Verda ÖzerDünyayı yuvan yaptın mı?

HABERİ PAYLAŞ

Dünyayı yuvan yaptın mı?

Dışarıda bir şeyi değiştirmenin yolu, önce içeriyi değiştirmekten geçiyor. İçimizdekini. Ancak içerisi değişirse, o değişim dışarıya yansıyor. Böylelikle dünya değişiyor. Bugünlerde şahit olduğumuz savaş hali de öyle. Hep derler ya “kendi içindeki öfkeni bitirmediğin sürece, dünyada savaşlar bitmez” diye... Aynısı çevre kirliliği, iklim krizi için de geçerli. Her birimizin doğanın bir parçası olduğumuzu anlamadan, hiçbir şeyin değişmesi mümkün değil.

* * * * *

İstediğimiz kadar “iklim krizi var, çevreyi kirletmeyin, gıda israf etmeyin!” deyip duralım. Sonuçta bir şey değişiyor mu? Hayır! Çünkü bunun için doğanın bizim içimizde, bizim de doğanın içinde olduğumuzu yani bir olduğumuzu fark etmemiz gerekiyor. Toprağın, havanın, suyun kirlenince bizim de kirlendiğimizi anlamadan olmuyor. İşte iklim değişikliğinin kendi içimizdeki değişimden geçtiğini fark eden ve bu farkındalıkla çok şey yapan bir oluşum var: Yuvam Dünya. Bu yeni nesil doğa derneği, tek tek bireyleri fark etmeye ve harekete geçmeye çağırıyor. Sosyal medyada yaptıkları kalbe dokunan, vurucu paylaşımları takip ettikçe dernekle bağlantıya geçmeden edemedim.

Haberin Devamı

Dünyayı yuvan yaptın mı

BİR GÜN ARTIK BUGÜN

İklim krizini merkezine almış olan Yuvam Dünya, farklı bir dernek. Masa başından ve üst perdeden konuşarak sürekli bilgi vermek yerine gerçekten insanlara dokunmaya ve toplumu dönüştürmeye çalışıyor. Havanın, suyun, toprağın ne kadar kirlendiğini duyunca ‘İyi de ben ne yapabilirim ki?’ diye soran ve kendini bu çevre krizinin dışında hisseden insanlara bir kere yol gösteriyor. Her bir birey sorumluluk aldığında ve harekete geçtiğinde dünyanın toptan değişebileceğine inanıyor. Öncelikle dernek bu ayın sonunda cep telefonlarımıza indirebileceğimiz bir aplikasyon bulmuş. Adı ‘İz Bırakmayanlar.’ Bu uygulama bir gün boyunca ne kadar ‘karbon ayak izi’ bıraktığınızı hesaplayacak. Yani ne kadar tükettiniz ve bunun ne kadarını israf ettiniz, havaya, suya, çevreye ne kadar zarar verdiniz? Üstüne de bunu nasıl düşürebileceğinizi gösterecek. Yani reçete, yol haritası da verecek. Tabii her gün çevre-iklim haberlerini de buradan takip edebileceksiniz. “İklim krizi sadece kutuplarda ve uzak zamanlarda olacak bir vakıa değil. Tam da bugün ve burada! O yüzden ‘Bir Gün Artık Bugün’ diyoruz biz. Amacımız; sorunun bir parçası olan herkesi, çözümün de bir parçası yapmak” diyor Yuvam Dünya’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Kocabıyık.

Haberin Devamı

FUTBOLUN GÜCÜ

Yuvam Dünya farkındalık yaratabilmek için insanlara ulaşabilecekleri her aracı kullanıyor. Bunların başında da futbol, müzik ve diziler geliyor. Zira bu üçü, topluma ulaşabilmenin en güçlü yolları. Beşiktaş Spor Kulübü ile çalışan dernek, iklimle ilgili mesajlarını futbol sahasına taşımayı başarmış. Beşiktaşlı futbolcular giydikleri formalarda ‘Bir Gün Artık Bugün’ mesajını taşımışlar. Maçlarda büyük dijital ekranlarda Yuvam Dünya’nın iklim mesajlarını yayınlamışlar. Kıvılcım Kocabıyık’tan bu girişimini dinlerken, aklıma efsanevi lider Nelson Mandela geldi ister istemez. Zira Güney Afrika’daki Apartheid rejimini-yani beyazların siyahilere uyguladığı korkunç kıyımı- futbolla bitirmişti. “Sporun insanları birleştirici gücü başka çok az şeyde vardır. Spor sadece çaresizlik olan yerde bile umut yaratır. Engelleri ortadan kaldırır. İnsanlarla anladıkları bir dilde konuşur” diyen Mandela’nın yolunu izlemiş Yuvam Dünya. Darısı Beşiktaş gibi tüm futbol kulüplerinin başına.

Haberin Devamı

Dünyayı yuvan yaptın mı

OKULDAN BAŞLAMALI

“Bir sorunun nedenini bilmeden çözümü bulamayız” diyerek eğitime de el atmış bu iklim derneği. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol çerçevesinde tüm okullarda, okul öncesi ve ilkokulda çeşitli derslere iklim ve çevre duyarlılığıyla ilgili etkinlikler planlamışlar. Bu sayede ortaokullarda seçmeli ‘Çevre ve İklim Değişikliği’ dersi de müfredata girdi. Özel sektöre yönelik de ‘döngüsel ekonomi’ eğitim programları uyguluyorlar. Zira iklim değişikliğini en çok etkileyen alan iş dünyası. Tam da bu yüzden sadece bu konuyla ilgili çalışan departmanların değil tüm çalışanların bilgilenmesi ve farkına varması için çalışıyor Yuvam Dünya. KONDA ile yaptıkları iklim araştırmaları, Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte yayınladıkları haftalık Dünya Hali adlı dijital dergi ve İklim Dostu Yaşam Rehberi gibi çıkardıkları birçok iklim kitabı da cabası.

YUVAM DÜNYALILAR

Kendilerine ‘Yuvam Dünyalılar’ diyen dernek gönüllüleri gibi bizler de dünyayı yuvamız bilmeden ve yapmadan, hiçbir şeyin değişmesi mümkün değil. İş buna gönül vermekten geçiyor. Gerisi kolay.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder