Son dakika çocuklarda koronavirüs haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda koronavirüs gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda koronavirüs haber sayfamızda...
Türkiye’de 12 yaş üstü çocuklara 5 Eylül’den bu yana uygulanmaya başlanan Covid-19 aşısının 2. dozunun üzerinden üç ay süre geçen çocuklar için 3. doz aşının yapılmaya başlanmasıyla ebeveynlerde bazı soru işaretleri oluştu. Uzmanlar, Covid-19 virüsüne karşı hatırlatma dozunun önemine dikkat çekiyor. Biz de ebeveynlerin en sık sorduğu sorulara yanıt aradık ve uzmanlardan çocuklarda üçüncü doz koronavirüs hatırlatma aşısı hakkında tüm merak edilenleri sorduk.
Okullar açıldı, yarıyıl tatilinin ardından uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Okullarda çocuk koronavirüs vaka sayılarında artış yaşanabilir. 13-18 yaş grubundaki aşılanma oranı maalesef çok düşük seyrediyor. İnfluenza, rinovirüs, bocavirüs ve RSV gibi diğer bulaşıcı hastalıkların da okulların açılmasıyla yeniden tırmanışa geçebilir. Okulların açılmasının ardından ailelere düşen görevler neler? Uzmanlar, çocuğu koronavirüs geçiren ailelere, hastalıktan sonraki 4-5 hafta için uyarıda bulundu. İşte detaylar...
COVID-19’un Omicron varyantının daha bulaşıcı olması, koruyucu önlemlerin ise toplum içinde sık sık gevşetilmesi nedeniyle özellikle son haftalarda vaka sayıları ciddi oranda arttı. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da COVID-19’un ve bunun yanı sıra influenzanın da ciddi oranda artış gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. F. Ela Tahmaz Gündoğdu, anne-babalara Omicron ve Delta varyantları ile birlikte koronavirüs ile ilgili önemli bilgiler verirken, aillelerin en çok merak ettiği sorulara da yanıt verdi.
Koronavirüs vakaları nedeniyle öğrencilerin sınıfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taşıyor. Örneğin; kalemi ağıza götürmek, farkında olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaşlarıyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaşmak bile bulaş riskini artırabiliyor.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Delta varyantının etkisi ile son 3 ayda çocuklarda görülen koronavirüs vakalarında yüzde 500’lük artış olduğunu söyledi. Bu nedenle ailelere seslenen Kurugöl, “Aşıların güvenli olduğu ortaya koyuldu. Çocuklarınızı aşılatmaktan çekinmeyin” diye konuştu.
Çocuklarda COVID-19 çok nadir olgular dışında hâlâ çok hafif, ölüm oranları da çok düşük seyrediyor. Çocuklarda hastalık ağır bile seyretse, sonrasında vücutta herhangi bir hasar kalmıyor ve çocuklar tamamen düzeliyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, çocuklarda koronavirüs ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz son bir ayda Türkiye genelindeki her 100 koronavirüs vakasından 35’inin çocuk ya da genç olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Kayıpmaz bu yaş grubunda hak tanınanlara aşı uygulanmasının toplumu koruyacağını söyledi. Üstelik çocuklar hafif atlatsalar da virüsü bulaştırabiliyorlar.
Koronavirüsün çocuklarda hafif atlatıldığı bilgisi günümüzde geçerliliğini yitirmiş durumda; yenidoğan dönemi dahil olmak üzere her yaş grubundan çocuk ve genç koronavirüs riski altında. Bir diğer yandan hastalığı hiçbir belirti vermeden bile geçirse, çocuklar başka sağlık riskleri ile karşı karşıya. Bunlardan biri Covid-19 enfeksiyonu sonrası gelişebilen, son derece tehlikeli, ciddi bir klinik tabloya neden olabilen Multisistem İnflamatuar Sendromu. Bu sendrom, enfekte olan çocukta 2-6 hafta sonunda ortaya çıkıyor. Ülkemizde 12 yaş üzerine yapılmakta olan aşı, enfeksiyon sonrası tablolara karşı da çocukları korumayı amaçlıyor! Üstelik, ailelerin en çok endişe ettiği konularda yapılan araştırmaların sonuçları yüz güldürücü.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor! Masada koronavirüs ve market fiyatları var. -Ulaşımda yeni dönem! İstanbul’da al tüm Türkiye’de kullan…-Rusya'da 20 paraşütçü ve 2 mürettebat taşıyan uçak düştü! 19 kişi hayatını kaybetti.- Formula 1 9. Türkiye Grand Prix'si sona erdi ve zafer Mercedes'ten Valtteri Bottas'ın oldu. - Daha fazlası için Akşam Postası.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirterek "Tabii ki 2 yıldır çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, hareket etmiyorlar, bağışıklık sistemi de baskılı boyutta. Okulda da bazı kurallara dikkat etmedikleri için virüs de kapılabiliyor" dedi.
Çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirten Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Tabii ki 2 yıldır çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, hareket etmiyorlar, bağışıklık sistemi de baskılı boyutta. Okulda da bazı kurallara dikkat etmedikleri için virüs de kapılabiliyor' dedi. 'En büyük sorumluluk ailelere düşüyor' diyen Savaşçı, 'Aşı sırası gelen herkesin aşısını yaptırmalı. Özellikle 2 doz tam, hatta 3'üncü, 4'üncü doz da gerekiyorsa mutlaka yapılmalı.' diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisi gören çocuklarda hiç ilaç kullanmadıklarını belirterek, "Biz baştan beri çocuklarda hiçbir ilaç kullanmadık. Elde kesin deliller olmadığı sürece bir ilacı ya da aşıyı çocuklara uygulamanız mümkün değil. Biz çocuk ateşlendiğinde ateş düşürücü, belli belirtileri varsa onlara yönelik tedaviler, bol sıvı alması ve izole edilmesi şeklinde bir yaklaşım uyguladık, şu anda da aynı şeyi uyguluyoruz" dedi.
Okulların açılmasına bir hafta kala ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, koronavirüs aşısına dikkat çekti. 12-16 yaş arasında olan ve kronik rahatsızlığı bulunan çocukların aşılarının en azından ilk dozlarını okullar başlamadan yaptırmalarını öneriyorum. Çocuklarımızı bu sayede okula daha güvenle göndereceğiz” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutasyonlu virüsün çocuk vakalarda 14 günden uzun süren pozitif test sonuç yüzdesinin 2'den 52'ye çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Ceyhan, 'Bu durum çocuklara özel mi yetişkinlerde de var mı bilmiyoruz; ama personelde de buna benzer durumlar görmeye başladık. Aynı durumun yetişkinlerde de olma ihtimali çok yüksek. 10 günlük izolasyon süreleri yeterli değil. En az 14 güne çıkarılması lazım' dedi.
Uğur Şahin çocuklara ne zaman koronavirüs aşısı yapılacağıyla ilgili açıklama yaptı. Alman aşısı BioNTech'in CEO'u Uğur Şahin çocuklarda kovid 19 aşısıyla ilgili tarih verdi. Koronavirüs aşısının çocuklarda ne zaman uygulanmaya başlayacağı merak ediliyordu. İşte Uğur Şahin'in son dakika açıklaması...
Yoğun bakımlarda 15 gündür kırmızı alarmın yaşandığını söyleyen Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, 'Genç hastalar, daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor.' dedi.
İzmir Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, koronavirüsü hafif şekilde atlatan çocuklarda deri döküntüsü, ciltte kızarıklık, şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateş ile ortaya çıkıp, kalp krizi gibi ciddi sonuçlar doğuran ‘MIS-C Sendromu’na dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Kurugöl, çocuğun bazen farkına dahi varıldan atlattığı koronavirüsten yaklaşık 20 gün sonra ortaya çıkan belirtilerin, karın ağrısı nedeniyle apandist ile karıştırıldığını vurguladı.
Sars CoV-2 virüsüne maruz kalan çocuklarda virüsün bağışıklık sistemini tetiklemesine bağlı olarak MIS-C, yani 'multisistem inflamatuar sendrom' görülebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, çocuklarda koronavirüs sonrası gelişebilecek olan MIS-C hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Koronavirüs aşıları hakkında merak edilen birçok soru var. Bunlardan biri de 'Çocuklar koronavirüs aşısı olmalı mı?' sorusu. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Kultufan Turan, öncelikli olarak bu konudaki çalışmaların sonuçlarını görmenin gerektiğini söylüyor. İşte koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen soruların yanıtları...
Özellikle eğitim hayatına kademeli geçişin ardından anne babalar çocuklarını Covid-19 salgınından korumak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri önerileri havada uçuşuyor. Oysa bağışıklık sisteminin temelini oluşturan dört unsurun “düzenli uyku, yeterli su tüketimi, dengeli beslenme ve egzersiz” olduğuna işaret eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Samlı, “Anne babalar çocuklarının yaş gruplarına göre uykularını, su tüketimlerini düzenlemeli. Onlara genel hijyen kurallarını da öğreterek, uygulamada örnek olarak destek olmalı” diye konuşuyor. İşte Dr. Gizem Samlı’dan bağışıklık sistemini güçlendirmek için olmazsa olmaz 4 önemli unsur…