Son dakika duygusal açlık haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan duygusal açlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan duygusal açlık haber sayfamızda...
Aşırı alışveriş yapma isteği, son yıllarda birçok insanın yaşadığı bir durum haline geldi. İnsanlar stres, kaygı ya da yalnızlık gibi duygusal zorluklarla baş etmek için alışverişi bir tür kaçış yolu olarak kullanabiliyor. Bir şeyler almak, kısa vadede rahatlama sağlasa da, çoğu zaman sonrasında pişmanlık ve suçluluk duyguları da beraberinde geliyor. Özellikle sosyal medya ve reklamlar, insanları sürekli yeni şeyler almaya teşvik ediyor, bu da insanları gereksiz harcamalara yönlendirebiliyor. Peki, alışveriş bağımlılığının altında yatan temel neden ne, bu durumdan nasıl kurtuluruz? Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar...
Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, sağlıksız diyet programlarının neden olduğu böbrek ve karaciğer yetmezliğinin ölüme kadar götürebileceğine değinerek sağlığı tehdit altında bırakacak herhangi bir besinin kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bazı meslek gruplarının işyerinde karşılaştığı zararlı maddelerin astım riskini nasıl artırdığını söyleyerek “Özellikle kimyasal maddeler, tozlar ve biyolojik ajanlarla sürekli temas halindeki çalışanlar, bu kronik hastalıktan daha fazla etkileniyor” dedi.
Fazla kilo sorununun günümüzde yaş ayrımı gözetmeksizin birçok kişinin yaşadığı ciddi bir sorun olduğunu ve bu noktada beslenme alışkanlıklarıyla birlikte gerçek açlık hissiyle baş edebilmenin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, pek çok kişi açlık hissiyle baş etmeye çalışırken, bunun kaynağını anlamakta zorlandığını belirtti. Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, “Peki, karnınızın guruldaması mı sizi harekete geçiriyor, yoksa stresli bir günün sonunda çikolata arayışı mı? Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasındaki ince çizginin modern yaşamın karmaşasında giderek daha da bulanıklaşıyor. Bu ayrımı anlamanın sadece sağlıklı bir yaşam için değil, duygusal iyilik halimizi korumak için de kritik öneme sahip. Duygusal açlık, kilo alımını tetikleyebilir” diye konuştu.
Çocuklarda asabiyet, genellikle duygusal, psikolojik ve çevresel etmenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Çocukların sinirli ve huzursuz olmaları, yalnızca bir davranış sorunu değil, aynı zamanda gelişimsel bir süreçtir. Asabiyetin arkasında, çocukların duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması, çevrelerinden gelen stres faktörleri, aile içindeki gerginlikler veya okulda yaşadıkları zorluklar yer alabilir. Peki, çocuklarda asabiyetle nasıl mücadele edilir?
Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan Sağlık ve Emeklilik Çalışması'nın (HRS) verilerinin kullanıldığı araştırmanın ilk etabında, hiç felç geçirmemiş 50 yaş ve üzeri 12 bin 161 kişiye, yalnızlık düzeylerini ölçmeye yönelik sorular soruldu.
Uzman Klinik Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal yeme davranışını tanınması bununla başa çıkmak için önerilerde bulundu.
Strese bağlı oluşan duygusal açlık durumunun daha sonra obezite olarak görülebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Betül Merd, duygusal açlık durumunda ses çıkardığı için cips gibi karbonhidrat ağırlıklı gıdaların tüketildiğini söyledi.
Aşırı yeme isteğinin nedenlerinden birinin de duygusal açlık krizleri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, “Bu krizlerde yiyerek rahatlama hissetmek ve anlık mutluluğa ve tatmin duygusuna teslim olmak bir çözüm değildir. Bağışıklığımızı güçlü tutmanın en temel taşı doğru, düzenli ve kaliteli beslenmektir. Ayrıca iştahınızı kapatmak yerine iştahınızı iyileştirebilirsiniz” dedi ve duygusal açlıkla mücadeleye yönelik 8 öneride bulundu.
Aşırı yeme isteğinin nedenlerinden birinin de duygusal açlık krizleri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, “Bu krizlerde yiyerek rahatlama hissetmek ve anlık mutluluğa ve tatmin duygusuna teslim olmak bir çözüm değildir. Bağışıklığımızı güçlü tutmanın en temel taşı doğru, düzenli ve kaliteli beslenmektir. Ayrıca iştahınızı kapatmak yerine iştahınızı iyileştirebilirsiniz” dedi ve duygusal açlıkla mücadeleye yönelik 8 öneride bulundu.
Duygusal yeme davranışı; yalnızlık, depresyon, anksiyete gibi duygu değişimlerine karşılık olarak genellikle normalden daha fazla yemek yemeye neden olan psikolojik yeme çeşidi olarak tanımlanıyor. Bu anlamda beslenme tarzımızı duygularımız şekillendiriyor. Psikolojik anlamda daha iyi bir ruh hali, daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi de beraberinde getiriyor.
22 yaşındaki Öykü Özdemir, doğru beslenmeyi öğrenerek kısa sürede 50 kilo verdi. Diyetine 117 kilo ile başlayan Eskişehir'de yaşayan üniversite öğrencisi Özdemir, bugün 67 kilo. Genç öğrencinin hedefi ise 58 kiloya düşmek. Tüp mide gibi obezite cerrahisi ameliyatı olmadan bu oranda kilolar vermek için öncelikle doğru beslenme alışkanlıklarının öğrenilmesi gerekiyor. Özdemir'in kilo verme sürecine destek olan beslenme ve diyet uzmanı, Öykü’nün beslenmesinde çok fazla yanlış olduğunu; yüksek oranda karbonhidratlı yiyeceklerin, fast food ve abur cuburlarin kilo almasında büyük etkisi olduğunu anlattı.
Duyguları tanımlamada ya da algılamada zorluk yaşanması, tıkınırcasına yeme ataklarını tetikleyebiliyor. Duygusal açlık fiziksel belirti vermeden aniden başlıyor. Fiziksel açlık ve duygusal açlık belirtilerinin birbirinden farklı olduğunu belirten uzmanlar, bireylerin duygularını ifade etmekte zorlandıklarında yaşadıkları rahatsızlık verici durumdan besinler aracılığıyla kaçınma davranışı sergilediklerini dile getiriyor.
Yeme bozukluklarının başlıca sebeplerinden bir tanesi, ‘Hayır’ diyemeyip kendi ihtiyaçlarını dile getirememek ve diğer insanlara sınır koyamamak. Bu nedenle bol ısrarlı ve bol ikramlı seyreden bayram süreçleri, yeme bozukluğu olan kişiler için zorlu geçiyor. Özellikle akraba ziyaretlerinde, beden şekli ve kilosuna dair yapılan yorumlar karşısında, kişinin mutlaka sınır koymayı denemesi, diğer insanların yorumları karşısında onlara ne hissettiğini söylemesi ve onları yaptıkları yorumlara dair uyarması da kendi iyileşme süreci için oldukça etkili bir adım.
Bilimsel araştırmalar yeme davranışlarının duygular tarafından belirlenebildiğini gösteriyor. Ramazan ayında uzun süren açlık nedeniyle kişide öfke duygusunun öne çıkabileceğini belirten uzmanlar; olumlu duyguların sağlıklı gıda tüketimine yönlendirdiğini, öfke sırasında ise insanların hızlı, düzensiz ve özensiz yemeye yöneldiğini ifade ediyor. Uzmanlar, öfke duygusunu kontrol becerisinin geliştirilmesini ve öfke anında 30 dakikalık mola verilmesini tavsiye ediyor.
Yeme bozuklukları ve kilo alma nedenleri arasında iş yerinde yapılan mobingin de olduğunu biliyor muydunuz? Amerikan Yeme Bozuklukları Derneği'nin açıkladığı verilere göre, yeme bozukluğu olan kişilerin %65’inin geçmişinde akran zorbalığı olduğu görülüyor. Bu zorbalığı uygulayanlar arasında, ne yazık ki iş yerindeki çalışma arkadaşları da yer alıyor. Yani günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz iş yerinde, profesyonel yaşamda psikolojik şiddet türüne maruz kalabiliyoruz. İş yerinde mobbinge maruz kalmanın, çalışanlar arasında en çok yaşanan travmatik deneyimlerden sayılabileceğini belirten uzmanlar, maruz kalınan baskının işle ilgili konularda yoğun kaygı hissetmeye ve beraberinde yeme bozukluklarına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.
Diyet ve egzersiz yapmak kilo vermek konusunda en birinci yoldur. Saatlerce egzersiz yapsanız diyet programınıza uysanız bile yeterince bu programlar yeterince etkili kilo vermeniz mümkün olmayabilir. Bazı insanların kilo vermesine diyet dahi yardımcı olmaz. Doğru beslenmeye çalışırlar, kalorisi düşük gıdalar tüketirler, diye programlarının dışına çıkmazlar ama yine de kilo veremezler. Her türlü yolu deneseler de kilo veremeyen kişiler nerede yanlış yaptıklarını düşünüp dururlar. Sizde kilo veremeyenlerdenseniz bu hataları yapıyor olabilirsiniz.
Müzeyyen, kendini ‘gizli görevli’ olarak tanıtan birine kapılmıştı. Hamiyet ise İngilizcesini geliştirmek için başladığı mesajlaşmayı flörte çevirmişti. Her ikisi de ‘duygusal dolandırıcı’nın tuzağına düştüğünün farkında değildi. Gerçek ortaya çıktığında sadece ruhen değil, maddi anlamda da çökmüşlerdi.
Yediklerinizi kısıtlamadan kilo vermek istiyorsanız zamanları kısıtlamak kolay ve etkili bir yöntem! İşte hızlı kilo vermenizi sağlayacak gece açlığı yöntemi
Diyetisyen Neslihan Öztürk kilo vermeye engel olan 10 nedeni açıklayarak, ‘’ Duygu durumumuz değiştikçe yeme alışkanlıkları da değişiyor. Duygusal açlık durumunda bizi duygularımız yönetiyor ve yemek pratiğimizi doğrudan etkiliyor" dedi.
Bazen ilişkiden beklediğin şey ile içinde bulunduğun durum birbirinden farklı olabilir. Örneğin; sen uzun soluklu bir ilişki istiyorsundur ama partnerin sadece flört ediyordur. Bu yüzden şu an yaşadığın ilişkinin hangi kategoride olduğunu bilmen gerek. Bu hem taşların yerine oturmasını sağlar hem de boşa zaman harcamanı engeller.
Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çocuğun beden bütünlüğünü bozmaya dönük suçlar git gide artıyor. TÜİK verilerine göre 2019 yılında ülkemizdeki çocukların maruz kaldığı istismar vakalarının oranı yüzde 15.2 olarak belirlenmiş. Peki, çocuklarımızı istismardan nasıl koruyacağız? Bunun ilk adımı farkındalık oluşturmaktır.
Kalıplaşmış güzellik algılarına göre değil, sağlıklı değişimler yaratma misyonuna bağlı olarak kurulan Nou Wellness’ın kurucuları Diyetisyen Seda Dursun ve Ayşenur Saral ile yaz yaklaşırken nasıl beslenmemiz gerektiğini ve son dönemde ilgi gören beslenme trendlerini konuştuk.