Son dakika çocuklarda aşı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda aşı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda aşı haber sayfamızda...
Bahar ayları çocuklar için oldukça zor geçebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabiliyor. Bir önlem var ki hepimiz yapıyoruz ama aslında çocukların ateşinin düşmesine engel olup havaleye bile sebep olabiliyor. İşte yüksek ateş sırasında asla yapılmaması gerekenler!
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
Çocukların sağlıklı bir gelecek sürebilmesi için birçok yaşı çeşidi ve dozu, belirli sürelerle yapılması gerekiyor. Fakat bazı aşılar beklenmedik yan etkiler gösterebiliyor. Çocuklarda aşıdan sonra takibin iyi yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşma olduğunda mutlaka doktora başvurulmasını öneriyor.
Çocuklar konuşmaya başladıktan sonra sürekli olarak sorular sormaya başlarlar. Cevapları alana dek defalarca aynı soruyu bıkmadan usanmadan sorarlar. Peki ama neden çocuklar çok soru sorar? Çocukların sorularından meraklı mı yoksa kaygılı mı olduğunu nasıl anlayabiliriz? Konuyu işin uzmanına sorduk...
Aşı korkusu, çocuklarda iğne fobisi olarak da adlandırılmaktadır. Doğduğu günden belirli bir yaşa gelene kadar bütün çocuklara aşı vurulur ve ayıklık veya yıllık takiplerinde düzenli kan tahlili yapılır. Bu da zaman içerisinde çocuklarda aşı fobisine neden olur. Bu korku ilerleyen safhalarda ise mutlaka uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır. Peki, çocuklarda aşı korkusu nasıl yenilir?
Aile Hekimi Yrd. Doç. Dr. Ali Ümit Geçkil, yetişkin dönem aşıları hakkında merak edilenleri ve hangi aşıların yaptırılması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Çocuklarda alerjik tablonun ağırlığı sonucu okul başarısı düşüklüğü veya sürekli nezle haline bağlı dikkat dağınıklığı varsa, alerji aşısı yaptırılarak bahar alerjisinin önlenebileceğini dile getiren Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşenur Kaya, “Çocuğun hayat kalitesi bozulmuşsa, alerjik bulgular her yıl tekrarlıyorsa, aşı alerjiyi sonlandırmak için çok iyi bir tedavi seçeneğidir” dedi.
Pfizer-BioNTech’ten dün yapılan yazılı açıklamada, 2 ila 5 yaş arası çocuklarda aşı denemelerinin, bu yaş grubundaki çocuklarda beklenen bağışıklığı sağlamadığını ve 6 aydan 5 yaşına kadar olan grupta 3’üncü doz aşı testlerinin devam ettiği belirtildi.
Pfizer-BioNTech’ten dün yapılan yazılı açıklamada, 2 ila 5 yaş arası çocuklarda aşı denemelerinin, bu yaş grubundaki çocuklarda beklenen bağışıklığı sağlamadığını ve 6 aydan 5 yaşına kadar olan grupta 3’üncü doz aşı testlerinin devam ettiği belirtildi.
Biontech Pfizer koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için güvenli olduğu açıklandı. Avrupa İlaç ajansı duyurdu. 5 ila 11 yaş arasındaki çocuklara, yetişkinlerin aldığı dozun üçte birinin üç hafta arayla iki enjeksiyonla verilecek.
TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanlığı görevine getirilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, ilk kez Demirören Haber Ajansı'na konuştu. Prof. Dr. Kara, Aşı Enstitüsü'nün hedeflerini ve sona çok yaklaşan ilk yerli Kovid aşısı Turkovac ile ilgili yürütülecek yeni faz çalışmalarının da detaylarını anlatan Kara, "Yakın bir dönemde ise iki doz BioNTech aşısı olan kişilere 6 aydan sonra yapılacak hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı uygulayacağımız bir çalışma başlatılacak." dedi.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında geliştirilen aşıların çocuklarda uygulanması sık sık gündeme geliyor. İngiltere ve Norveç'in de aralarında olduğu bir çok ülkede sağlık uzmanları olası kalp iltihabı riskinin ilk aşı sonrası daha düşük olduğuna dikkat çekerek çocuklara tek doz aşı yapılmasını öneriyor. Aşılarda nadir görülen bir yan etki olan kalp iltihabının erkek çocuklarında daha sık görülmesinden dolayı uzmanlar, 'kız ve erkek çocuklarında dozlar farklı olmalı' diyor.
Türkiye’de yüz yüze eğitimle birlikte 12-15 yaş arası çocuklar da aşılanmaya başladı. Peki dünyada aşı yaşı kaça düştü, çocuklar aşılanıyor mu? Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl cevapladı...
Bir tür egzama olan atopik dermatit, çoğunlukla çocuklarda görülse de nadiren erişkinlerde ortaya çıkabiliyor. Atopik dermatit özellikle bahar aylarında çayır ve ağaç polenleri nedeniyle artıyor. Tedavide deri nemlendiricileri antihistanimikler, lokal kortizonlu kremler, nemlendirici banyolar sık kullanılıyor ve atopik dermatit ataklarını rahatlatıyor. Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran, bebeklerde görülen atopik dermatit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
18 yaş altı çocuklar ve gençler için tek doz aşı formülü tartışılıyor. Bazı ülkelerde 12-15 yaş arası grup aşılandı. Peki çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Hürriyet'ten Sedef Batı ve Gaye Kobal uzmanlara sordu...
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Batman'da doktor çiftin çocukları Toprak Kılınç'ın (8) ölümüyle tekrar gündeme gelen çocuklarda Covid-19 sonrası gelişen multisistem inflamatuar sendromunun (MIS-C) görülme sıklığının salgın hızıyla paralellik gösterdiğini söyledi. Hacettepe Hastanesi özelinde şimdiye kada MIS-C kaynaklı 80 çocuk hastaları olduğunu, 1'ini kaybettiklerini belirten Ceyhan, "Bütün yapmanız gereken çocukları da yetişkinlerde olduğu gibi Covid-19'dan korumak. Bunun en etkili yolu, aşılamadır" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüste şikayetlerin başlamadan 2 ile 3 gün önce ciddi anlamda yaygın bulaştırıcılık yaşandığını belirtti. Kara, ''Belki bugün virüsü taşıyor olabilirsin etrafa saçıyor olabilirsin; ama 2 gün sonra fark edeceksin veya hiç fark etmeyebilirsin. O nedenle etrafında yakınında uzağında herhangi bir kişi varsa açık havada da olsa maske takalım' dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almamasının nedeni ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Ceyhan yaptığı son dakika açıklamasında ‘Bunun ticari nedenleri var çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de’ dedi.
Yaptığı son dakika açıklamasında ‘Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı’ diyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var’ uyarısında bulundu.
Koronavirüs salgınında üçüncü dalgayı yaşayan Türkiye’de vakalardaki hızlı artışa gelen son dakika haberlerine göre bu kez çocuklar da eklendi. İşte beklenen yeni tehlike; Miyokardit…
Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan İlkdoğan, bir çeşit bakterinin sebep olduğu ve ciddi bir hastalık grubunda yer alan “neisseria meningitidis” ile ilgili uyarılarda bulundu ve 2 aylıktan itibaren bütün yaş gruplarındaki çocukların bu mikroba karşı aşılanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgın sürecinde çocukların rutin aşıları hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Ceyhan aşıların zamanında yapılmamasının daha büyük salgınlara yol açabileceğini açıkladı.