Yasemin CandemirGelecekte insanlık ne yiyecek? Nasıl hayatta kalacak?

HABERİ PAYLAŞ

Gelecekte insanlık ne yiyecek? Nasıl hayatta kalacak?

28 Nisan Perşembe günü New York, Roosevelt Adası'ndaki Cornell Tech Kampüsü , Green Circle NY-Israel FoodTech Bridge Konferansına ev sahipliği yapacak . Etkinlik, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'deki endüstri inovasyonuna özel bir vurgu yaparak, büyük gıda şirketlerini, yatırımcılar ve bilim adamları ile birleştiriyor. Genel nüfus arasında yaygın olarak bilinmese de, bu oldukça büyük bir olay.

 Yeni inovasyon kuralları diyor ki; “Yeni teknolojiler icat edip uygulayarak insan sağlığını iyileştirebilir ve gezegenimizi kurtarabiliriz”.

Haberin Devamı

 Ama gıda teknolojisi tam olarak nedir? Green Circle Capital Partners'ın kurucusu ve genel müdürü Stu Strumwasser, “Gıda teknolojisi, gıda üretme ve/veya dağıtma şeklimizi bozan gelişen teknoloji endüstrisine verilen isimdir. Gıda, dünyadaki en büyük endüstridir, ancak teknolojiye en az endeksli olanıdır ama bu artık değişmeye başlıyor. Yiyecek yapma şeklimiz çok eski, birçok süreç onlarca yıl hatta daha uzun süre değişmeden kaldı ve artık kesinlikle çalışmıyor” diyor. 

 Gıda artan nüfusa yetmiyor!

Nüfus artışı, gıda arzını geride bırakıyor ve gıda yapma şeklimizi değiştirmezsek, önümüzdeki yıllarda yıkıcı sonuçlar doğuracak. Son beş yılda, gıda üretme ve dağıtma yöntemlerimizi yeniden keşfetme zorluğunu üstlenen güçlü bir startup ekosistemi, sektörde devrim yaratmaya hazırlanıyor. Bunu yapmak ve çiftlikleri en aza indirmek milyarlarca hayvanı kurtarabilir, insan sağlığını iyileştirebilir.

 Cornell Üniversitesi Tarım ve Yaşam Bilimleri Fakültesi sessiz sedasız insanlığı ayakta tutabilecek yeni gıda modelleri ve çeşitleri üzerinde çalışıyor. Dünyaca ünlü Hormel Foods, PepsiCo Ventures, Rich's Foods pek çok marka bu çalışmaların en büyük destekleyicisi.

 Örneğin dünyada inek sütü üretimi azalıyor. Gıda endüstrisi süte alternatif olarak soya, badem, kaju fıstığı, macadamia, yulaf, bezelye ve pirinçten alternatif üzerinde çalışıyor. Araştırmalar sadece süt üzerinde değil, bitki bazlı peynir üretiminde de yoğunlaşıyor.

 1928'den önce kimse sakız tatmamıştı. Donmuş kremalı tatlılar, dondurmanın icadı 1930'ların sonlarında oldu. Yediğimiz yiyecekler sürekli gelişiyor ve yeni lezzetler yaratılıyor. 2028 yılına kadar, daha önce deneyimlediğiniz hiçbir şeye benzemeyen yiyeceklere yönelmeyi bekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Çeşitli botanik kreasyonları yemeye hazır olun

Bugün tadını çıkardığımız meyve ve sebzeler, binlerce yıl boyunca seçici olarak yetiştirildi. Çoğu zaman orijinal yabani mahsuller mutasyona uğratıldı. Havuçlar aslında turuncu değildi, cılız ve beyazdı; şeftaliler bir zamanlar kiraza benziyordu ve tadı tuzluydu; karpuzlar küçük, yuvarlak, sert ve acıydı; patlıcanlar eskiden beyaz yumurtaya benziyordu.

 Daha geçen yıl, Avustralyalı araştırmacılar, meyvede normalde bulunmayan önemli bir besin maddesi olan yüksek düzeyde provitamin A içeren bir muz sergiledi. Bu meyveyi oluşturmak için araştırmacılar, provitamin A'da doğal olarak yüksek olan belirli bir Papua Yeni Gine muzunun genlerini çıkardılar ve sonra bunları yaygın muz çeşidine eklediler.

Haberin Devamı

 Belli ki bizi inanılmaz botanik kreasyonların yüzlerce örneği bekliyor. Daha fazla protein içeren patates, mısır ve pirinç; daha fazla omega-3 ve omega-6 yağları olan keten tohumu; aslen aslanağzılarda bulunan antioksidanları içeren domatesler; ve vücut tarafından kolayca sindirilebilir bir formda demir taşıyan marullar gibi.

 

En parlak beyinleri çekmesiyle tanınan Silikon Vadisi, artık gıda inovasyonunun da küresel merkezi haline geliyor. Kısa bir zaman sonra yosun proteinli atıştırmalık barlar, atık sudan yapılan içecekler ve hatta hıçkırığı tedavi etmek için tasarlanmış lolipoplar gibi yenilikler gibi olağandışı işlenmiş gıdalar önümüzdeki yıllarda sıçrama yapacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder