Tamer HeperVesayet altına alınır mıyım?
HABERİ PAYLAŞ

Vesayet altına alınır mıyım?

Çocukluğumda epilepsi tedavisi gördüm, son iki yıldır da oyun bağımlılığı konusunda tedavi görüyorum. Evliyim, bir hastane çalışanıyım ama annem ve babam hâlâ oyun oynadığımı düşünüp bana vasi olmak istiyorlar. Bu konuda dava açsalar kazanırlar mı? K.R

Yukarıda okuyucumun sorusunu özetlerken yaş durumunu bilhassa yazmadım, istedim ki sürpriz olsun, okuyucumun yaşı 43. Peki bu yaşta bile olsa bir kimse vesayet altına alınabilir mi? Vesayet altına alınma Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş bir durumdur. TMK madde 404 ve devamında kişinin vesayet altına alınması gereken durumlar şunlardır:

Haberin Devamı

Küçüklük

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı 

Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim 

Özgürlüğü bağlayıcı ceza

İstek üzerine Okuyucumun durumu için küçüklük söz konusu değil, ailenin iddiası akıl hastalığı da değil, özgürlüğü bağlayıcı ceza da söz konusu değil, bu durumda bir tek 3’üncü madde kalıyor. (3) Bu sayılan sebeplerden ötürü kişinin vesayet altına alınabilmesi için kendisini veya ailesini yoksulluğa düşürme tehlikesinin bulunması gerekir. Bununla beraber devamlı korunmaya muhtaç ve bakıma muhtaç durumda olması veya başkalarının güvenliğini tehdit etmesi gerekmektedir. Ancak kişinin yukarıda sayılı bu sebeple vesayet altına alınabilmesi için bu sebeplerden ötürü işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispatlaması gerekmektedir. Oysa biz iş hayatı olan, evli ve 43 yaşında birinden söz ediyoruz. Peki durum ne olabilir? Bu kişi hakkında anne ve babası tarafından vesayet altına alınması talebi ile dava açılamaz mı? Açılır. Ancak böyle bir davada yukarıda 3’üncü maddede sözü edilen şartların varlığının ispatı şarttır. Bu yaşta biri için de oyun merakı nedeni ile vesayet altına alınma biraz vesayet altına alınma için kabul edilebilir bir şartmış gibi görünmüyor. Şayet dava açılırsa mahkeme bu hususları inceleyecek, gerekirse hastane raporu alacak, gerektiğinde tanıkları dinleyecek. Okuyucum kendini savunacak, delillerini sunacak ve karanını buna göre verecektir ve bu taleple açılmış davada sonuç olarak mutlaka vesayet altına alma kararı verilecek anlamı çıkmaz.

Haberin Devamı

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder