Robot Hayvan Severleri de görür müyüz acaba?
Sosyal medyadan, hele hele YouTube’dan yayılan hayvansı ve insansı robot videoları sayesinde tüm dünyada Boston Dynamics’i bilmeyen neredeyse kalmadı. Hatta işler öyle bir ilerledi ki şirket, geçen yıl 75.000 dolar’dan (yaklaşık 625 bin TL – Ekim 2020 itibari ile) piyasaya sunduğu ve hepimizin artık iyice aşina olduğu sarı robot köpeği (robodog) “Spot” için yedek parça, aksesuar satışlarına başlayacağını bile duyurdu.
Bir kaç yıl önce sarı robot köpek Spot’un merdiven çıkan, insanlarla koşan, kapı açmaya çalışan, itilip kakıldığı halde düşmeyen videolarını ilk izlemeye başladığımızda çok şaşırmış, ürkmüştük. Çoğumuz fantastik bulmuş, bilgisayar animasyonudur, viral yayılsın diye yapılmışlardır ve hatta yalnızca “Black Mirror” gibi kötümser – distopik bilim kurgu dizilerinde olurlar diye düşünmüştük. En azından hayata karışmaları için daha çok zaman var sanıyor, belki de öyle olmasına inanmak istiyorduk…
En çok da…
- Amerikan ordusu bunları savaş için kullanır, zaten savaş için geliştiriyorlardır. Vay halimize!”
Demiştik ki Amerikalı zannettiğimiz şirket şu anda – 2020 itibari ile- Japon holding SoftBank Grubu'nun 100% iştiraki... Yani Boston Dynamics Amerikalılar tarafından Amerika’da kurulmuş, Amerika merkezli ama artık Japon… Hani İkinci Dünya savaşında Amerikalıların atom bombasıyla çökerttikleri Japonlar var ya işte onlar, Eski düşmanları Amerikalıların belki de en iddialı harp silahlarından birini onların elinden almış durumda!.. Mı acaba?..
Son zamanlarda Boston Dynamics’den peş peşe gelen yeni ve şaşırtıcı haberler ve videolar kötümser görüşlerimizi değiştirmeye başladı. Sebebi Japonlar mı acaba?
Tabii ki hala savaş ya da kötü niyetli görevler için kullanılabilirler, kullanılacaklardır; ancak, özellikle COVID-19 Pandemisinden sonra Singapur’da, Amerika’da deneme amaçlı da olsa “insanlar sosyal mesafeyi koruyor mu?” diye parklarda, sokaklarda devriye gezen robot köpekleri görünce tehlikeli ortamlarda faydalı amaçlarla, insanlık yararına kullanılabileceklerini de düşünmeye başladık.
Ve sonunda robot köpek aksesuarları piyasada!..
Yaklaşık 34 kilo ağırlığında, 1 metre uzunluğunda, 80 cm boyunda ve 50 cm eninde olup, 14 Kg. ağırlık taşıyabilen robot köpek Spot’dan son haberler ve videolara şöyle hızla bakalım…
Başlığı ilk okuduğunuzda belki oyun, eğitim, yaşlılara duygusal veya engellilere fonksiyonel destek vb. için üretilen küçük, basit robot köpekleri ve onlara alınabilecek ufak tefek süsleri, aksesuarları geçirdiniz. Ya da ters ters “canlı köpeklere aksesuar bitti, şimdi bir de robot olanına da mı aksesuarı çıktı?” diye düşündünüz…
İkisinde de yanıldınız! Çünkü bahsi geçen aksesuarlar; Boston Dynamics’in sarı robot köpeği Spot’un kafasına takılabilen, farklı fonksiyonlardaki tam kavrayıcı, 360 derece dönebilen, uzayabilen (ve kendisi de esasen hayli gelişmiş bir robot olan) özel “kol”, ilave şarj kutuları, kendi kendini şarj edebileceği şarj istasyonları, kamera kitleri gibi oldukça karmaşık ve ileri teknoloji ürünü cihazlardan oluşuyor…
Yani pek çoluk çocuk, hafif sanayi işi değil. Öyle her köşede, ülkede, pazarda bulunabilecek, kolay kolay markete, sokaktaki tezgaha, bir milyoncu dükkana, spotçuya düşemeyecek kadar hassas ve pahalı aksesuarlar… Pek tasma üretmeye, satmaya benzemeyen ileri teknoloji yatırımı ve çabası isteyen sanayi alanları… Bilmekte anlamakta yarar var…
Hem gelişecek yeni endüstrileri hem de meslekleri düşünmek için esinlenmek amacıyla haklarında bol okumak, video izlemek, çalışmak gereken hayati konular…
Petrol kuyusunda devriye gezen, boş zamanlarında da doktorluk yapan robot köpekler işe alınmaya başladılar!
Geçen yıl endüstriyel kullanımlar için satışa çıkan robot köpeğin ilk müşterilerinden biri, bir petrol şirketi oldu.
Şirket Spot’u daha çok petrol platformunda gece turları yapan bir devriye olarak kullandı. Aslında bu artık, robot köpek için sıradan bir görev sayılıyor.
Ondan beklenen ve devriyesini tamamladıktan sonra yapması beklenen diğer işler de var. Mesela; platformda dört ayaklı bir doktor olarak çalışması…
Şimdi uzmanlar bu ve bunun gibi pek çok görevi, en tehlikeli ve zor çalışma ortamlarından biri olan petrol platformlarında yaptırmak üzere deneme ve geliştirmelerine hızla devam ediyorlar. Bu tehlikeli alan çalışmalarının bir amacı da kuşkusuz; robotların diğer gezegenlerde, uzayda yapılacak keşif gezilerinde kullanılabilir düzeye gelmesi…
Robot köpek Spot Çernobil’de!..
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna haber ajansı Ukrinform, Bristol Üniversitesi mühendislerinin Boston Dynamics’in robot köpeği Spot'u birtakım testler için 1986’daki felaketten bu yana kapalı duran Çernobil Nükleer Santrali'ne götürdüklerini duyurdu…
Testlerde radyoaktif bölgede tek başına teftiş yapan Spot’un görevi, bölgedeki farklı radyasyon seviyelerini ölçmek ve üç boyutlu bir dağılım haritası oluşturmaktı. Çalışmalar sırasında Bristol Üniversitesi ekibi, drone'ları, uzaktan çalıştırılan sensörleri ve tarayıcıları da test etti. Uzmanlar, robotların kendi kendilerini şarj edebilecekleri enerji ünitelerinin, standart aksesuar ve yazılımların gelişmesine paralel olarak buna benzer çalışmaların çok daha etkin yapılabileceğini ve sayılarının da hızla artacağını belirtiyorlar.
O zaman şunları da düşünebiliriz; doğa felaketlerinde, yangınlarda, depremlerde, kazalarda, bulaşıcı hastalık riski olan alanlarda, insanlık onuruna yakışmayan pis, zararlı, tehlikeli her türlü işte, eğitimde, eğlencede; kısacası sayısız alanda kullanılmaları mümkün…
Tek bir şart var; bunları hayal edecek, yapabilecek yetkinlikte ve iyilikte insan aklı, emeğinin yükselmesi, artması…
İşin nerelere vardığını anlamak için
Lütfen aşağıdaki QR kodu okutun😊 Web sitesine göz atın; İşte Spot Robot almak isteyenler için web sitesi: https://www.bostondynamics.com/spot