Şöyle bir fırınınız olsun ister miydiniz: üst katta 280 derecede çıtır çıtır pizza pişiyor; alt katta ise 120 derecede pişmesi gereken balık buğulama. İkisinin kokusu bir birine karışmıyor, üstelik de ayrı derecelerde pişebiliyor! Buzdolabı daha ağır olan çelik yerine karbondan yapılmış. Üstelik içindeki özel bölmede etler daha taze kalabiliyor. Sarımsaklı cacık koysanız, pastanın kokusunu bozmuyor! Ama en süperi, hazır olun. Evdeki birbiriyle konuşan aletler; evde yoksunuz, akşama da yemeğe Ayşeler gelecek. Onun sevdiği yemeğe göre buzdolabında malzeme var mı, nasıl pişecek, ocak nasıl ayarlanmalı, sofraya kaçta oturulmalı, hangi müzik çalmalı, hepsini ayarlayan HomeWhiz uygulaması, dokunmatik kontrolle çalışan Virtual User Experience (VUX) diye sistemler var!
Herşeyi kendi kendine yapan mutfak.
Tasarım Fuarı Milano’da
12-17 Nisan arasında gerçekleşen mobilya ve mutfak fuarı aslında bir evde kullanılabilecek geleceğin teknolojisiyle çalışan yeni tasarımların sergilendiği en önemli fuar. Arçelik A.Ş. buraya Grundig markasıyla katılıyor. 2008 yılında satın aldıkları Grundig’in dünyada bilinirliği yüksek. Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu “5 yıl içinde toplam uluslararası satışlarımızın yüzde 20’sini Grundig markasından elde etmeyi ve 2.5 kat büyümesini hedefliyoruz” diyor. Milano’da Grundig, ilk kez Karbon Fiber ile üretilmiş kombi buzdolabı prototipini de pazara tanıtıyor.
Teknoloji ve şıklık
Peki diyeceksiniz ki biz artık Arçelik yerine Grundig mi alacağız? Türkiye’nin en çok satılan ve bilinen beyaz eşya markası Arçelik’in yanında yurt dışında BEKO en hızlı büyüyen markaydı. Artık Grundig de beyaz eşyaya giriyor ve Türkiye’de Arçelik bayilerinin yanında teknoloji marketlerinde de satılacak. Kesenize, zevkinize hangisi uygunsa onu alacaksınız! Bir ipte 3 cambaz. Fuarda her marka kendi tasarım ürünlerini sergiliyor. Buradaki ürünlerle tanışıp evdeki mutfağa dönünce Ortaçağ gibi! Grundig ise şimdi Amerika, Kanada, Güney Amerika ve Asya ile Çin’de liderliğe yarışmayı hedefliyor.
Kadınlar iyi kod yazıyor!
Bilişimcilerle birlikte olmak çok keyifli. İnsana nasıl bir ufuk açıyorlar! Mikrosoft yöneticilerinden Cavit Yantaç iddia ediyor, “Bir süre sonra araba sahipliği şu andaki at sahipliği gibi çok az kişinin sahip olacağı bir şey olacak.” Şimdiki çocuklar 100 yaşına kadar yaşayacak. Birbiriyle haberleşen akıllı makineler bütün hayatımızı yönetecek, biz de sadece keyifli işleri yapacağız! Bunun için kod yazmak gerekiyor. Kadınlar daha iyi kod yazıyormuş biliyor muydunuz?
Başarı ödülleri
Oysa bilişim alanında kadınlar daha az. Silicon Valley’de bile çalışanların yüzde 80'i erkek. İşte kadınların bu sektörde çoğalması ve bu yeteneklerinden yararlanmak için Microsoft ve Kagider ortak bir proje yapmış, tam 8 dalda başarılı kadınlar seçilecek. 22 Nisan’a kadar başvuru süresi var. Microsoft’un internet ortamında ücretsiz olarak açtığı Açık Akademi’de şu an 181 bin öğrenci olması ve kendi aralarında yazılım klüpleri kurmaları bu ödülün fikrini oluşturmuş.
17 yaşında ama...
Yarışmanın kazancı, bu kadınları kamuoyuna tanıtarak diğerlerine örnek olmalarını sağlarken kendilerinin de takdir edilmesi olacak. Mesela, Malatya’da 17 yaşında bir genç kız, Ayyüce Demirbaş, 13 yaşından beri program yazıyor, 5 program dili biliyor. Okulunda yazılım klübü kurup etkinlikler yapmaya başlamış. Microsoft’un DigiGirls programı da teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen kız çocukları için tasarlanmış. Ayyüce gibi genç kızlar sayesinde bilişim ve teknoloji alanında da kadınlar çoğalacak.
14 Nisan 2016, Perşembe 19:00
Haberin Devamı