GündemSıcak hava yerini yağmura bırakıyor! Ne kadar sürecek? Ağustos ve eylül aylarında hava durumu nasıl olacak?

Sıcak hava yerini yağmura bırakıyor! Ne kadar sürecek? Ağustos ve eylül aylarında hava durumu nasıl olacak?

Paylaş
Sıcak hava yerini yağmura bırakıyor! Ne kadar sürecek? Ağustos ve eylül aylarında hava durumu nasıl olacak?

Sıcak hava dalgaları ve nem oranlarının yüzde 90’ı geçmesi, adeta bir sauna ortamında yaşıyormuşuz gibi hissettiriyor. Meteoroloji duyurdu: Sıcak hava yerini yağmura bırakıyor! Yağış ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek? AKOM, İstanbul için saat verip yağmur müjdesi verdi. Ağustos ve eylül aylarında hava durumu nasıl olacak? Uzman isim duyurdu: Eylül sonuna kadar uzayabilir! İşte hava durumuna dair merak edilen tüm soruların yanıtları.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı haritaya göre bugünden itibaren Türkiye genelinde hava sıcaklıklarında değişiklikler bekleniyor. Bazı iller için bugün ve yarın sağanak yağış beklentisi varken bazı şehirlerde de güneş bunaltan yüzünü göstermeye devam edecek. Peki bir anda beklenen yağmurun nedeni ne? Kaç gün sürecek? Ağustos ve eylül aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor?

Haberin Devamı

Sıcak hava dalgaları ve nem oranlarının yüzde 90’ı geçmesi, adeta bir sauna ortamında yaşıyormuşuz gibi hissettiriyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre sıcaklıklar gün geçtikçe artıyor. Servise göre 2024 Haziran’ı, bugüne kadar en sıcak haziran ayı olarak kaydedilen 13’üncü ay oldu.

Copernicus’un önemli iklim bilimcilerinden Nicolas Julien, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yaşananlar Paris Anlaşması tarafından belirlenen kritik sınıra yaklaştığımızın en net göstergesi. Korkutucu olan ise küresel sıcaklık artmaya devam ediyor. Hem de çok hızlı bir tempoda…” dedi.

Haziranın bu kadar sıcak geçmesinin ardından temmuz ayında da serinlik bulmak neredeyse imkânsız oldu. Son bir haftadır yüksek nemle birleşen aşırı sıcaklar, sağlık açısından da risk oluşturmaya başladı. Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre, şu aralar beklenen yağmur biraz olsun rahatlama sağlayacak olsa da ne kadar süreceği ise belirsiz…

Haberin Devamı

BAZI ŞEHİRLER SICAKLIĞI AFET BOYUTUNDA HİSSEDİYOR

Konuyu İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir’e danıştığımda, “Mayıs ayı içerisinde yaz mevsimi ile ilgili hava tahmininde Batı ve Orta Avrupa’nın sıcak ve kurak, Kuzey Avrupa’nın da yağışlı ve fırtınalı olacağını bekliyorduk. Doğu Avrupa ve ülkemizin de uzun periyotta aşırı sıcaklar ve kuraklıkla mücadele edeceği, zaman zaman yoğun nemli havaya maruz kalabileceğini tahmin ediyorduk” dedi. Dr. Özdemir, şöyle devam etti:

“Şimdi de bu durumları aşırı bir şekilde yaşamaya başladık. Bunu en üst düzeyde afet boyutunda hisseden metropoller de bulunuyor. Onlardan biri de İstanbul. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde anormal şekilde devam ediyor.”

‘AZOR YÜKSEK BASINÇ SIRTI AFRİKA SICAKLARINI GETİRDİ’

Sıcaklıkların anormal derecede artmasında Azor Yüksek Basınç Sırtı’nın Afrika sıcaklarını ülkemize getirmesinin etkili olduğunun altını çizen Dr. Güven Özdemir, “Uzun süre bu basıncın etkisinde kaldık ve bu etki devam ediyor. Sıcaklığın yanı sıra havadaki buhar basıncının etkin olması da bunaltıcı sıcakların İstanbul gibi büyük şehirlerin üzerine çökmesine neden oldu. Gece hava sıcaklığının 25 derecelerin üzerinde olması ve bağıl nemin aynı saatlerde yüzde 90’lara kadar yükselmesi de tropikal geceleri oluşturdu" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YAĞMUR NE ZAMAN GELİYOR? NE KADAR SÜRECEK?

Bugünden itibaren yağışların görüleceğini söyleyen Dr. Özdemir, “Balkanlar üzerinden gelen alçak basınç ve serin havanın etkisi ile Trakya’dan başlamak üzere Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz’in yüksek kesimlerinde yer yer yerel olarak yağışlar gök gürültülü sağanak olarak görülebilir. İstanbul'da da çarşambadan itibaren cumartesi gününe de dahil olmak üzere yağış görülüyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) verilerine göre temmuz ve ağustos ayını yorumlayan Dr. Güven Özdemir, “Temmuz ve ağustos ayının ortasına kadar aralıklı olarak mevsim normallerinde serin ve nispeten yağışlı havanın Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yer yer etkili olması yüksek ihtimal” dedi.

Haberin Devamı

AKOM’DAN YAĞMUR MÜJDESİ

İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, İstanbul'da öğle saatlerinden itibaren yerel gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanmasının beklendiğini açıkladı. Yağışların, geçtiğimiz iki haftadan beri yaşanmakta olan sıcak ve bunaltıcı havanın etkisini azaltacağı tahmin ediliyor.
İstanbul, güne 28 derece civarında seyreden hava sıcaklığı ve az bulutlu bir gökyüzü ile başladı.

Rüzgârın poyrazdan orta kuvvette aralıklarla kuvvetlice esmesi beklenirken, öğle saatlerinde sıcaklıkların 33 derece civarında seyredeceği tahmin ediliyor.
Öğle saatlerinden itibaren yerel gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı öngörülüyor. Yağışların, geçtiğimiz iki haftadan beri yaşanmakta olan sıcak ve bunaltıcı havanın etkisini azaltacağı, hafta boyunca sıcaklıkların mevsim normalleri civarı ve 1-2 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
İstanbul'da hava sıcaklıklarının 5 Ağustos'a kadar mevsim normalleri civarı ila 1-3 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘YAZ MEVSİMİ BİR AY UZAYABİLİR’

“İklim değişikliğinin güçlü etkileri bu yaz devam edecek” diyen Dr. Güven Özdemir, “Bu sıcaklıklar göz önüne alındığında yaz mevsiminin eylül ayını da kapsayacağı yani bir ay daha uzayacağını söyleyebilirim. İklim değişikliğinin güçlü etkilerinin yanı sıra Süper El Nino’nun Avrupa’da ve ülkemizde hissedilmesinin olumsuz etkileri ortadadır. Sonbahar mevsiminin sonunda daha soğuk hava koşullarını ön plana çıkaran La Nina etkisi Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerden itibaren hissedilmeye başlama olasılığı önem kazanıyor. Bu döneme kadar da aşırı sıcaklıklar devam edecek” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği etkisiyle sıcak hava dalgalarının meydana gelmesi ve sürelerinin uzama olasılığı gün geçtikçe artıyor. Buna bağlı olarak sıcak hava dalgaları artıkça ve süresi uzadıkça kuraklığı da artırıyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklığı en büyük afet olarak algılamalıyız. Özellikle susuz bir dünya düşünülemez.Gün geçtikçe su talebinin hızla artış göstermesi su temini üzerinde aşırı baskıyı da körüklüyor.

Dr. Güven Özdemir