Günümüzde, zamanının çoğunu ekran başında geçiren ve geçirmek zorunda olan gençler ve genel olarak hangi yaşta olursa olsun bir eş, sevgili, flört, arkadaş, partner bulmak isteyen insanlar; bu ihtiyaçları için ‘Dating App’ denen dijital çöpçatan sitelerinden yararlanıyor. Tüm çöpçatan sitelerinde benzer bir yapı ve akış var. Daha güvenli, özenli ve çeşitli hizmet kalemleri için kademe kademe artan üyelik/abonelik ücretleriyle çalışıyorlar. İlk önce profil oluşturuluyor. Profilde, yapay zeka sayesinde giderek çeşitlenen ve akıllanan görsel-metin ve video olanaklarıyla kişi kendini, tercihlerini anlatıyor.
Platform filtrelere ve konum hizmetlerine göre birbirine en uygun kişileri arıyor ve bulduklarını birbirlerine yönlendiriyor. Kendilerine “Bak sana uygun adaylar buldum ya da şu kişiler seninle ilgilendi” diye bildirim gelenler; adayları parmakla veya mouse’la pıt pıt pıt kaydırarak seçiyor, isterlerse de iletişime geçiyorlar. Bu aşamadan sonrası da bildiğimiz kader-kısmet oluyor artık.
Kuşkusuz akıl, dikkat, temkinli olmak gibi davranışlar; geleneksel buluşma ve tanışmalarda olduğu gibi dijital kanallar sayesinde kurulan ilişkilerde de kilit faktör. Bu konu tüm dünyada çok yaygın ve fazlasıyla gündemde. O yüzden pek çok araştırma yapılıyor, sayısız makale, tavsiye, uyarı listesi yayınlanıyor.
Ve ülkelere göre oranlar değişse de her şeyin dijitalleştiği bu çağda, evliliğe giden tanışmaların neredeyse dörtte birinin dijital ortamlarda başladığı anlaşılıyor. Tabii ki aynı kanallar aldatma, boşanma oranlarını da artırıyor.
EN POPÜLER DİJİTAL ÇÖPÇATANLAR
Tüm dünyada en popüler dijital çöpçatan hiç kuşku yok ki Tinder. Onu takip eden bir diğer platform Bumble. Bumble’da önce kadınlar seçim yapıyor ve konuşma başlatıyor. Erkek, 24 saat içinde mesaj atmazsa şansını kaybediyor.
Bir de Happn var. Bu da daha çok konum bilgileriyle anlık, hızlı buluşmalara yardımcı oluyor. Çeşitli özelliklerde ve farklı ihtiyaçlara, önceliklere göre çok sayıda uygulama var.
DİJİTAL ÇÖPÇATAN SİTELERİNDE BUNLARI SAKIN YAPMAYIN
- Kalitesiz, bulanık, güneş gözlüklü, maskeli, aşırı oynanmış, tuhaf açılardan, aynadan çekilmiş şimdiki halinizi yansıtmayan tuhaf fotoğraf, selfie kullanmayın.
- Yaşınız, boyunuz, fiziksel özellikleriniz ya da okulunuz, işiniz hakkında asla yalan söylemeyin.
- Az sayıda fotoğraf koymayın. Yapay zekâ 1-2 fotoğrafla işi geçiştiren adayları algoritmada alt sıralara alıyor, onlara pek güven duyulmuyor.
- Kaba, küfürbaz, alaycı, saldırgan, sarkastik, kötü üslup kullanmayın.
- Ne istemediğinizi değil ne aradığınızı temiz, kısa, net, açık ifadelerle yazın. Kafa karıştırmayın.
- Düzgün ve amacına uygun kullanılması halinde pek çok mutlu beraberliğe yol açacağına inandığım bu dijital çöpçatanlık müessesesinin, Metaverse’de ne gibi boyutlara evrileceğini başka bir yazıda irdeleriz artık…