Çocuklarda Depresyon

Çocuklarda Depresyon Haberleri

Son dakika çocuklarda depresyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda depresyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda depresyon haber sayfamızda...
Çocuklarda travmatik olayların hasarı büyük!

Çocuklarda travmatik olayların hasarı büyük!

25.10.2022
Kaza, savaş, afet ve terör gibi travmatik olayların bire bir yaşanmasının özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar çocukların duygularının anlaşılması gerektiğini söylüyor.
Çocuğum neden şiddete meyilli?

Çocuğum neden şiddete meyilli?

19.08.2022
Aile içi şiddete maruz kalan veya şahitlik eden çocuk şiddet uyguluyor! Çocuklar, ebeveynlerinin sadece bakımına değil sevgisine de muhtaç. Her geçen gün artan aile içi şiddet olayları dikkat çekemeye devam ederken, şiddete eğilimin çocuk yaşlarda başladığı ifade ediliyor. Uzmanlar, aile içi şiddete doğrudan maruz kalan ya da tanık olan çocuklarda, ileride aynı davranışı sergileme ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuklarda teknoloji bağımlılığı depresyon nedeni

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı depresyon nedeni

29.04.2021
Pandemi nedeniyle artan teknoloji bağımlılığının çocuklarda depresyon, uyku bozuklukları, saldırganlık, sosyal kaygı, dikkat eksikliği ve takıntı gibi psikolojik sorunlara yol açtığını vurgulayan Psikolog Yağmur Bedir, “Ebeveynler ‘3-6-9-12’ kuralıyla çocuklarının ekran bağımlılığına karşı önlem alabilir.
Pandemi döneminde depresyon ve dijital bağımlılık arttı

Pandemi döneminde depresyon ve dijital bağımlılık arttı

14.03.2021
Tüm dünyada etkili olan koronavirüs (COVİD-19) salgını çocukları birçok sebepten olumsuz etkiliyor.  Özellikle çocukların akranlarıyla ilişkilerinin koptuğu, hemen hemen her şeyin online ilişkiye dönüştüğü bu dönemde ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca, “Çocukların okula gidememesi aile içerisindeki stresi artıran faktörlerden biri haline geldi. Pandeminin ilk dönemi kaygılar yoğundu fakat süreç uzadıkça depresyonlar, takıntılar, iletişim problemleri, dijital bağımlılıklar daha çok artmaya başladı. Kronikleştikçe ruhsal yorgunluk arttı. Çocukların bu süreçten etkilenmemesi için anne ve babaların geleceğe umutlu bakması oldukça önemli” dedi.
Corona virüs çocuklarda depresyona yol açabilir

Corona virüs çocuklarda depresyona yol açabilir

20.12.2020
Depresyon çağımızın hastalıklarından biri olarak adlandırılıyor. Son zamanlarda ise çocuklarda depresyon görülme sıklığı iki kat arttı. Uzmanlar, pandemiyle birlikte aileleriyle daha fazla vakit geçiren çocukların, ebeveynlerinin normalden fazla beklentiye girmesi nedeniyle içe kapandığını düşünüyor. Bu durumda ailelerin yapması gereken en önemli şey ise çocuklardan beklentilerini minimum düzeyde tutmaları.
Çocuk ve ergenlerde bedensel yakınmalar depresyon belirtisi olabilir

Çocuk ve ergenlerde bedensel yakınmalar depresyon belirtisi olabilir

25.07.2020
Depresyon sadece yetişkinlere yönelik bir hastalık değildir. Çocuklar ve ergenlerde de depresyon gelişebilir. Ebeveynler çoğu zaman depresyonun belirtilerini tanımakta zorlanabiliyor. Bu durum tanı konulmamasına ve tedavi sürecinin gecikmesine neden olabilir. Psikiyatri Uzmanı ve Psikoterapist Dr. Adnan Çoban çocuklarda ve ergenlerde depresyon belirtileri ve tedavi sürecini anlattı.
Balık yağının faydaları nelerdir? Çocuklarda neye iyi gelir?

Balık yağının faydaları nelerdir? Çocuklarda neye iyi gelir?

21.02.2020
Balık yağının insan sağlığına birçok açıdan faydası bulunuyor. Balık yağında bulunan Omega 3 yağ asitleri vücut sağlığı açısından gereklidir. Balık yağı vücudumuz ve beyniniz için önemli bileşenleri barındırır. Tüm çocukların sağlıklı olması ve normal şekilde büyümesi için vitaminlere, minerallere ve diğer besin maddelerine ihtiyacı vardır. Ve tıpkı D vitamini, demir ve kalsiyum gibi, çocuklar da balık yağlarından alabilecekleri eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar. Hem yetişkin bireylerin hem de çocukların omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Peki, içerisinde bolca omega- 3 yağ asitleri barındıran balık yağının faydaları nelerdir?
Aile hekiminden ailelere uyarı: Sevgi ve ilgi çocukları sağlıklı tutuyor

Aile hekiminden ailelere uyarı: Sevgi ve ilgi çocukları sağlıklı tutuyor

20.02.2020
İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Bekir Aktura, büyüme ve gelişme geriliği tespit edilen çocuklar için "sevgi içeren bir reçete" verdiklerini belirterek "Sevgi ve ilginin çocukların sağlıklı olmasıyla ilgili en önemli etken olduğu tespit edilmiştir" dedi.
Çocuk ya da ergenlik döneminde depresyon ve kaygı nasıl tedavi edilir?

Çocuk ya da ergenlik döneminde depresyon ve kaygı nasıl tedavi edilir?

8.01.2020
Ergenlik dönemi hem gençleri hem de ebeveynleri zorlayan süreçlerdendir. Bu gelişim döneminde birçok hormonal, fiziksel ve bilişsel değişiklik meydana gelir. Bu normal aynı zamanda zorlu değişiklikler kimi zaman depresyonun tanı ve teşhisini zorlaştırır. Çocuk ya da ergenlik dönemindeki gençlerde görülen depresyonun tedavisinde, psikoterapinin yanında antidepresan ilaçlar tercih edilebilmektedir. Peki, antidepresan kullanımı nasıl olmalıdır? Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapar mı? Antidepresan ilaçları iyileşme sağlıyor mu? Psikiyatri Uzmanı ve Psikoterapist Dr. Adnan Çoban ergenlik dönemi depresyonu ve antidepresanlar hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir? Çocuklarda ruhsal sorunlar anlaşılır mı?

Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir? Çocuklarda ruhsal sorunlar anlaşılır mı?

3.12.2019
Çocuklar yetişkinlerle aynı zihinsel sağlık koşullarının tümünü geliştirebilir. Çocuklarda kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği- hiperaktivite bozukluğu, anksiyete, depresyon belirtileri ve mental rahatsızlıklar sıklıkla görülüyor. Ve çoğu yetişkin de akıl sağlığı ile ilgili işaretleri ve semptomları bilmiyor. Ebeveynlerin çocuklarında ruhsal sorunları tanımlaması zor olduğu için çocuklar ihtiyaç duydukları yardımı alamıyor. Peki, Çocuklarda en sık görülen psikolojik sorunlar nelerdir? Çocuklarda depresyona yol açan nedenler nedir? Aileler çocuklara nasıl yaklaşmalı? Çocuklarda ruhsal sorunlar anlaşılır mı? Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi çocuklarda görülen ruhsal problemlerin belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Birçok ruhsal hastalık çocuklukta başlıyor

Birçok ruhsal hastalık çocuklukta başlıyor

6.11.2019
Depresyonun sadece yetişkinlerde değil, çocukluk ve ergenlik döneminde de görülebildiğini belirten uzmanlar, erken müdahalenin önemine dikkat çekiyor. Ruhsal birçok hastalığın çocukluk döneminde başladığının altını çizen uzmanlar, okul öncesi çocuklarda depresyon görülme sıklığının % 1, okul çocuklarında % 2, ergenlerde ise yaklaşık % 5 olduğunu vurguluyor.
Çocuklarda depresyona yol açan 5 neden

Çocuklarda depresyona yol açan 5 neden

6.11.2019
Çocuklukta yaşanan depresyon, genellikle isteksizlik haliyle kendini gösteriyor. Bu isteksizlik uyku ve iştahın bozulmasına yol açıyor, zamanla dikkatini toplamakta zorlanan çocuk, ruhsal bir çöküntü içerisine giriyor. Peki, Çocukluk depresyonu nasıl anlaşılır? Oyun terapisi nedir? İşte Çocukluk depresyonu ve oyun terapisi hakkında bilmeniz gerekenler…
MARILYN MONROE yanlış tedavi kurbanı mı?

MARILYN MONROE yanlış tedavi kurbanı mı?

18.04.2018
"MARILYN MONROE yanlış tedavi kurbanı mı?" başlıklı yazının devamını okumak için lütfen tıklayın.
Türkiye verileri dikkat çekici! 6-13 yaş aralığındaki çocuklar 6 saatten fazla ekrana bakıyor

Türkiye verileri dikkat çekici! 6-13 yaş aralığındaki çocuklar 6 saatten fazla ekrana bakıyor

8.11.2024
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir çalışmaya göre Türkiye'de 6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresinin günde ortalama 6,4 saat olduğunu söyledi.
20 çocuktan 1'inde disleksi görülüyor

20 çocuktan 1'inde disleksi görülüyor

8.11.2024
Özgül öğrenme güçlüğü olarak da anılan disleksi, çocuğun akademik başarısını etkilerken sosyal ilişkilerde zorluklar yaşamasına neden olabiliyor. Disleksinin erken dönemde anlaşılması halinde olumsuz etkilerinin azaltılabileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Hale A. Kahyaoğlu Çakmakcı, okul öncesindeki dönemde çocuğun iyi gözlemlenmesi gerektiğini söyledi. Çakmakcı; konuşmada gecikme, konuşurken yakın hecelerle seslerin karıştırılması, yön-zaman kavramlarının karıştırılması ve baskın eli seçmede zorluk gibi sorunların mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Demir eksikliği çocuklarda iştahsızlık yapıyor

Demir eksikliği çocuklarda iştahsızlık yapıyor

10.10.2024
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, çocuklarda iştahsızlık hakkında açıklamalarda bulundu. İştahsızlığın birçok faktörden kaynaklanabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Karadeniz, “İştah kaybı, fizyolojik, psikolojik ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Öncelikle, çocukların farklı büyüme evrelerinde iştahları doğal olarak değişebilir. Özellikle ilk 2 yıl, büyüme hızı çok yüksekken, 2-5 yaş arasında bu hız yavaşlar ve buna bağlı olarak iştah da azalabilir. Bu, biyolojik bir süreçtir ve genellikle bir patoloji belirtisi değildir. Patolojik nedenler arasında enfeksiyonlar (örneğin üst solunum yolu enfeksiyonları, gastroenterit), kronik hastalıklar (astım, alerjik rinit, anemi), gastroözofageal reflü, sindirim sistemi bozuklukları ve hormonal düzensizlikler (hipotiroidi gibi) sayılabilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkisi olarak da iştahsızlık görülebilir” diye konuştu.
Akran zorbalığı çocuk psikolojisini kötü yönde etkiliyor

Akran zorbalığı çocuk psikolojisini kötü yönde etkiliyor

8.09.2024
Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde akran zorbalığına uğrayan çocukların psikolojik destek almamaları durumunda ileriki yıllarda anksiyete ve depresyon gibi durumları yaşadıklarını söyledi.
Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutun! Artış gösteren süreler depresyon ve kaygıyı tetikliyor

Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutun! Artış gösteren süreler depresyon ve kaygıyı tetikliyor

25.06.2024
Yaz tatilinin başlamasıyla çocukların dijital ekran kullanım süresi artarken Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Aksu Uzunhan, sınırlı kullanımın önemini vurguluyor. Aşırı ekran süresinin çocuklarda özellikle dikkat, hafıza ve dil alanlarında bilişsel gelişimi bozabildiğini belirten Uzunhan, “Yapılan araştırmalar, yatmadan önce teknoloji kullanmanın uyku kalitesini ve miktarını etkileyerek olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabileceğini göstermiştir. Teknolojiyle geçirilen süre arttıkça gençlerde kaygı ve depresyon seviyeleri de yükselmektedir” uyarısında bulundu.
Uzmanı anne babaları uyardı: Yaz aylarında çocuk sağlığına dikkat, sakın ufak bir kızarıklık deyip geçmeyin!

Uzmanı anne babaları uyardı: Yaz aylarında çocuk sağlığına dikkat, sakın ufak bir kızarıklık deyip geçmeyin!

23.06.2024
Çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı uyaran Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi.
Uzmanı uyardı: Araç içinde çocukları yalnız bırakmayın!

Uzmanı uyardı: Araç içinde çocukları yalnız bırakmayın!

13.06.2024
Ülke genelindeki aşırı sıcaklar insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamda aşırı sıcakta bulunmanın, beyin, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlar oluşturabildiği konusunda uyarıyor. Aşırı sıcaklıkların çeşitli rahatsızlıklara yol açacağı konusunda açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcağa maruziyetin süresi, şiddeti ve kişinin genel durumuna bağlı olarak beyin, kalp, böbrek gibi organlarda sorunlar oluşabilir. Kalp yetmezliği, aritmiler, karaciğer hasarı, epileptik nöbetler, damar içi pıhtı oluşumları, solunum ve böbrek yetmezliği görülebilir. Aşırı sıcaklar sağlık açısından risktir. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, işi konumu gereği ağır efor yapmak durumunda olanlar, sporcular, askerler, yol, inşaat ve tarım çalışanları için bu risk çok daha fazladır. Bağıl nem oranının yüksekliği ve efor yapmak sıcağın etkisini artırır. Aşırı sıcak ve nem vücudun ısı regülasyonunu bozar, vücut sıcaklığı 40 dereceyi aşar. Vücutta su ve elektrolit kaybı meydana gelir” diye konuştu.
Çocukken güneş yanığı yaşamak cilt kanseri riskini 8 kat artırıyor!

Çocukken güneş yanığı yaşamak cilt kanseri riskini 8 kat artırıyor!

10.06.2024
Yaz ayının gelmesi ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin birleşmesiyle birlikte tatil planları hazırlandı. “Peki güneşten doğru korunma nasıl olmalı? Güneşten yüzde yüz korunma mümkün mü? Güneşin altında uzun süre kalmak hangi sağlık sorunlarına yol açar? Cilt hastalıklarına neden olur mu? Güneş koruyucular ne kadar etkili?” Bu soruların yanıtlarını Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer verdi. Özellikle aileleri uyararak çocukların güneşe maruz kalma süresine dikkat etmek gerektiğine vurgu yaptı.
Ekran bağımlılığı çocuklarda obezite ve depresyon sorunlarına yol açabilir

Ekran bağımlılığı çocuklarda obezite ve depresyon sorunlarına yol açabilir

6.06.2024
Okulların kapalı olduğu yaz döneminde, çocukların teknolojik cihazlarla ve ekranla ilişkisi de artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, “Dijital cihazlar ders çalışmak, ödev hazırlamak, araştırma yapmak için verimli şekilde kullanılabilir. Ancak oyun oynamak ve sosyal medyada gezinmek için kullanmak; ders çalışmanın, aktif oyun oynamanın ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi engelleyebilir."
Aman dikkat: O değerin eksikliği guatr hastası yapıyor!

Aman dikkat: O değerin eksikliği guatr hastası yapıyor!

4.06.2024
Tiroit bezi hastalıkları (guatr) ülkemizde sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, tüm bölgelerimizde sıkça görülüyor. Bu durum da iyot ve selenyum eksikliğinden kaynaklanıyor.
Mevsim geçişlerine dikkat: Bipolar bozukluk ataklarını tetikliyor

Mevsim geçişlerine dikkat: Bipolar bozukluk ataklarını tetikliyor

30.05.2024
Mevsim geçişleri, neden olduğu birçok hastalığın yanı sıra ruh sağlığını da olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Doç. Dr. Taha Can Tuman, mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklardan korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemleri hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı atlatmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Uzmanı uyardı: Kraniyosinostoz hastalığına erkek bebeklerde daha sık rastlanıyor

Uzmanı uyardı: Kraniyosinostoz hastalığına erkek bebeklerde daha sık rastlanıyor

14.05.2024
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alp Özgün Börcek, kraniyosinostoz hastalığı ve cerrahi müdahaleler üzerine açıklamalarda bulundu. Kraniyosinostozun kafatası sütürlerinin erken kapanması sonucu meydana gelen ve bebeklerde kafatası şekil bozukluklarına yol açan bir durum olduğunu kaydeden Börcek, “Bu hastalık, her 2 bin doğumdan birinde görülebilmekte olup, erkek bebeklerde kızlara göre daha sık rastlanmaktadır” dedi.