Son dakika çocuklarda öksürük haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda öksürük gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda öksürük haber sayfamızda...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kilim, çocuklarda uzun süren öksürüğün ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceği konusunda aileleri uyardı.
Çocuklarda artan öksürüklerin sebeplerini açıklayan ve ailelere rahatlatıcı önerilerde bulunan Uzman Dr. Özge Yurtseven, zencefil ve tavuk suyu çorbasının öksürükle mücadelede doğal çözümler sunduğunu aktardı.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demirhan, kış mevsiminde çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının arttığını söyleyerek, ailelere uyarılarda bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, küçük çocukların genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklandığını belirterek, “Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, öksürüğün süresi 10 ila 14 gün arasında değişir. Bu durumda bir çocuk senenin ortalama 140 gününü öksürerek geçirebilir” dedi.
Öksürük, genellikle bir solunum sistemi sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkarak vücudunun bir tepkisi olarak kabul ediliyor. Özellikle çocuklarda sık görülen öksürük farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli tiplerde ortaya çıkabiliyor. Viral enfeksiyonların pik yaptığı son dönemlerde çocuğunuzun öksürüğünü yakından takip etmeniz de önem taşıyor. İşte çocuğunuzun öksürüğünün ciğerlerine inip inmediğini anlamanızı sağlayacak yöntemler!
Pekmez, üzüm, incir, dut gibi meyvelerin suyunun kaynatılması ve ardından yoğunlaştırılmasıyla elde edilen bir tatlıdır. Türkiye'de yaygın olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda veya tatlı niyetine tüketilir. Pekmez, doğal bir tatlandırıcı olarak da kullanılır ve sağlıklı bir alternatif olarak görülür, çünkü rafine şeker içermez ve meyve özlerinden elde edilir. Ayrıca pekmez, demir ve kalsiyum gibi mineraller ile B vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Peki, hangi pekmez nelere faydalı biliyor musunuz?
Çocuklarda kuru öksürük zaman zaman ortaya çıkabilir. Bu öksürüğe neden olan bazı etkenler vardır. Mevsimsel olarak öksürük oluşabilir. Öksürük de balgam ve tahriş edici maddelerin boğazdan atılması ve temizlenmesi için refleks olan bir aktivitedir. Aynı zamanda çeşitli tozlar, alerjen maddeler ve duman solunum yollarına girdiğinde sinirleri uyarır ve öksürüğe neden olur.
Hatmi, beyazımsı, ipeksi tüylü, Malvacea ailesinden bir bitkidir. Her türden tahriş ve iltihapların tedavisinde belirtilen yumuşatıcı özellikleriyle bilinen bir bitkidir. Beyazımsı renkte olan hatmi, bir metreden yüksekliğe ulaşabilir. Dış kaliksiyle leylak renginden ayrılır, 3 yerine 6 veya 9 bölümlüdür. Çiçeklerin ve yapraklarının hasat edilip kurutulduğu bir dönem olan Temmuz-Ağustos aylarıdır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Hidayet Katipoğlu, çocuklarda görülen Beta enfeksiyonunun tedavisine ilişkin, "Tedavide destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bol sıvı tüketilmesi, sulu yumuşak gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar başlanabilir. Antibiyotik mutlaka 7-10 güne tamamlanmalıdır" dedi.
Uyku, organizmanın çevreyle iletişiminin, değişik şiddette uyaranlarla geri döndürülebilir biçimde, geçici, kısmi ve periyodik olarak kaybolmasıdır. Uyku, karmaşık, yüksek derecede organizasyon gösteren, birçok iç ve dış faktörden etkilenen, belli dönemlerinde beyinin uyanıklık kadar aktif olduğu, geri dönüşümlü bir bilinçsizlik ve seçici yanıtsızlık özellikleri gösteren bir süreçtir. Eğitimci Can Uysal uyku düzeni ve öğrenme becerisi arasındaki ilişkiyi açıkladı.
Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Doğan Öncü, “Solunum yoluyla aldığımız toz, zerrecik, enfeksiyon veya yabancı cisimlere karşı vücudumuzun savunma sistemidir. Çocuklarda her öksürük kesilmemelidir” dedi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıkları da arttı. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve halsizlik en sık şikayetlerdir. Öksürük bu şikayetlerin başında geliyor ve çocuklardaki öksürük aileleri endişelendiriyor. Peki çocuklarda öksürük sorununa karşı aileler neler yapmalı? Hangi durumda doktora hemen başvurmak gerekir? Balgamlı öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Sorularımızı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yanıtladı.
Çocuklarda sıkça rastlanan öksürüğün nedenleri hakkında bilgiler paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Yaşar Anlar, üç haftayı geçen öksürüklerde çocukların mutlaka ayrıntılı muayeneden geçmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Astımlı çocukların yaklaşık yarısında 7 veya 15 yaş civarında hastalık belirtileri hafifliyor veya tamamen kayboluyor. Ancak bunu alerjik bünyenin tamamen normale dönmesi olarak düşünmemek gerekiyor çünkü ileri yaşlarda belirtilerin ortaya çıkma riski her zaman var. Çocukta kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi, hırıltı, hışıltı, soluk alıp verirken ıslık sesi varsa, astımdan bahsediliyor. Peki çocuklarda astım ile ilgili ailelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, yanıtladı.
Çocuklarda sıkça rastlanan öksürüğün nedenleri hakkında bilgiler paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Yaşar Anlar, üç haftayı geçen öksürüklerde çocukların mutlaka ayrıntılı muayeneden geçmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Yabancı cisim aspirasyonu (YCA) çocukluk döneminde sık görülen bir sorundur. Hava yolunun bir kısmının ya da tamamının tıkanmasına bağlı olarak farklı belirti ve bulgularla seyreder. Ani başlayan öksürük, hırıltı ve tek taraflı azalmış solunum sesleri YCA’da en sık görülen bulgulardır. Hastaların değerlendirilmesinde fizik muayene ve radyolojik bulguların büyük önemi vardır. Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda yabancı cisim asprisasyonları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle öksürük yaygın bir şekilde görülmeye başladı. Özellikle çocuklarına çok fazla ilaç vermek istemeyen ebeveynler doğal yöntemleri merak ediyorlar. Etkili bitkisel karışımlardan ve gargaralardan faydalanarak çocuğunuzun öksürüğünü iyileştirebilirsiniz.
Çocuklarda en sık görülen kronik hastalığın astım olduğuna dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, çocuklarda astım ataklarını bebeklik döneminde besin alerjisinin de başlatabileceğini belirterek, "Ciltlerinde kızarıklık olan bebeklerde öksürük ve hırıltı atakları da varsa, mutlaka besin alerjisi ve çocukluk astımı açısından değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Çocuklarda öksürük enfeksiyon, nezle, grip ve astım gibi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uzun süren öksürükler aileleri endişelendirirken dikkat edilmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar anlattı.
Çocukların günde 10-11 kez öksürmesi oldukça normal. Ancak çocuğunuzun öksürüğü bir türlü geçmiyorsa, altında başka rahatsızlıklar yatıyor olabilir. Peki geçmeyen öksürüğün sebepleri neler? Geçmeyen öksürüğe karşı neler yapılmalı? Uzm. Dr. Mine Başıbüyük, "Ancak gece uyutmayan, solunum sıkıntısının eşlik ettiği, ateş ve kilo kaybının görüldüğü durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı" dedi.
Günlük aktiviteler, okul sporları ve egzersiz sırasında çocuklarda öksürük ve nefes darlığı gibi sorunların ortaya çıkıp çıkmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Uzmanlar özellikle astımlı çocukların aktivitelerinde yer alan havuzların hastalığın tetiklenmesinde büyük bir etken olduğu konusunda uyarıyor. Doç. Dr. Sakine Işık, “Astımlı bir çocuk da spor esnasında öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlerin ortaya çıkması astımın kontrol altında olmadığını gösteriyor” dedi.
Çocuklarda soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonuna bağlı hastalıklar kış aylarıyla birlikte artış gösterdi. Ebeveynler sıklıkla Çocuklarda balgamlı öksürüğün nedenleri nelerdir? Çocuklarda balgamlı öksürük nasıl geçer? sorusunu merak ediyor? İşte bilmeniz gerekenler…
Uzmanlar kış ayları ile birlikte artış gösteren özellikle de çocukları etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, "Kreş, okul ve 2 yaşa kadar olan süt çocukluğu dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları ile oldukça sık karşılaşılmaktadır. Okul veya kreşe gitme, okul veya kreşe giden kardeş varlığı, kalabalık ortamlarda çalışan ebeveynlerin olması gibi faktörler, hastalıkların bulaşması için risk oluşturmaktadır" dedi. Dr. Ahmet Yıldırım üst solunum yolu hastalıklarından korunmanın yollarını ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Kış aylarında kapalı mekanlarda vakit geçirilmesi, güneşten yararlanma oranının azalması ve virüsün soğuk havalarda daha aktif hale gelmesi gibi nedenlerden dolayı grip vakalarında artış görülüyor. Grip vakalarında en çok risk taşıyan yaş grubu ise yaşlılar ve çocuklar. Peki, Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Görünmez, çocuklarda grip ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. İşte çocukları gripten korumanın yolları…