Üç çocuk sahibiyim. Vasiyetname yapmak istiyorum ve vasiyetnamemde çocuklarımdan birine mal bırakmadan, olduğu gibi iki çocuğuma bırakmak istiyorum. Bu mümkün mü? Sonradan bir problem yaşanır mı? M.G.
***
Önce son cümleye yanıt vereyim, evet sonradan bir problem yaşanır. Şöyle: Bu problem doğal olarak okuyucum hayattayken yaşanmaz ama okuyucumun vefatından sonra yaşanır. Zira evlatlar saklı pay sahibi mirasçıdır. Yani evlatlara düşecek miras payının yarısı saklı paydır ve bu engellenemez. Dolayısı ile mirastan mahrum bırakılacak evlat gerekirse dava açarak hukuken mahfuz hisse dediğimiz saklı payını isteyebilir ve böyle bir dava açarsa da kazanır.
İşte problem yaşanabilir dememin nedeni budur. Ancak bu soru karşısında istisnai bir durumdan da söz etmeliyim. Doğrusu okuyucumun bir evladını mirastan neden mahrum etmeyi düşündüğünü bilmiyorum ama bizim yasamızda bir madde var. Buna göre, “Mirasçı (bu olayda evlat ), miras bırakana (bu olayda baba) veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse, mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirasçı, mirasçılıktan çıkarılabilir.”
***
Şimdi bir baba iki evladına miras bırakmayı düşünüp, üçüncü çocuğunu bundan mahrum etmek istiyor ise yukarıda sayılan hususlardan birinin varlığı ihtimali kuvvetlidir. Ancak ihtimaller arasında, mahrum bırakılacak evladın maddi durumunun çok iyi olması, miras payına ihtiyaç duymayacak olması ihtimali de var. Böyle durumda mahrum bırakılacak evlat bu hususu bir dava konusu yapmaz ise vasiyet öylece uygulanır. Ancak bir dava konusu yapılacak ise mahkemece olay incelenir, olayın varlığını diğer iki çocuk ispatlamak durumunda kalır.