Verda ÖzerÇocuğu olanlar için tüm cevaplar

HABERİ PAYLAŞ

Çocuğu olanlar için tüm cevaplar

Birkaç yazıdır uzmanlarla konuşup, deprem sonrasında milli eğitimde yapılması gereken acil eylem planlarından bahsediyorum. Dün de 71 ilde okullar açıldı, kafamızdaki soru işaretleri daha da arttı. Şimdi çocuklar eski müfredatla devam mı edecek? Yoksa önce yoğun bir rehabilitasyon programı alıp, sonra aşama aşama mı normal derslere geçecekler?

Peki öğretmenler, müdürler, veliler psikolojik destek ve özel bir eğitim alacaklar mı? Konunun doğrudan muhatabı, sorularımızın en doğru cevap noktası olan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) edindiğim bilgilerle, bundan böyle izlenecek yol haritasını paylaşıyorum.

Haberin Devamı

AŞAMA AŞAMA GEÇİŞ

İlk sorum haliyle şu: Deprem nedeniyle yer/okul değiştirmek zorunda kalan şu an kaç çocuk var? Bugüne kadar afet bölgelerindeki illerden diğer illere 74 bin 884 öğrenci nakil olmuş. Peki bu çocukların ve de tabii ki tüm çocukların akran desteği ve profesyonel destek almaları için nasıl bir rehabilitasyon programı uygulanacak?

Afet bölgesi dahil tüm iller için “Psiko-sosyal Destek Eylem Planı” hazırlanmış. Bu planda tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yürütülecek psiko-sosyal destek çalışmalarına ilişkin tüm süreçler aşamalandırılmış. Buna göre; afet bölgesindeki 10 ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen rehber öğretmen/psikolojik danışmanlardan oluşan “psiko-sosyal destek ekipleri”, eylem planında 1’inci aşamada “psikolojik ilk yardım programını” öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere yönelik olarak 1 Mart’a kadar sürdürecek.

Çocuğu olanlar için tüm cevaplar

Ayrıca deprem bölgesinden diğer illere (yurt, pansiyon, otel vs.) yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmenlere yönelik olarak da okulların kapalı bulunduğu süre boyunca o ildeki/ilçedeki psiko-sosyal destek ekiplerince “Psikolojik İlk Yardım Programı” uygulanacak. 71 ildeki tüm kademelerdeki öğrencilere ise 23 Şubat’tan itibaren “Deprem Psiko-eğitim Programı” uygulanacak. Program; duyguları tanıma, duygularla baş etme, güvenlik, umut aşılama, benlik saygısı, sosyal ilişkiler ve yardım arama modüllerinden oluşacak.

YAS OTURUMLARI

Haberin Devamı

Peki deprem-sonrası ilk aşamadan sonra, nasıl bir süreç izlenecek? Bakanlıktan öğrendiğim kadarıyla; bu öncelikli çalışmalardan sonra, okullarda rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar tarafından kayıp ve yas süreçleriyle ilgili öğretmenlerin ve ailelerin bilgi sahibi olması için “Kayıp ve Yas-Aileler ve Öğretmenler İçin Bilgilendirme Oturumları” uygulanacak.

Bu oturumlar sonrasında afetten etkilenme düzeyi yüksek olan öğrencilere rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından “Psiko-sosyal Destek & Psiko-eğitim Programı” uygulanacak. Rehber öğretmeni/psikolojik danışmanı bulunmayan okullarda ise uygulamalar rehberlik ve araştırma merkezi koordinasyonunda yürütülecek.

Çocuğu olanlar için tüm cevaplar

ÖĞRETMENLERE EĞİTİM

Gelelim öğretmenlere. Bir önceki yazımda, uzmanlarla konuşup öğretmenlerin kendi eğitim süreçlerine ve görev alanlarına doğal afetlerle ilgili daha fazla ders yerleştirilmesi gerektiğini yazmıştım. O halde öğretmenlere bu konuda daha fazla formasyon sağlanacak mı? “Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmenlerimizin temel ilk yardım becerilerine ve afet konusunda bilgi sahibi olmalarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda geçen yıl merkezi ve mahalli hizmet içi eğitim faaliyetleriyle yüz yüze ve uzaktan olarak 534 bin 885 öğretmene ilkyardım konulu eğitimler verilmiştir. Afet eğitimi kapsamında ise yine geçen sene 513 bin 62 öğretmenimiz eğitim almıştır. Her yıl yeni atanan aday öğretmenlerimiz bu eğitimi adaylık eğitim programı kapsamında zorunlu olarak almak zorundalar” cevabını aldım.

Haberin Devamı

BÖLGEDE 3 MİLYON ÖĞRENCİ VAR

Ek olarak bakanlıktan aldığım şu önemli bilgi notlarını da ekleyelim:

  • Özel öğretim kurumlarının yüzde 3 tam burslu öğrenci okutma kontenjanı, yüzde 10’a çıkartıldı ve bu ek kontenjan bölgeden gelecek öğrenciler için kullanılacak.
  • Deprem bölgesindeki 8’inci ve 12’nci sınıftaki çocukların sınavlarına destek olmak için tüm ders kitapları ve yardımcı kaynakları bastırıldı. Önümüzdeki haftadan itibaren tüm öğrencilere dağıtılacak.
  • 10 ilde yaklaşık 3 milyon öğrenci ve 213 bin öğretmen var.
  • Ülke geneli için liseye geçiş sisteminde (LGS) ikinci dönem konuları ile üniversiteye giriş sınavında (YKS) 12’nci sınıf ikinci dönem konularının dahil edilmemesi kararı alındı.
  • Depremin etkilediği 10 ilden diğer illere nakil olan öğrenciler devamsızlık ile ilgili hükümlerden muaf tutulacaklar.
  • MEB’in 71 ildeki pansiyon kapasitesi 521 bin 735. Nakillerde kullananlarla birlikte 279 bin 998 kapasite kullanıldı. 241 bin 737 ilave kapasite daha bulunmakta.
  • Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin istemeleri halinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilecekler.
  • Deprem bölgesi illerinde; 5 bin rehber öğretmen ve diğer gönüllü öğretmenler dahil olmak üzere yaklaşık 20 bin öğretmen görev alıyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder