Dil öğrenme ve seslendirme konusunda bugünlerde sosyal medya kullanıcılarının “çılgınlık” olarak yorumladığı yeni bir yapay zeka özelliği konuşuluyor. Günümüzde gelinen noktada yapay zeka destekli uygulamalar, söylediklerinizi başka bir dile çevirirken dudak hareketlerinizi de o dilde konuşuyormuşsunuz gibi senkronize edebiliyor. Peki dil öğrenmek tarihe mi karışıyor? Bu durum iş hayatını nasıl etkiler? Dolandırıcılık boyutunda nasıl önlemler almak gerekiyor? Yapay zeka teknolojilerinin getirdiği yeniliklere ve beraberinde taşıdığı risklere dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle finansal işlemler yaparken çok dikkatli olmak gerek!” diyerek kullanıcıları uyardı.
Elif Bayram / Posta.com.tr - Yapay zeka her gün şaşırtıcı yeniliklerle karşımıza çıkıyor. İnsan düşüncesini ve öğrenme yeteneğini taklit eden bu teknoloji, sağlık hizmetinden eğlence sektörüne, iş dünyasından günlük hayata kadar pek çok alanda yenilikler sunuyor. Yapay zekanın hayatımızın her alanında yer almaya başladığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Şirketler, yapay zeka tabanlı dil çeviri ve ses sentezi uygulamalarını çok yakında toplantılara ve iş hayatına dahil edecek. Bu uygulamaların kötüye kullanılması ise internet ortamında dolandırıcılık girişimlerini daha inandırıcı hale getirebilir” diyerek alınması gereken tedbirleri anlattı.
YAPAY ZEKA DİL FARKINI ORTADAN KALDIRIYOR
Yapay zeka uygulamaları, sesinizi başka bir dilde konuşuyormuş gibi değiştirmeyi çok hızlı ve kolay hale getiriyor. Heygen, Respeecher ve Lyrebird gibi uygulamalar sesinizi bir dilde kaydedip başka bir dile dönüştürmenize olanak tanıyor. Örneğin, İngilizce konuşuyorsanız, bu teknoloji sayesinde sesiniz anında İspanyolca gibi bir başka dile dönüştürülebiliyor. İlerleyen yıllarda, yapay zeka sayesinde nelerin mümkün olacağını keşfetmek heyecan verici olsa da, kullanıcıları bekleyen tehlikeler de merak konusu olmaya devam ediyor.
Doç. Dr. Ali Murat Kırık
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka tabanlı dil çeviri ve dudak hareketlerini senkronize edebilen uygulamaların kullanımı, potansiyel tehlikeler içeriyor” diyerek kullanıcıların bu uygulamalar sayesinde dolandırıcıların ağına düşebileceğine dikkat çekti.
DUDAK HAREKETLERİ VE GÖRSEL ÖZELLİKLER
Gelecekte dil öğrenme konusunda yapay zeka teknolojilerinin hız kazanacağını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Günümüzdeki yapay zeka modelleri ve metin tabanlı çeviriler oldukça başarılı işler çıkarıyor. Aynı zamanda ses sentezi teknolojileri ile akıcı konuşma üretebiliyorlar. Dudak hareketleri gibi görsel özellikleri senkronize etmek ise daha karmaşık ve daha fazla gelişim gerektiriyor. Ancak gelecekte dil öğrenme konusunda yapay zeka teknolojilerinin gelişimi hız kazanarak, bu uygulamalara daha fazla yetenek eklenebilir” dedi.
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zeka teknolojisinin günümüzde dil öğrenme konusunda önemli bir rol oynadığını ancak insanların dil öğrenme becerisinin tarihe karışmayacağını belirtti. “Dil öğrenmek sadece iletişim için değil, aynı zamanda kültürel anlayış, kişisel gelişim ve zihinsel esneklik açısından da değerlidir” diyen Kırık sözlerine şöyle devam etti
Yapay zeka, dil öğrenmeyi daha erişilebilir ve etkili hale getirebilir, ancak dil öğrenme becerisi insanların hayatında önemli bir yere sahiptir ve tamamen tarihe karışması muhtemel değildir. Yine de gelecekte daha iyi öğrenme yardımcıları, daha etkili dil öğrenme yöntemleri ve iletişim araçları geliştirilebilir ve bu, dil öğrenme sürecini daha verimli hale getirebilir. Yapay zeka, bu alanda önemli bir rol oynayabilir, ancak insanların dil öğrenme ihtiyacı devam edecektir.
DİL ENGELLERİ KALKIYOR
Şirketlerin, yapay zeka tabanlı dil çeviri ve ses sentezi uygulamalarını satın alarak online toplantılar ve iş hayatı gibi günlük iş süreçlere dahil edebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Bu uygulamaların kullanılması, iş dünyasında olumlu sonuçlar doğurabilir. Öncelikle, bu teknoloji dil engellerini aşmada büyük bir yardımcı olabilir. Şirketlerin uluslararası veya çok dilli bir çalışma ortamında faaliyet gösterdiği durumlarda, toplantılarda ve günlük iletişimde farklı dilleri konuşan çalışanlar arasındaki iletişim kolaylaşabilir. Ayrıca, bu uygulamalar, iş dünyasında hızlı ve etkili iletişimi teşvik edebilir ve projelerin daha hızlı tamamlanmasına yardımcı olabilir. Yapay zeka tabanlı dil çeviri ve ses sentezi uygulamaları, iş dünyasında daha geniş bir küresel erişim ve daha etkili iletişim sağlama potansiyeline sahiptir” diye konuştu.
“DOLANDIRICILIKTA YENİ BİR BOYUT”
Çevirinin de ötesinde dudak hareketlerinin gerçekçi bir şekilde senkronize edilmesi, videolarla desteklenmesi bu işin dolandırıcılık boyutunu da akla getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu uygulamalarla gelen tehlikelerin neler olabileceğini anlattı:
Bu tür uygulamaların kullanımı, ciddi tehlikelere yol açabilir. Özellikle, dudak hareketlerinin gerçekçi bir şekilde senkronize edilmesi ve videolarla desteklenmesi, dolandırıcılıkta yeni bir boyut getirebilir. Sahte videolar ve ses kayıtları, bu teknoloji ile daha inandırıcı hale gelebilir, bu da dolandırıcıların gerçek kişilerin kimliklerini çalmak veya sahte içerikler oluşturmak için kullanabileceği anlamına gelir. Ayrıca, bu tür uygulamalar, kişisel mahremiyetin ihlal edilmesi, yanlış bilgilendirme ve itibar kaybı gibi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla, bu teknolojilerin kullanımıyla birlikte, dikkatli bir şekilde denetlenmeleri ve güvenlik önlemlerinin alınması önemlidir.
“ÖZELLİKLE FİNANSAL İŞLEMLERE DİKKAT”
Kullanıcıların bu teknolojileri kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Ses ve görüntü manipülasyonu yapabilen yapay zeka uygulamalarıyla sahte içerikler üretmek artık mümkün. Bu nedenle, bu tür içeriklere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Herhangi bir video veya ses kaydını değerlendirirken, kaynağın güvenilirliği mutlaka sorgulanmalı. Bilinmeyen veya şüpheli kaynaklardan gelen içeriklere karşı temkinli olmak gerekiyor. Ayrıca, doğrulama ve çift kontrol yöntemlerini benimsemek de önemli. Özellikle işle ilgili kararlar alırken veya finansal işlemler yaparken, bilgileri doğrulamak ve birden fazla kaynaktan teyit etmek gerekebilir. Bu tür uygulamaların kullanımı, kişisel verilerin güvencesini tehlikeye atabilir, bu nedenle gizliliği korumak için çok dikkatli olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.