Dahi anlamında ‘de’yi ayrı yazamayanlara karşı savaş açanlardan biri benim. Dahası Türkçede yeri olmayan, son dönemde türeyen “Şansın var mı?” kalıbına da çok gıcığım. Kibarlık düzeyini arttırdığını düşündükleri için diyorlar ki “Şu işi benim için yapma şansın var mı?” Yahu bu işin şansla ilgisi ne? Direkt sorman gereken şey “Benim için bunu yapar mısın?”. Bundan kibarı Şam’da kayısı. Bu şanssız kalıp aslında İngilizcedeki “Is there any chance...” kalıbından kopya. Bu cümledeki anlamı da şans değil, ihtimal.
Artık kim bunu ilk kullandıysa, yanlış çevirmiş. Hilkat garibesi bir ifade ortaya çıkmış. Kötü bir dublaj Türkçesi. Uzun lafın kısası “Şansın var mı?” sorusunu sadece arkadaşınıza piyango bileti çektirirken sorun lütfen.
Sanat eseri
Üniversite yıllarından tanıdığım Duygu Erol, kendini kurumsal hayata verip yönetici oldu. Sonra onca işinin arasında kendisine nefes aldıracak bir hobi buldu. Sevdikleri için tabaklara şahane desenler çizmeye başladı. O kadar çok beğenildi, talep gördü ki bunu küçük bir işe çevirdi.
Tabaklara yaptığı çizimleri yastıklara da taşıdı. Genelde sipariş üzerine yaptığı tabakların her biri sanat eseri. Ve kendine has tarzını hemen tanımak mümkün. Çizdiği kadınlar o kadar tatlı, naif ve güzel ki evin en güzel duvarına asmak istersiniz. Duygu’nun çizimlerini ‘little._things._shop’ Instagram hesabında görebilirsiniz.
Hap bilgiler
Yayıncılık yaptığım dönemde çıkardığımız ‘Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi’ o kadar çok satmıştı ki yazar Tamer Korugan seriyi devam ettirmişti. Bu tür hap bilgileri çok severiz. Instagram’da iki hesap var ki beni bu konuda çok cezbediyor.
Bir tanesi ‘5_sey’. Adından da anlaşılacağı gibi bir konu hakkındaki 5 şeyi hızla aktarıyor. Billie Eilish’ten dondurmaya uzanan bir konu yelpazesi var. Diğeri de ‘bilgirim’. ‘Eğlenceli ilginç bilgiler’ sloganıyla her gün ‘vay’ dedirten güzel paylaşımlar yapıyorlar.
Kulüpçüler isyanda
Gece kulübü ruhsatıyla çalışan mekan sahipleri ve işletmeciler kazan kaldırdı. Çünkü 5 aydır kapalılar. Ama isyanın nedeni kapalı kalmak değil, 1 Haziran’da açılan restoranların kulübe dönmesi. Dans edilen mekanların kapalı olmasının mantıklı bir nedeni var.
Masa düzeni yok, sosyal mesafeyi korumak imkansız. Ama şimdi de restoranlar müziği yükseltip ortamı diskoteğe çeviriyor, mesafe falan kalmıyor. İşte buna itiraz ediliyor. Çünkü böyle bir düzene izin veriliyorsa, kulüpleri kapatmanın ne anlamı kalıyor? Ortada bir adaletsizlik olduğu kesin.
Başka renkler
Huysuz Virjin gittiğinden beri her fırsatta YouTube’daki eski programlarını izliyorum. Okan Bayülgen tam ‘Gece Kuşu’nu bitirip ‘Zaga’ya geçtiği dönemde konuk olmuş. Nasıl bir karizma, nasıl etkileyici bir duruşu var anlatamam. Bayülgen artık olgunluk dönemini sahnede, başka renklerdeki işlere imza atarak geçiriyor.
Başrol oynadığı, geçen sezon çok konuşulan Amadeus 21-22 Eylül’de, Atlantis Yapım organizasyonuyla Harbiye Açıkhava’da sahnelenecek. Oyun demek haksızlık olur çünkü orkestralı, korolu bir sahne gösterisi bu. Seyircilerin aralıklarla oturduğu, sadece yarısı dolu, sosyal mesafeli Açıkhava’da izlemesi de ayrı bir keyif olacaktır.