Eşi benzeri görülmemiş bir varoluş mücadelesi
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü için bugün çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türk milletinin tarihin akışı üzerinde belirleyici rol oynadığı Çanakkale Zaferi, büyük bir varoluş mücadelesi.
Milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadeleyi anlatan Çanakkale Zaferi, insanlık tarihinde benzerine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Tarihte en önemli zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadeleyi gösterir. Türk tarihi başta olmak üzere bütün dünya tarihini etkileyen bu zafer, dünya ülkelerindeki güç dengelerini değiştirmiş ve yeniden belirlemiştir.18 Mart 1915 tarihinde dönemin en büyük donanmalarına karşı zafer kazanılmıştır.
KARADA VE DENİZDE BÜYÜK MÜCADELE
Çanakkale Cephesi; Anadolu halkına umut, azim ve kararlılık aşılamış, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yeniden yanmasını sağlamıştır. Yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Muharebeleri’nde elde edilen zaferler önemli bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bu ilerleyiş, 1. Dünya Savaşı’nın en hassas bölümünü oluşturur. Bu savaşta milletimiz yaklaşık 500 bin evladını şehit vermiş ve muharebelerin zafere taşınmasını sağlayan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu Çanakkale Savaşı 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 yılları arasında deniz savaşları olarak yapılmıştır. 25 Nisan 1915 ile 9 Ocak 1916 yılları arasında ise savaş Gelibolu Yarımadası’nda kara savaşları şeklinde sürdürülmüştür. Bu savaşta İtilaf Devletleri özellikle Çanakkale Boğazı ile İstanbul’u geçmeyi hedeflemişlerdir. Boğazı geçmeleri Rusya’dan her türlü yardımı alabilmelerini sağlayacaktı. Bu amaçla ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılının Şubat ayında saldırılar başlamıştır.
ELİ SİLAH TUTAN HERKES CEPHEDE SAVAŞTI
Osmanlı Devleti içten içe yok olmaya başlamış ve dar boğaza girmiştir. Avrupa Devletleri tarafından “Hasta Adam” olarak nitelendirilmiş ve düşman devletleri bu durumdan güç alarak Osmanlı’ya savaş ilan etmiştir. Rusya, Fransa, İtalya ve İngiltere, Osmanlı topraklarına dört bir yandan saldırmıştır. Saldırıya karşı Türk milleti yalnızca askeri birlikler ile değil, eli silah tutan tüm kadınlar ve erkeklerle kendini savunmuştur. Çanakkale Cephesi’nde destansı bir mücadele verilmiş, dünya üzerindeki güç dengelerinde değişme olmuştur. Kazanılan zaferle Türk halkının ne kadar korkusuz ve mücadeleci olduğu ortaya çıkmış, bu durum bütün devletler tarafından görülmüştür.
SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN GEMİ NUSRET
Nusret Mayın Gemisi, 1911 yılında Osmanlı donanmasına katılan ilk mayın döşeme gemilerinden biri oldu. Almanya’da inşa edilen geminin zafer, başarı anlamına gelen gerçek adı olan “Nusrat” zaman içerisinde Nusret olarak anılmaya başlandı. 1915‘in baharında düşman kuvvetlerinin gemileri Çanakkale Boğazı’na girmeye başladı. Tüm gücü ile top atışı gerçekleştiren Türk tabyalarının çabaları, gelecek büyük bir saldırıyı durduramayacaktı. Kritik kararın eşiğinde olan Müstahkem Mevkii Komutanlığı Karanlık Liman’a mayın dökme kararı aldı.
3 ZIRHLIYI BATIRDI
Yüzbaşı Hakkı Bey ve Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında müttefik gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Karanlık Liman’a elde kalan son 26 mayın Nusret mayın gemisi ile bırakıldı. Nusret’in döşediği mayınlar Bouvet, Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömerek savaşın kazanılmasında büyük etken oldu. Bu olay gemiye “dünyanın en ünlü mayın döşeme gemisi” unvanını kazandırdı. Nusret Mayın Gemisi 1962’de satın alınıp ‘Kaptan Nusret’ adıyla kuru yük taşımacılığında kullanılırken battı. 1999’da tekrar su yüzeyine çıkarılan Nusret, yenilenerek Tarsus’ta sergileniyor.
TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ
Bu savaşın sonunda gerçekleşenler şu şekildedir: İtilaf Devletlerine ait olan donanmalar 18 Mart 1915 tarihinde bozguna uğramış ve deniz harpleri bitmiştir. Gelibolu Yarımadası’na yapılmış olan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusu tarafından bertaraf edilmiştir. 1. Dünya Savaşı’nın seyri değişmiş savaş uzamıştır. Çarlık Rusya’nın çöküşü hızlanmıştır. İngiltere yönetim değiştirmiştir. Türk tarihinde çok büyük bir destan olarak yazılmıştır. Boğazların ve Anadolu’nun Türklerde kalmasını sağlayan bir zaferdir.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi