Vize sorunu sürerken yeni iddia: Aracı kurumlar işi ranta çevirdi
Türk vatandaşlarının Avrupa'ya gitmek isterken yaşadığı vize alma sıkıntısı kısmen sürerken yeni bir sorun daha ortaya çıktı. İddiaya göre, konsoloslukların anlaşmalı olduğu aracı kurumlar, vize randevusu alma işlemini ranta çevirdi. İstanbul'daki vize danışmanı Mustafa Yazgan konuya açıklık getirdi.
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Vize randevusu alma konusunda sıkıntılar geçmişe göre bir ölçüde çözülse de sorun hala sürüyor. Türk vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler başta olmak üzere Batılı devletlerden vize alma sıkıntısı devam ediyor.
Konsolosluklar vize işlemlerini yapmaları için aracı kurum statüsündeki vize başvuru merkezleriyle anlaşıyor. İddiaya göre; bazı aracı kurumlar vize randevusu almayı ranta çevirdi. Aracı kurumlarda çalışan bazı kişiler daha yüksek paralara satabilmek için randevuları kısıyor veya el altından satıyor. Kim daha çok para teklif ediyorsa ona öncelikli randevu veriliyor.
Vize Danışmanı Mustafa Yazgan, "Yakın zamana kadar çok ciddi bir vize sıkıntısı vardı, şu anda ise çok büyük bir yoğunluk var. Yoğunluk olduğu dönemlerde de retler çoğalır. Vize konusunda bir düzelme vardı. Bize başvuran dosyaların büyük çoğunluğu vizesini alıyordu. Ancak geçen hafta vizeden ret olan vatandaşlar oldu. Bu siyasi de olabilir. Belki bu sıkıntı bir süre daha devam edebilir." dedi.
"Konsolosluklar neden aracı kurum kullanıyor?" sorusuna yanıt veren Yazgan, "Vize başvurusu için önceden direkt konsolosluklar işlem yapıyordu. İngiltere'de 90'lı yıllarda bir bombalama olayı oldu. Ondan sonra İngiltere Konsolosluğu bir karar aldı. Güvenlik açısından kimseyi yanına yaklaştırmadı. Sadece aracı firma kullanmaya karar verdi. İngiltere'den sonra diğer konsolosluklar da buna uydu. Aracı firma kullanıp ücretini de kişilere ödettiriyorlar. Yani konsolosluğa ayrı ücret ödüyorsunuz, aracı firmaya ayrı ücret ödüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Vize Danışmanı Mustafa Yazgan, "Aracı kurumlar vize başvurusunu ranta çevirdi" iddiasıyla ilgili konuştu.
"Aracı kurumlar bu işi ranta çevirmiş durumda, randevuları ücretli satıyorlar. Aracı kurumlar hem çalışan sayısını azalttılar hem de işleri yavaşlattılar. Mesela şu an Fransa, Hollanda ve Polonya ile ilgili randevu bulunamıyor. Örneğin Yunanistan Konsolosluğu Kosmos diye bir firmayla çalışıyor. Kosmos firması, çoğu acentayla anlaşmayı iptal etti. Sadece kafasına göre belli başlı acentalarla iş birliği yapıyor. Şu an randevu almak isteseniz 2 ay sonraya randevu veriyor. Kim daha çok para veriyorsa randevu ona veriliyor olabilir. Polonya'ya randevu almak için 500 Euro'lar konuşuluyor. Şu an randevu bulamazsınız Polonya'ya. Yunanistan için erken tarihe randevu bulamazsınız. İtalya ise zaten dolu."
NE OLMUŞTU?
Türkiye'de geçen yılın ilkbahar aylarından başlayarak Türk vatandaşlarının Avrupa ve ABD'ye gitmek isterken vize başvurularında ciddi zorluklar çıkarıldığı, randevuların ya çok geç tarihlere verildiği ya da çoğunlukla reddedildiği yönünde şikayetler artmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı bir programda, "Maalesef ABD ve bazı AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyor. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı" diyerek duruma tepki vermişti.
- Enerji Bakanı Bayraktar’dan NGS açıklaması! ‘Bir tercih değil, zorunluluktur’
- Emekli hem promosyon ödemesi alacak hem de ocak zammından faydalanacak! Zam öncesi bankalardan flaş hareket
- Yerin altında 420 milyar dolarlık hazine! Dünyada sadece 9 ülkede olan tesis bizde
- Bu potansiyel ekonomiyi uçurur! Türkiye'nin geleceği madenlerde
- Yerin altında 420 milyar dolarlık hazine yatıyor