HER DUVARDA O
Dijital sanatın kalbimize hitap eden içeriklerle buluştuğu sergileri çok seviyorum. Ataşehir’deki X Media Art Museum by Dasdas’ta devam eden ‘Sezen Aksu Dijital’ adlı sergi keyifli olduğu kadar duygu dolu bir iş. Saat başı izlenebilen sergi için dört duvardan oluşan geniş bir alana giriyorsunuz. Yüksek çözünürlüklü projektörle donatılmış ortamda nereye bakacağınızı bilemiyorsunuz. Gösteri başladığında ise Sezen Aksu’nun hayatı bir film gibi gözünüzün önünden geçiyor.
25 DAKİKALIK DENEYİM
Bu dört duvarda akan görüntülerin yanında yere baktığınızda da farklı sürprizlerle karşılaşıyorsunuz. Bir yandan anlatıcının sözlerine kulak veriyorsunuz. Sezen Aksu’nun hayatını 25 dakikada çok keyifli bir şekilde öğreniyorsunuz. Çıktığınızda ise yüzünüzde bir gülümseme oluyor. İsterseniz Sezen’e not bırakıyorsunuz. Sonra onun eşyalarından oluşan küçük müzeyi ziyaret ediyorsunuz. X Media Art Museum’u tebrik ediyorum. Harika bir iş çıkarmışlar.
Türkiye’nin MICHELIN YILDIZLI ilk kadın şefi ZEYNEP PINAR TAŞDEMİR
Türkiye’nin ilk Michelin yıldızlarını alan restoranların sadece birinin şefi kadın. O da Araka’nın kurucusu Zeynep Pınar Taşdemir. Marmara İşletme mezunu olan Pınar dört aylık bir aşçılık kursundan sonra bir otelin mutfağında staja başlamış. O stajı otelin kasabında bitirmiş! Birkaç yerde çalıştıktan sonra dönemin ünlü restoranı Changa’nın kapısına dayanmış. Sonunda mutfağın o sırada ihtiyacı olmamasına rağmen ısrarla Sabancı Müzesi’ndeki Müze de Changa’nın mutfağına komi olarak girmiş. Daha sonra birkaç ortakla Fumée’yi açsa da Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç’un teklifiyle orayı bırakıp aşçı olarak ayrıldığı Müze de Changa’ya 2014’te baş şef olarak dönmüş.
Araka’nın hikayesi nedir?
Changa kusursuzluk gerektiriyordu ama ben hayatımın o döneminde daha rahat bir hayat ve ufak bir restoran istiyordum. O yüzden beni yansıtan ve yemeğin ön planda olduğu Araka’yı kurguladım. Ama aslında sonuç hiç de planladığım gibi olmadı. Sessiz sedasız 2018’de açtığım Araka büyük bir talep gördü. Pandemiye kadar sermayesini çıkardı. Pandemide de kapalı olmamıza rağmen paket servis ve catering ile çalışmaya devam ettik.
Kadınların sektördeki yeri ne?
Sadece bizde değil dünyada da daha az kadın şef var. Çünkü kadın kimliğinin görevleri daha fazla hayatta. Eş olması bekleniyor, anne olması bekleniyor. Baba şef mutfağa girebiliyor ama annenin vakti olmuyor. Benim çocuğum ise dükkan.
Yıldızı aldığından beri senin için soğuk ve yaklaşılması zor gibi yorumlar yapıldı. Yıldızın sana ne getireceğini düşünüyorsun?
Ben içe dönük biriyim. Bu da dışarıdan söylediğin gibi algılanıyor. Aslında aşçılık da bu profile uygun bir meslek. Mutfağa girip gün boyunca aynı işi yapmak dışa dönük biri için zor olabilir. Ben mutfakta zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Her şeyle kendim ilgilendiğim için sosyalleşmeye vakit bulamadığım zamanlar da oluyor. Araka kendi sermayesi ile dönen bir dükkan olduğundan yıldızın bize getireceği güç ile daha da iyi olacağız. Ekibimi büyütebileceğim ve iş yüküm azalacak. Ben de farklı alanlarda yer almaya başlayacağımı düşünüyorum. Özellikle sosyal sorumluluk projelerine ve işbirliklerine ağırlık vermeyi hedefliyorum.
Sürdürülebilirlik konusu hakkında ne düşünüyorsun?
Uzun yıllardan beri kişisel karbon ayak izimi azaltmaya çalışıyorum. Evimde de dükkânda da çöpleri ayırıyorum. Kendi kompost sistemimi kurmaya uğraşıyorum ve ekibimi eğitiyorum. Bu pat diye olabilecek bir konu değil, alt yapısını kurmak için bir süredir eğitim alıyorum. Yıllardır kullandığımız ürünlerde de yerelliğe önem veriyoruz. Küçük üreticileri desteklemeyi önemsiyorum, Türkiye’nin dört bir yanından yerel üreticilerle çalışıyorum. Changa’dan bana kalan miraslardan biri bu.
Bundan sonra nasıl bir yol çiziyorsun kendine?
İnsanların algısı bir günde değişti, beklenti yükseldi, talep arttı ama önceki günle aynı restoranım ben. Artan talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Beklenti yükseldiğinden, daha iyi bir hizmet verebilmek için artık tam kapasite çalışmıyoruz. Daha dikkatli ilerlememiz gerekiyor. Araka’nın dokusunu değiştirmeyi düşünmüyorum ama teknolojik alt yapıma yatırım yapıyorum. Hayattaki tek derdim yaptığım şeyin bir gün öncesinden daha iyi olması hep.