Bilim - TeknolojiYardım istemenin dijital versiyonu! Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir
Paylaş
Yardım istemenin dijital versiyonu! Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir

İş başvuruları İnsan Kaynakları departmanlarına gitmeden önce artık yapay zekadan geçiyor. Geçmişte işe alım süreçleri dosyaların, el yazısı notların ve yüz yüze mülakatların hakim olduğu bir dünyada şekillenirdi. Yapay zeka ile birlikte işe alım süreçleri de değişti. Dijitalleşmeyle birlikte iş başvurularında değişen noktalara dikkat çeken, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Vatandaşlar yaptıkları iş başvurularından hiçbirine olumlu veya olumsuz dönüş alamadıysa öz geçmişleri yapay zekaya takılmış olabilir!” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Elif Bayram / Posta.com.tr -  Geçmişte, insanlar özgeçmişlerini hazırlarken arkadaşlarından veya uzmanlardan yardım alırlardı. Günümüzde ise yapay zeka uygulamaları, iş arayanlara özgeçmişlerini oluştururken öneriler sunarak ve yol göstererek büyük bir destek sağlıyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, iş başvurularında yapay zeka kullanarak öne çıkmak için yapılması gereken adımları "Yardım istemenin dijital versiyonu!" diyerek posta.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

“YAPAY ZEKA KİŞİSEL BİLGİLERİNİZE ERİŞEBİLİR”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka, iş arayanlar için hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. İş arayanlar, işe alım sürecinde başarılı olmak için, öz geçmişlerini ve başvurularını yapay zekaya uygun hale getirmeleri gerekiyor. Ancak yapay zeka uygulamaları, kişisel bilgilerinize erişebilir” diyerek vatandaşları uyardı.

Yardım istemenin dijital versiyonu Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

“ÖZ GEÇMİŞİNİZİN YAPAY ZEKANIN DİKKATİNİ ÇEKMESİ ÖNEMLİ”

Yapay zekanın işe alım süreçlerinde hem adaylar hem de İnsan Kaynakları (İK) sektöründe etkili hale geldiğini belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “İş başvuruları artık İK departmanlarına gelmeden önce yapay zekadan geçiyor.  Yapay zeka, öz geçmişleri belirli anahtar kelimeler ve kriterlere göre tarar ve bu kriterleri karşılamayan öz geçmişleri otomatik olarak reddeder. Vatandaşlar yaptıkları iş başvurusundan hiçbirine olumlu veya olumsuz dönüş alamadıysa öz geçmişleri yapay zekaya takılmış olabilir. Bu nedenle, öz geçmişin iş ilanı ile uyumlu olması ve yapay zekanın dikkatini çekmesi önemlidir.” dedi.

Haberin Devamı

 

“ÖN PLANA ÇIKMANIZI SAĞLAYACAK”

Dijitalleşme ile birlikte yapay zeka uygulamalarının hızlıca bir şekilde öz geçmiş taraması yapabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, adayların ön plana çıkması için önerilerde bulundu:

Öz geçmişinizin doğru ve güncel olması gerekir. Hatasız bir öz geçmiş, yapay zekanın dikkatini çekmeye yardımcı olacaktır. Öz geçmişin profesyonel bir şekilde hazırlanması gerekir. Öz geçmişin tasarımı ve dili, işverenin ilgisini çekmelidir. Yine aynı şekilde öz geçmişin özlü ve anlaşılır olması gerekir. Öz geçmiş, fazla ayrıntı içermeden işverenin ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamalıdır. Ayrıca çok önemli bir ipucu vermek gerekirse; öz geçmişinizin bir kopyasını yapay zeka uygulamasıyla tarayın. Bu, öz geçmişinizdeki herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmenize yardımcı olacak ve ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

Yardım istemenin dijital versiyonu Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir

İŞE ALIM SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRDI

Yapay zekanın, iş başvuruları ve yeni işe alma süreçlerinde birçok önemli değişikliği de beraberinde getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka, özgeçmişleri ve başvuruları otomatik olarak tarayarak işe alım süreçlerini büyük ölçüde hızlandırdı. Bu durum, işverenlere daha fazla başvuruyu daha kısa sürede değerlendirme imkânı sunmaktadır. Bununla birlikte; yapay zeka, insan önyargılarından kaynaklanan işe alım kararlarını azaltarak işe alım sürecini daha adil ve tarafsız hale getirmektedir. Ayrıca yapay zeka, sosyal medya profilleri, çevrimiçi portfolyolar ve diğer çevrimiçi kaynaklardan toplanan verileri kullanarak adayların yeteneklerini ve deneyimlerini daha iyi değerlendirebilmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

“YARDIM İSTEMENİN DİJİTAL VERSİYONU"

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zeka uygulamalarının günümüzde “Yardım istemenin dijital versiyonu” olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Günümüzde yapay zeka uygulamaları, özgeçmiş hazırlığında öneriler ve rehberlik sağlamak için kullanılıyor. ‘Yardım istemenin dijital versiyonu’ olarak adlandırabileceğimiz yapay zeka desteği, iş arayan adayları ön plana çıkarıyor. Örneğin, ChatGPT gibi yapay zeka uygulamaları, kullanıcılara özgeçmişlerini geliştirme, belirli iş pozisyonlarına uygun anahtar kelimeler eklemeleri veya mülakatlara hazırlık yapmaları konularında önerilerde bulunuyor.

Yardım istemenin dijital versiyonu Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir

Öte yandan yapay zeka uygulamalarının kişiselleştirilmiş rehberlikle aynı düzeyde olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka uygulamalarının yardımı, profesyonel danışmanlık veya insanların gerçek arkadaşlarından alacakları kişiselleştirilmiş rehberlikle aynı düzeyde olmayabilir. Dolayısıyla, kişisel deneyimler de iş başvuruları sürecinde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir” dedi.

HIZLI VE OTOMATİK

Gelinen noktada işe alım yapanların, adayın sosyal medya ve LinkedIn profillerine bakarak, kişi özelliklerini anlamaya çalıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, standart işe alım süreç ve yöntemlerinin değiştiğini söyledi.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık,Standart işe alım süreç ve yöntemlerinin yerlerini yapay zekaya bırakması muhtemeldir. Yapay zeka, işe alım sürecini daha verimli ve etkili hale getirebilir. Örneğin, yapay zeka, öz geçmişleri ve başvuruları hızlı ve otomatik olarak tarayarak, işverenlerin daha fazla başvuruyu daha kısa sürede değerlendirmelerine olanak tanır. Yapay zeka, sosyal medya profilleri, online portfolyolar ve diğer çevrimiçi kaynaklardan elde edilen verileri kullanarak, adayların yeni beceri ve deneyimlerini daha kolay değerlendirebilir. Bu, işverenlerin daha doğru ve kapsamlı bir değerlendirme yapmalarına olanak tanır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yardım istemenin dijital versiyonu Uzman isim uyardı: Öz geçmişiniz yapay zekaya takılmış olabilir

İŞ ARAYANLAR İÇİN HEM FIRSAT HEM DE ZORLUK

Yapay zeka uygulamalarının, işe alım sürecinin bir parçası olarak kullanılacağını ancak insan faktörünün her zaman önemli olacağını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Örneğin, yapay zeka, adayların teknik becerilerini değerlendirebilir, ancak insan işe alıcıları, adayların kişiliğini ve kültürel uyumunu değerlendirmekten sorumlu olacaktır. İşe alım süreçlerinde yapay zekanın artması, iş arayanlar için hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. İş arayanların öz geçmişlerini ve başvurularını yapay zekaya uygun hale getirmeleri gerekiyor. Bu, iş ilanı için gerekli olan anahtar kelimeleri kullanmayı, öz geçmişi doğru ve güncel tutmayı ve profesyonel bir şekilde hazırlamayı içeriyor” dedi.

Haberin Devamı

İŞ BAŞVURUSU YAPANLAR DİKKAT

“Yapay zeka uygulamalarını kullanırken bilinçli olun” diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:

Yapay zeka uygulamaları, kişisel bilgilere erişebilir. Bu nedenle, kişisel verilerinizi güvende tutmak için güçlü şifreler kullanın ve yalnızca güvenilir kaynaklardan uygulamaları indirin. Asıl önemli bir husus da yapay zekanın genelleme yapmasıdır. Yapay zeka uygulamaları, çoğu zaman genel öneriler sunar ve kişinin özgeçmişi ve becerilerine özel bir bakış açısı sunmaz. Bu nedenle, kişisel bir dokunuşa ve özgeçmişinizin kişiselleştirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Yapay zeka uygulamalarını kullanırken bilinçli olun. Önerileri kabul etmeden önce dikkatlice değerlendirin ve özgeçmişinizin öne çıkan yönlerini ve özgünlüğünü koruyun.