Son dakika beyin sağlığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan beyin sağlığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan beyin sağlığı haber sayfamızda...
Çocukların beslenme alışkanlıklarının, zihinsel gelişimlerini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Köprülü Çelikkaya, "Günümüzde yoğun tempoya bağlı olarak çocukların beslenme düzenlerinde giderek daha fazla yer kaplayan paketli gıdalar, içerdikleri koruyucu maddeler, trans yağlar ve rafine şekerler nedeniyle beyin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor" dedi.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamininin yalnızca kemik sağlığı için değil, beyin fonksiyonları ve sinir hücreleri arasındaki iletişim açısından da kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, D vitamini eksikliğinin Alzheimer, Parkinson ve depresyon gibi nörolojik hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, bu vitaminin sinir hücrelerini koruyucu etkileri sayesinde beyin sağlığı için vazgeçilmez olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor.
Uyku düzensizliğinin hayatın her anını etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, “Kalitesiz bir uyku gençlikte anlaşılmasa da yaşlılık döneminde ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Beyinde bulunan glimfatik sistem, uykusuz kalan kişilerde yeteri kadar çalışmadığı için beynin fonksiyonlarının bozulmasını, beynin küçülmesini, demansı ve hafıza kaybını tetikliyor. Uyku düzenine genç yaşlarda özen göstermenin, ilerleyen yaşlarda beyin sağlığı için kritik önem taşıyor” diye konuştu.
ABD'de yapılan araştırma, orta yaşlı insanların kolesterol ve tansiyon seviyelerini kontrol ettirme gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip oldukları takdirde inme, bunama ve depresyona karşı korunabileceklerini ortaya koydu.
Yaban mersini, sağlıklı yaşam için önerilen en besleyici meyvelerden biridir. Ancak bu meyvenin çayı da, sağlık açısından birçok fayda sağlar. Son yıllarda, yaban mersini çayı, faydalı içeriği ve doğal bileşenleri ile popüler bir içecek haline gelmiştir. Peki, yaban mersini çayının faydaları nelerdir? Yaban mersini çayı nasıl demlenir ve hangi sağlık sorunlarına iyi gelir?
Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, beynin işleyişinin incelenmesi için etkili yöntemlerden biri olan nöropsikolojik testlerin önemine vurgulayarak, nöropsikolojik değerlendirmenin beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağladığını söyledi. Bireylerin bilişsel risklerinin ortaya konulmasından demansların erken tanısına, bilişsel bozulmanın biçimini ortaya koyarak hastalıkta doğru tanının konulmasına ve doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde nöropsikolojik testlerin önemli bir araç olduğunu belirtti.
Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, bağırsak mikrobiyotasının beyin sağlığı üzerindeki önemini vurguladı. Bağırsak ve beyin arasındaki güçlü ilişkinin, sağlık alanında devrim niteliğinde bir keşif olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Hanoğlu, “Son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığının, beyin fonksiyonları üzerinde derin ve belirleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.
Sıcak hava, vücudumuz üzerinde birçok etkisiyle bilinir ve bu etkiler, sağlık risklerini artırabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, sıcak hava koşullarının beyin sağlığı üzerindeki etkilerini ve bu riskleri azaltmanın yollarını Posta.com.tr okurları için açıkladı! İşte detaylar…
Beyin, günlük hayattaki tüm işlerimizi ve eylemlerimizi gerçekleştirmemizi sağlayan önemli bir organ. Yürümekten matematik sorularını çözmeye kadar hayatın her noktasında beynimizden destek alıyoruz. Dolayısıyla bu organın sağlıklı olması, hayati bir önem taşıyor. Zamana bağlı olarak ortaya çıkan beyin hasarlarından korunmak için beslenme rutinine dikkat edilmeli. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak kadar ne yediğinize de dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, hangi besinler beyin sağlığı için önem taşıyor? Faydaları nelerdir?
Zerdeçal, binlerce yıldır geleneksel tıbbın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Özellikle Asya mutfağında ve Hint tıbbında sıklıkla kullanılan bu altın rengi baharat, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çeker. Zerdeçal, anti-inflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile birçok sağlık probleminin tedavisinde etkilidir. Peki, zerdeçalın sağlığa faydaları nelerdir ve nasıl tüketilmelidir? İşte zerdeçalın başlıca faydaları ve kullanım yöntemleri.
Beyin sağlığı, bireyin genel sağlığı ve yaşam kalitesi için kritik önem taşıyor. Beyin, karmaşık işlevleri yönetiyor. Bilişsel, duygusal ve fiziksel sağlığı etkiliyor. Sağlıklı bir beyin, zihinsel keskinlik, öğrenme yeteneği ve duygusal dengeyi destekliyor. Tüm bunları sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için bazı besinleri özellikle tüketmek gerekiyor. Peki, bu besinler hangileri? Nasıl tüketilmeli?
Yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte pek çok sağlık problemi meydana geliyor. Sıcak havalara karşı dikkatsiz davrananların karşılaşabilecekleri rahatsızlıkların şiddeti ise bilinçsizliğe göre değişiyor. Prof. Dr. Şerefnur Öztürk'ün açıklamalarına göre dikkat edilmesi gereken pek çok faktör bulunuyor. İşte beyin ve damar hastalıklarına etki eden o faktörler...
Yaz tatilinin başlamasıyla çocukların dijital ekran kullanım süresi artarken Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Aksu Uzunhan, sınırlı kullanımın önemini vurguluyor. Aşırı ekran süresinin çocuklarda özellikle dikkat, hafıza ve dil alanlarında bilişsel gelişimi bozabildiğini belirten Uzunhan, “Yapılan araştırmalar, yatmadan önce teknoloji kullanmanın uyku kalitesini ve miktarını etkileyerek olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabileceğini göstermiştir. Teknolojiyle geçirilen süre arttıkça gençlerde kaygı ve depresyon seviyeleri de yükselmektedir” uyarısında bulundu.
Uzmanlar, yaptıkları araştırmalarla beraber hardalın beyin sağlığı için potansiyel faydalarını ortaya çıkarıyor. Yapılan çalışmalar, hardalın içeriğinde bulunan bazı bileşenlerin özellikle de omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri, beyin fonksiyonlarını destekleyebileceğini gösteriyor. Bu bileşenlerin hafıza güçlendirme ve sinir hücrelerinin sağlığını koruma potansiyeli olduğu düşünülüyor. Peki, hardal zekaya nasıl etki ediyor?
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun sağlığın altın anahtarı olduğunun altını çizerek, "31 Aralık 2024 tarihi eski sürücü belgelerinin son tarihi, 2016 yılında çıkan yasayla birlikte artık sürücü belgeleri eğer ağır vasıtaysa 5 yılda bir, diğerleri ise 10 yılda bir yenilenmek zorunda ve her yenilenişte bir sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu sağlık raporlarında uyku apnesi sendromunun sorgulanması artık yasal bir zorunluluk" dedi.
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun sağlığın altın anahtarı olduğunun altını çizerek, "31 Aralık 2024 tarihi eski sürücü belgelerinin son tarihi, 2016 yılında çıkan yasayla birlikte artık sürücü belgeleri eğer ağır vasıtaysa 5 yılda bir, diğerleri ise 10 yılda bir yenilenmek zorunda ve her yenilenişte bir sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu sağlık raporlarında uyku apnesi sendromunun sorgulanması artık yasal bir zorunluluk" dedi.
Ceviz, hem lezzetli hem de besleyici bir kuruyemiştir. Yüzyıllardır sağlığa olan faydaları nedeniyle beslenme listelerinde yerini korur. İçerdiği zengin besin değerleri, cevizleri sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirir. Peki, ceviz gerçekten vücuda ne gibi faydalar sağlar? Hangi sağlık problemleri üzerinde olumlu etkileri vardır ve nasıl tüketilmelidir?
Akdeniz diyeti çeşitli nörolojik hastalıkların meydana gelişinde kritik bir rol oynuyor. Uzm. Dr. Ahmadova, “Beyin sağlığımızı korumanın yolu midemizden geçiyor ve bağırsaklarımızda belirleniyor. Kişiler beslenme tercihleriyle kendi mikrobiyatasını (vücudumuzdaki yararlı mikroorganizmalar) ve dolayısıyla sağlıklarını olumlu yönde değiştirebilir. Böylece nörolojik hastalıklara karşı kendi kalkanlarını oluşturabilirler” dedi.
Fındık, lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık olmasının yanı sıra, sağlık açısından da birçok fayda sunar. Corylus avellana türünden elde edilen fındık, içerdiği sağlıklı yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla vücuda pek çok yarar sağlar. Fındık, özellikle kalp sağlığını iyileştirmek, beyin fonksiyonlarını desteklemek ve genel sağlığı korumak için önerilen besinlerden biridir.
Yapılan araştırmalar beyne en çok zarar veren besinleri ortaya koydu. Öyle ki onlara besin demek bile büyük hata. Özellikle çocuk ve gençlerin severek tükettiği o yiyecekler uzak durulması gerekenler listesinin başını çekiyor. İşte, beyne zarar veren besinler…
Günlük yaşantının temposuna ayak uydurmaya çalışırken birçok kişi sağlık konularını ihmal ediyor. Beden sağlığının yerinde olması için önce zihin sağlığı korumak gerekir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, “Zihnin sağlıklı olması, beynin genç ve dinç olmasını sağlıyor. Yani beyin sağlığı en az fiziksel sağlık kadar önem taşıyor. Beyin sağlığı duygusal ve sosyal refahı da beraberinde getiriyor. Bu nedenle beyin sağlığına iyi bakmak ve beyin sağlığının genç kalmasını sağlamak gerekiyor” dedi ve konu hakkında tavsiyeler verdi.
Akciğerlerin sağlığı en az kalp ve beyin sağlığı kadar önemli. Çünkü akciğerlerin çalışmaması yaşamın sonu anlamına geliyor. Bu denli önemli olan bir organın yıpranmaması için dış etkenlerden mümkün olduğunca uzak tutmalı, toksinlerden arındırmalıyız. İşte tam da bu noktada size yardımcı olacak bazı gıdalar mevcut. Uzmanların da tavsiye ettiği, akciğerler için detoks etkisi gösteren besinleri sizin için bir araya getirdik. Lafı fazla uzatmadan akciğerleri arındıran besinler ve faydalarını sıralıyoruz.
Bazı yiyecekler özellikle de beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Hele ki bu yiyecek beyni makine gibi çalıştırıyor. Haftada 3 gün tüketen hem yaşlanmayı unutuyor hem de beyin sağlığını koruyor. Özellikle de Ruslar ve Çinliler bu yiyeceği resmen gizli silah olarak kullanıyor.
Stres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Peki, tüm vücudumuzu ve organlarımızı yöneten, ayrıca zihnin temeli olan beynimizi korumak ve işlevlerini geliştirmek için ne yememiz gerektiğini biliyor muyuz?