Yaşar ÖzayOkul masrafı için işbaşı

HABERİ PAYLAŞ

Okul masrafı için işbaşı

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmaya göre çocuğu özel üniversiteye gidecek ailelerin yüzde 59’unun ayırdıkları yıllık bütçe 11-25 bin TL arasında. Ailelerin yüzde 80’i okul saatlerinin dışında çocuğunun çalışmasını uygun buluyor

Online araştırma şirketi DORinsight, ağırlıklı olarak tercih edilen üniversite tiplerini, ailelerin konaklama tercihlerini, ayırdıkları yıllık bütçeleri araştırdı. Araştırmaya katılanların yüzde 44’ü bir devlet üniversitesinde okumak için ailesinden uzakta bir şehre gidecek. Yüzde 30’u ailesiyle aynı şehirdeki bir devlet üniversitesinde, yüzde 16’sı ise ailesiyle aynı şehirdeki özel/vakıf üniversitesinde eğitime başlayacak. Başka şehirde özel/vakıf üniversitesine gideceklerin oranı yüzde 7, yurt dışında özel üniversiteye gideceklerin oranı ise yüzde 3.

OKUL BÜTÇESİ ZORLUYOR

Çocuğunu özel ya da vakıf üniversitesine gönderecek ailelerin, eğer çocukları yüzde yüz burs kazanmadıysa yıllık olarak belli bir bütçeyi ayırmaları gerekiyor. Çocuğunu özel bir üniversitede okutmaya hazırlanan katılımcıların yüzde 59’u yıllık 11-25 bin TL, yüzde 21’i 5-10 bin TL, yüzde 20’si ise 26-50 bin TL arasında bir bütçe ayıracaklarını ifade ediyor.

YETİŞKİN SAYILIYORLAR


Üniversiteliler, ailesinin yanında kalsa da, başka şehire gitse de aileleri tarafından yetişkin olarak kabul ediliyor. Özel okula ya da devlet üniversitesine gitseler de daha masraflı bir eğitimin başladığı üniversite hayatıyla birlikte, aileler çocuklarının iş hayatına başlamasını istiyor. Ankete katılan ailelerin yüzde 80’i çocuklarının okul saatleri dışında çalışmasını uygun buluyor. Hem harçlıklarını kazanacakları hem de çalışma hayatına ilk adımlarını atacakları bu tecrübeye ailelerin yüzde 20’si pek sıcak bakmıyor.

‘Çocuklar evde kalsın’

Çocuğunu şehir dışına ya da yurt dışına gönderecek ailelerin yüzde 31’i çocuklarının bir evde kalmasını istiyor. Yüzde 29’unun tercihi devlet yurdu, yüzde 20’si ise özel yurtta tek kişilik oda tercih ediyor. Çocuğunun özel yurtta iki kişilik ya da daha fazla kişiyle kalabileceğini söyleyen ailelerin oranı yüzde 14. Ailelerin yüzde 6’sı ise çocuklarını akrabalarına emanet ediyor ve onların yanında kalmasını istiyor. Ailelerin yüzde 83’ü çocuklarının farklı bir şehirde üniversite kazanması halinde çocuğunu göndereceğini belirtirken, yüzde 17’si göndermeyeceğini dile getirdi.

Yurt dışı tercihinde KKTC önde

Araştırmaya göre, çocuğunu yurt dışında bir üniversiteye gönderecek ailelerin yüzde 55’inin tercihi KKTC. Üniversiteyi yurt dışında okuyacakların yüzde 36’sı Avrupa ülkelerindeki, yüzde 9’u ise Türki Cumhuriyetlerdeki okulları tercih etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder