yarar var. İhtiyaç nedeni ile tahliye davası açıp, tahliye kararı alıp, kiracıyı bu tahliye kararının takip konusu yapılması durumlarında, davacı üç yıl müddetle bu yeri başkasına kiralayamaz. Kiralaması suç kabul edilir. Yani bu mahkeme kararı ile evi tahliye ettirip ertesi gün daha yüksek rakamla kiraya vermeyi düşünenler, karşılarında daha büyük bir zarar görebilir, bunun da bilinmesinde yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder