Yasemin CandemirKilo vermenin sırrı mide botoksu mu?

HABERİ PAYLAŞ

Kilo vermenin sırrı mide botoksu mu?

Botoks artık sadece kırışıklıklar, migren ya da ter bezlerini azaltmak için değil, hızlı kilo vermenin sırrı olarak uygulanmaya başladı.

Sindirim Hastalıkları Haftası'nda sunulan yakın tarihli bir araştırma, midenin bir kısmını uygulanan botoks ile obez kişilerin midede açlık ve tokluk duygularını kontrol eden önemli bir sinirin bloke edildiğini ve hızla kilo verdirdiğini ortaya koydu.

Çalışma için Norveç'teki araştırmacılar, vücut kitle indeksi 35 ile 44 arasında değişen 20 obez kişinin midesine botoks enjekte etti. Hastalara ilk enjeksiyon ve altı ay sonra ikinci bir enjeksiyon yapıldı. Bir yıl sonra, hastaların yüzde 70'inin yüzde 17'sini kaybettiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar “Obezitenin yeni savaşçısı botoks mu?” söylemiyle araştırmayı özetlerken, estetik dünyasının duayeni Dr. Matthew Schulman “Botoks enjeksiyonları bu bölgede yüzde 100 güvenli değil” diyor. Schulman, mide enjeksiyonlarının yemek borusundan aşağıya mideye doğru bir endoskop yerleştirilmesinin zorunlu olduğunu, bu şekilde uygulanmayan mide botoksundan kaçınmak gerektiğini açıkladı.

Dr. Schulman ayrıca mide kaslarının ve vagus sinirinin felç olmasının şişkinlik, kusma, sindirim sorunları ve hatta nefes alma sorunlarına yol açabileceğinin de bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Botoks mide duvarı kaslarına enjekte edildiğinde, gıdanın mideden geçme hızını yavaşlatıyor ve hastaların daha uzun süre tok hissetmelerini sağlıyor. Mide botoksunun hayvanlar üzerindeki çalışmaları ise beş haftada ağırlığın üçte bir oranında azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Mide yerine Vagus sinirine mi botoks uygulanmalı?

ABD’de yapılan başka bir çalışmada ise midede ‘dolgunluk’ mesajlarını beyne ileten ve bağırsaklardan geçen yiyecekleri kontrol eden vagus sinirine botoks enjekte edildi. Botoks siniri 'felç etti' ve denek olarak kullanılan hayvanlar beş hafta içinde vücut ağırlıklarının yüzde 20 ila 30'unu kaybederek daha az yemek yediler.

Vagus siniri deneyini yürüten araştırmacılar, beyindeki sinir hücrelerinin 'kapatılmasının' farelerin daha az yemesine neden olduğunu keşfettikten sonra obeziteyi tedavi etmenin anahtarını bulduklarına inanıyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye’de mide botoksunu endoskopik yöntemle uygulayan doktorlardan biri olan Dr. Çetin Altunal, hastaları ön görüşmeyle kabul ettiğini ve üç altı aylık süreçte orta düzeyde bir kilo kaybı sağladıklarını ifade ediyor. Mide botoksunun uygun diyet ve egzersizle etkili olabileceğini belirten Altunal, kişilerin kendilerini sadece profesyonel ellere teslim etmeleri gerektiğinin de altını çiziyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder