Son dakika gıda ürünleri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gıda ürünleri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gıda ürünleri haber sayfamızda...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Bakan Bolat, 'Şubat'ta ihracat yüzde 1,5 azalışla 20,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.' dedi.
Perakende sektörü, Ramazan ayı boyunca tüketicilere ürünleri indirimli fiyatlardan ulaştırmaya devam ediyor. Birçok market fiyatları sabitlerken, yapılan fiyat indirimlerinin enflasyona aşağı yönlü destek vermesi bekleniyor.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda konuştu. "Bizim siyasetimizde ayrımcılık yoktur." diyen Erdoğan, "Etnik kökeni sandıktaki tercihi ne olursa olsun 85 milyonun her bir ferdi canımızın bir parçasıdır. 85 milyonluk kocaman bi aileyiz. Vatanımız, acımız, mazimiz ve istikbalimiz birdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhalefet süreci tıksa da sivil ellerle yapılmış anayasaya ihtiyaç vardır. Meclisimizdeki partilerin çoğunun ilk 4 madde başta olmak üzere hemfikir olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz. AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın yeni Anayasa iradesi güçlüdür. Meclis'in kendinden bekleneni yerine getirmesi bekliyor ve umut ediyoruz. Muğla'nın iş dünyasıyla kanaat önderleriyle yanımızda olması bu süreçte çok önemlidir." diye konuştu.
TÜİK, ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon ekimde aylık bazda yüzde 2,88 artış gösterdi. Buna göre, yıllık enflasyon yüzde 48,58 geriledi.
Sağlığımızla ve gıdamızla oynuyorlar... Tüm önlemlere rağmen gıda ürünlerindeki hilenin ve taklidin önüne geçilemiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda yeni bir adım atma kararı aldı. Bugün saat 9.00 itibarıyla denetimler ve vatandaştan gelen ihbarlar sonrası uygunsuz olduğu belirlenen ürünler, marka ve firma adlarıyla anlık olarak 85 milyon vatandaşa ilan edilecek. İlk adım bugün atıldı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan ürünleri ifşa etti. Birçok markanın ürünlerinde taklit ve tağşiş çıktı. Dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, pul biberden boya çıktı.
İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla kiralama düzenlemesi yapıldı. Üst üste 2 yıl işlenmeyen tarım arazileri, sezonluk kiraya verilecek. İlk listeler, 30 Eylül’de ilan edilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,91 olarak gerçekleşti.
Coğrafi İşaret Tescili; üretimi yapılan geleneksel ve yöresel ürünlerin tanıtımı ile markalaşması bakımından kritik önem taşıyor. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de coğrafi işaret tescili yapılan birçok yöresel gıda ve tarım ürünü ile geleneksel el sanatları bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon yıllık yüzde 61.78 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız" dedi.
Yaz aylarında deniz ve havuz kullanımının artmasıyla çocuklarda yaz ishalinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Polat, “Yaz aylarında havuz ve deniz kullanımı arttığı için kontamine olmuş suların ağıza bulaşması ya da yutulması sonucu hastalık etkenleri vücuda girmektedir. Deniz suyunun kendini temizleme özelliği nedeniyle enfeksiyon açısından riski, havuza oranla daha düşüktür. Ancak kirli, köpüklü, normal dışı kokusu olan sularda yüzmek risk taşır. Mümkünse mavi bayraklı kıyılar tercih edilmelidir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Polat, çocuklarda yaz ishali hakkında açıklamalarda bulundu. Çocuklarda ishalin tanımını yapan Uzm. Dr. Polat, “Çocuklarda normale göre dışkılama sayısında artış ve kıvamının cıvık/sulu olması durumu ishal olarak tanımlanıyor. Çocuklarda ishalin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların da en sık nedeni virüslerdir. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Bunun yanında bakteriler ve parazitler diğer enfeksiyöz nedenlerdir. Enfekte olmayan nedenlerin başında da kontamine su ve su ürünleri, kontamine havuz, göl, dere suları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmemiş ve iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, tarihi geçmiş ürünler, açıkta uzun süre kalmış gıda ürünleri gelmektedir” diye konuştu.
Uzun yaz tatili ailelerin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmeleri için fırsat sunuyor. İşte bu dönemde çocuklara çok da geç olmadan tasarrufu, parayı, planlamayı, israfı, birikimi öğretebilirsiniz. Enerjide, gıdada, suda, harcamada bilinçli nesil hem sizin bütçeniz hem de ülke açısından büyük kazanım anlamına geliyor. Ayrıca tüketici davranışlarında çocuklukta kazanılan alışkanlıkların önemi çok büyük oluyor.
Uzun yaz tatili ailelerin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmeleri için fırsat sunuyor. İşte bu dönemde çocuklara çok da geç olmadan tasarrufu, parayı, planlamayı, israfı, birikimi öğretebilirsiniz. Enerjide, gıdada, suda, harcamada bilinçli nesil hem sizin bütçeniz hem de ülke açısından büyük kazanım anlamına geliyor. Ayrıca tüketici davranışlarında çocuklukta kazanılan alışkanlıkların önemi çok büyük oluyor.
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.64 olurken yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak açıklandı. Enflasyon verilerini değerlendiren Bakan Mehmet Şimşek, "Dezenflasyon süreci başladı" ifadelerini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde düzenlediği “Gıdalarda Taklit ve Tağşiş” etkinliğinde sahte gıda ürünleri ile mücadele yöntemleri ele alındı. Sahtekarlığın en çok yapıldığı ürünlere dikkat çekilen etkinlikte, gıda güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusuna da değinildi.