Tuğba Çubukçuİngiltere de üniversite eğitimi nasıldır?

HABERİ PAYLAŞ

İngiltere de üniversite eğitimi nasıldır?

İngiltere gün geçtikce üniversite konusunda daha popüler olmaya devam ediyor. Çok yoğun bir talep var, bu hafta bunun nedenlerini ve başvuru şartlarını konuşalım.

İngiltere de üniversite eğitimi genel olarak 3 yıl sürüyor ve bir üniversiteye başvurabilmek için gerekli olan temel iki şey not ortalaması ve dil yeterliliği. Yani Türkiye de üniversite sınavının sonucu üniversite başvurusunda bir rol oynamıyor.

Öğrenci bazı durumlarda 1. Sınıfa başlayabilirken bazı durumlarda hazırlık senesi (foundation year) okuması gerekebiliyor. Bu öğrencinin not ortalaması ile gitmek istediği okul için bu not ortalamasının yeterli olup olmama durumuna göre değişiyor.

Haberin Devamı

Eğer öğrencinin not ortalaması çok yüksek değil ancak girmek istediği üniversite top bir üniversite ise bu durumda öğrencinin bir sene bilimsel hazırlık senesine devam etmesi gerekir. Yani bu durumda eğitim süresi 4 seneye çıkar.

Hazırlık senesi Türkiye'de ki gibi yalnızca İngilizce hazırlık değil. Öğrencinin okuyacak olduğu bölüm ile alakalı giriş derslerini aldığı ve bölüme hazırlık yaptığı bir süreçtir.

Öğrenci bölümüne karar verdikten sonra danışmanları öğrencinin not ortalamasına en uygun olan üniversiteleri listeleyerek ucas (İngiltere üniversite başvuru sistemi) üzerinden 5 adet 1. Sınıf başvurusu ve bunun dışında denemek istedikleri üniversitelere hazırlık başvuruları yapabilirler.

Bir sonra ki yılın Eylül ayı için başvurular bir önceki yıl Eylül ayı gibi açılır. Başvuru esnasında eğer öğrencinin dil yeterliliği henüz hazır değilse bu durumda şartlı kabul alarak öğrencinin dil yeterlilik sınavından başarılı olması beklenebilir. Başarılı olduğu taktirde üniversiteye dil sınavı puanı gönderilerek kabul şartı ortadan kaldırılır ve artık öğrenci vize başvurusuna hazırdır.

Dil yeterliliği bölüme göre değişmekle birlikte hazırlık okuyacak öğrencilerde Ielts sınavı üzerinden ortalama 5, 1. Sınıfa kabullerde ise 6,5 gibi bir puan alması beklenmektedir. Bu bölüm ve üniversiteye göre değişkenlik gösterir. Ielts sınavı 9 puan üzerinden değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Bazen öğrenciler çok iyi bir üniversiteye gitmek isterler. Ancak hazırlık senesiyle zaman kaybetmeyerek 1. Sınıfa yerleşmek isteyebilirler. Bu durumda öğrencinin sahip olduğu mezuniyet derecesi yeterli değilse ap, ıb, sat gibi ek sınavlarla istenen notları alarak 1. Sınıfa direk kabul alınabilir.

Bir diğer kafa karıştıran konu ise İngiltere de üniversite okumak isteyen bir öğrencinin Ielts sınavından akademik mi yoksa ukvı sınavına mı girecek olmasıdır. Öğrencilerin bu konuda çokça kafası karışmaktadır.

Bu durumda genel hatlarıyla şöyle anlatabiliriz. Öğrenci 1. Sınıfa kabul alabilecekse akademik Ielts e girebilir ve bu yeterli olur. Ancak hazırlık okuyacaksa bu durumda ukvi ielts e girmesi ve bundan geçerli not alması beklenmektedir.

Öğrencilerin genel olarak yaptıkları hata arkadaşlarından iyi olduğunu duydukları üniversitelere girmek için biz danışmanlara baskı yapmalarıdır. Bu durumda öğrencilere en iyi okulun bitirilebilecek okul olduğun hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Öğrencinin bir okula uygun olup olmadığını okulun öğrenciyi ne kadar zorlayabileceğini anlayabilmek için öğrenciyle uzun görüşmeler yapmak ve kendisini, çalışma prensiplerini, sevdiği dersler gibi konuları danışmanına aktarmasını sağlamak gereklidir.

İngiltere de üniversite eğitiminin öğrenciye sağlayacakları iyi bir eğitimin çok daha fazlasıdır. Vizyon, network, dünya görüşü gibi daha onlarca olumlu kazanım sayılabilir.

………….

Bu hafta güzel bir haber aldık. İngiltere artık Türkiye de yapılan Pfizer aşısını geçerli sayarak 2 aşısını olmuş ve üzerinden 14 gün geçmiş Türk vatandaşları için karantina süresini kaldırdığını açıkladı.

Tüm sorularınız için tugbacubukcu@yandex.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder