Ispanak zehirlenmelerinin ardından Türkiye'nin 'yabancı ot' raporu
Yaşanan ‘ıspanak vakaları'nın ardından gözler zehirlenmenin kaynağı olarak gösterilen ‘yabancı otlara’ çevrildi. İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, olayın yaşandığı gün yaptığı açıklamada zehirlenmelere ıspanaklara karışan zehirli yabancı otların sebep olduğunu belirtmişti.
Yüzlerce değişik çeşidi olan ve ıspanak, dereotu, semizotu gibi ‘yaprakları yenen’ sebzelerin içinde ve etrafında yetişen bu otlar hakkında Türkiye çapında yürütülmüş bir proje neticesinde hazırlanan raporların detaylarına Hürriyet'ten Musa Kesler ulaştı.
3 yıl boyunca proje yürütüldü
Raporlara göre Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Üretim Genel Müdürlüğü (TAGEM) ‘Yaprağı yenen sebzelerde hastalık, zararlı ve yabancı otların belirlenmesi ve mücadelesi’ adıyla 3 yıl boyunca bir proje yürüttü.
Türkiye bölgelere ayrılarak tarımsal araştırma enstitüleri üzerinden araştırmalar yapıldı.
20 ayrı yabancı ot var
Sahalar gezildi, tarlalar incelendi. Raporlardan çıkan sonuçlar şöyle: Batı Akdeniz’de (Antalya ve ilçeleri) 20 ayrı yabancı ot var.
Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yöresinde 69 çeşit; Amasya, Tokat, Samsun’da 42; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’de 39 ; Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla 9; Ankara, Konya, Eskişehir’de 4 çeşit yabancı ot var. Raporlarda bu otlarla mücadelede kültürel, biyolojik, biyoteknik, bitkisel kökenli yöntemler ve preparatlar kullanlımasının uygun olacağı belirtildi.
- Memur ve emeklilerin gözü maaş zammında! İşte beklenen oranlar
- Memurlar için en kritik hafta! 2024 yılı bitmeden bunları yapın
- 100 milyon euroluk turizm yatırımı
- LC Waikiki, iki cesur kararla global marka yolculuğunun rotasını çizdi! Zeytinburnu’ndaki bir atölyeden 61 ülkeye
- Memurlar borçlanma ve izin için acele etsin