Uğur AlkaparDünyaya açılmanın bedeli

HABERİ PAYLAŞ

Dünyaya açılmanın bedeli

Aleyna Tilki bu cuma İngilizce şarkısı ‘Retrograde’ ile dünyaya açılmanın ilk adımını atmış olacak. Geçtiğimiz haftalarda “Warner Music, Aleyna’yı dünyanın neresine açacak?” diye sormuştum. Ben bu yazıyı yazdığım sırada henüz sadece şirketin Hindistan şubesi paylaşım yapmıştı! Aleyna’nın yeni kariyeri hakkında en çok merak ettiğim şey ise kabul ettiği anlaşmanın şartları.

Öyle bir dedikodu dolanıyor ki ortada... Söylenenlere göre Aleyna attığı imzaya göre yıllarca Warner’ın kölesi olacak. Şartlar gereği şarkılarının tüm haklarını devrettiği, satışlardan çok az pay alacağı ve uzun yıllar boyunca başka bir şirkete geçemeyeceği gibi, müzikal anlamda da Warner Music’in sözünden çıkamayacağı iddia ediliyor. Ne yazık ki bitmedi...

Haberin Devamı

Aleyna’nın hayranlarını çok heyecanlandıran ‘Retrograde’ şarkısında birçok kişinin imzası var ama Dua Lipa çok ünlü olduğu için ön plana çıkarılıyor. Duyduğuma göre olay şöyle gelişmiş: Şarkı önce Dua Lipa’ya önerilmiş. Kendisi pek beğenmediği için üzerinde düzeltmeler ve değişiklik yapmış biraz. Ama sonunda “Bundan bir şey olmaz” deyip bırakınca Aleyna’ya vermişler. Yani aslında tamamen onun eseriymiş gibi bir hava yaratılsa da şarkının çok küçük bir bölümünü yazmış Dua Lipa. Ama bence bu durum Aleyna’nın başarısını etkilemez.

Dünyaya açılmanın bedeli

Çünkü birçok ünlü ismin beğenmeyip pas geçtiği ama sonra hit olan o kadar çok şarkı var ki. Bilim insanı Aleyna Tilki eminim matematik yeteneğini kullanıp tüm bu hesapları çoktan yapmıştır.

İç gıcıklanması

Yeniköy’deki efsane restoran Araka’nın sahibi ve şefi Pınar Taşdemir, dijital platform Gain’de ‘Sakin’ adlı çok iyi bir program yapıyor. 12 dakika sürüyor ve konuşma çok az. Görüntülerin güzelliği ve sesler ön planda. Kendini doğaya bırakan Pınar toprakta yürürken, tarladan sebze toplarken, kürek çekerken, mangalda yemek pişirirken çıkan sesler meditatif bir müziğe dönüşüyor.

Bu çekimlerde ‘Otonom Duyusal Meridyen Tepki’ diye çevirebileceğimiz ASMR tekniği kullanılıyor. Buna beyinsel orgazm ya da ‘iç gıcıklanması’ da deniyor Türkçede. Youtube’da çok örneği var ama ilk kez Pınar’ın ‘Sakin’i gibi bir şey izledim. Evlere kapandığımız şu dönemde bana çok iyi geldi.

Haberin Devamı

Polisiye festivali

Bir taraftan karla kışla uğraşsak da diğer taraftan online bile olsa festivaller düzenleniyor. En ilginçleri ise 28 Şubat’a kadar sürecek olan Polisiye Festivali. Beşinci yaşını kutlayan polisiye kültür dergisi 221B tarafından yapılan organizasyonda hem ülkemizden hem de dünyadan önemli polisiye yazarları söyleşilere katılacak. 221B Polisiye Festivali, Mylos Yayın Grubu Youtube sayfasından izlenebiliyor. 17 farklı panel, atölye ve gizem çözme oyunlarıyla çok farklı bir deneyim gibi görünüyor.

+1 Fest

Karantina döneminde başlayan online festival +1 FEST, yeni konser programını açıkladı. Şubat ve Mart ayı boyunca 6 hafta sonu Mabel Matiz’den Melek Mosso’ya, Ceza’dan Fatma Turgut’a pek çok ismin canlı performansı @artibir instagram hesabından evlere taşınıyor. Kapanışta ise sürpriz bir isim sahne alacak. Bu hafta sonu Ceza ve Adamlar var. Ciddi bir prodüksiyonla konser yayınları yapan bu festivali mutlaka takip edin. Özenilmiş, emek verilmiş gerçek konserleri ücret ödemeden izlemenin keyfine varın.

Haberin Devamı

Dolu kadeh

Adı beni gülümseten Dolu Kadehi Ters Tut grubunun hayranı olacağım bin yıl düşünsem aklıma gelmezdi. ‘DKTT’ adlı albümlerinden çıkan ilk klip şarkısı ‘Islansın’ı dinleyince Mürsel Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay hakkındaki tüm düşüncelerim değişmişti. Defalarca dinlediğim ve şarkının klibini hayranlıkla izlediğim grup şimdi de ‘Yangın’la gündemde. Bu şarkı da çok güzel. Kadehin yarısı değil tamamı dolu!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder