Son dakika kalın bağırsak kanseri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kalın bağırsak kanseri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kalın bağırsak kanseri haber sayfamızda...
Uzmanlar, kronik stresin, yanlış beslemenin ve obezitenin kanser türlerine adeta davetiye çıkardığını ifade ederek, özellikle yüksek kalorili, düşük lifli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Acil tıp teknisyeni Emine Güneri, yıllardır İstanbul'da 112 Acil Sağlık hizmetlerinde görev yaparak, hayat kurtaran müdahalelere imza attı. Ancak, 9 ay önce karşılaştığı meme kanseriyle mücadele süreci, onun hayatındaki en zorlu sınavlardan biri oldu. İşte tüm detaylar...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Doğru zamanda yapılan kahvaltının vücut sağlığını derinden etkilediğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının, kalp krizi ve kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Göral, “Kahvaltı, biyolojik saatin düzenli çalışmasını sağlayarak yaşam kalitesini artırır ve ömrü uzatır” dedi.
Birçok kanser riskinin önüne geçmek, yapılan erken teşhis ve tedavi yöntemleriyle mümkün. Bunların başında halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri geliyor. Bağırsak kanserlerinin oluşum ve tedavi sürecini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu anlattı. Poliplerin vücutta kanser riskini tetiklediğini söyleyen Prof. Dr. Okçu, “Polipler en sık olarak kalın bağırsakta, ikinci sırada midede, nadiren de olsa ince bağırsakta görülebilir. Şekilleri mantara benzeyen ve bağırsak boşluğuna uzanan kitlelerdir. Polipler vücutta kanser yapan lezyonlardır” diye konuştu.
Dünya Sağlık Teşkilatı, 2021’de yaptığı açıklamayla, meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre meme kanserini yüzde 11.4 ile akciğer kanseri, yüzde 10 ile kalın bağırsak kanseri, yüzde 7.3 ile prostat kanseri ve yüzde 5.6 ile mide kanseri izliyordu.
Dr. Gürhan Poçan, menopoz öncesinde kadınların erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybettiklerini söyledi.
Yapılan araştırmaya göre; genç yaşlarda günde iki ya da daha fazla şekerli içecek tüketmek, 50 yaşından önce kalın bağırsak kanseri olma riskini 2 katından daha fazla artırıyor. 13-18 yaş arasında günlük her tüketim ise erken kolon kanseri riskini yüzde 32 artırabiliyor.
BMJ Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre; 1990'da 2 milyona yakın olan erken yaşta kanser tanısı sayısı, 2019 yılında 3 milyonu geçti. Aynı süreçte kanser nedeniyle hayatını kaybeden 50 yaş altı kişilerin sayısıysa yüzde 27 oranında artış gösterdi. Tüm dünyada kanser vakaları hızla artarken Türkiye'deki kanser vakalarının ne durumda olduğu merak konusu oldu. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Tunç Güler, ülkemizdeki kanser istatistikleri ile ilgili posta.com.tr okuyucularına önemli değerlendirmelerde bulundu.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle daha çok kanser vakası görüldüğüne dikkat çekerek, toplumda en sık görülen kanser türünün erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu belirtti.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle daha çok kanser vakası görüldüğüne dikkat çekerek, toplumda en sık görülen kanser türünün erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu belirtti.
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Yunus Öztürk, kalın bağırsak kanserinin diğer kanser türlerinden ayrıştığını belirterek, kolonoskopi sırasında kanser öncesi poliplerin yakalanması durumunda ileride gelişebilecek kanserin önlenebildiğini söyledi.
Gençlerde görülme sıklığı her geçen gün artan kalın bağırsak kanserinin 2035 yılında 2.5 milyon kişiyi etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Kolon kanseri ülkemizde hem kadın hem erkeklerde en sık görülen ilk üç kanser arasındadır. Ayrıca kansere bağlı her 8 ölümden birisi kolon kanseri kaynaklıdır. Beslenme alışkanlıklarımız da kolon kanserini tetikleyebiliyor. Protein ve işlenmiş gıdalardan zengin Batı tarzı diyet büyük bir tehdittir. Öte yandan sebze, sulu yemek, liften zengin gıdalar ve balığın ön planda olduğu Akdeniz mutfağı ise koruyucudur” dedi.
Gençlerde görülme sıklığı her geçen gün artan kalın bağırsak kanserinin 2035 yılında 2.5 milyon kişiyi etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Kolon kanseri ülkemizde hem kadın hem erkeklerde en sık görülen ilk üç kanser arasındadır. Ayrıca kansere bağlı her 8 ölümden birisi kolon kanseri kaynaklıdır. Beslenme alışkanlıklarımız da kolon kanserini tetikleyebiliyor. Protein ve işlenmiş gıdalardan zengin batı tarzı diyet büyük bir tehdittir. Öte yandan sebze, sulu yemek, liften zengin gıdalar ve balığın ön planda olduğu Akdeniz mutfağı ise koruyucudur” dedi.
Kalın bağırsak kanseri, dünyada ve Türkiye'de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kansere karşı vücudu korumak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için mutlaka dengeli beslenmek gerekiyor. Özellikle posa ve lif bakımından zengin besinleri tüketmek kansere karşı iyi bir güç kalkanı oluşturabiliyor.
Kırmızı eti aşırı tüketmek sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı etli ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek ihtiyaç fazlası tüketimin kalın bağırsak kanseri riskini arttırdığını söyledi.
Bazı besinler, kanser riskini azaltıcı etkileri ve yaşam kalitemize olan doğrudan etkileri ile dikkat çekiyor. Bir besin kaynağı var ki onu yiyende kanser riski yüzde 35 azalıyor! İşte uzmanının muhakkak yenmeli dediği o besin ve kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler!
Prof. Dr. Cihangir Akyol, 'kolorektal' olarak bilinen kalın bağırsak kanseri vakalarında Türkiye'de ve dünyada artış olduğunu söyleyerek, "Dünyada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2022 verilerine göre 2 milyondan fazla insan yeni tanı aldı. Türkiye'de ise yine 2022 verilerine bakacak olursak; 22 bine yakın yeni tanı konulan hastamız mevcut. Kolorektal kanserler, kansere bağlı ölümlerin en sık nedenlerinden biri. Türkiye'de yaklaşık 12 bin civarında vatandaşımızı yıllık kolorektal kansere bağlı ölümlerle kaybediyoruz. TÜİK'in 2022 verilerine göre; 5 bin civarında vatandaşımızı trafik kazalarından kaybetmişiz. Şu perspektiften baktığımızda olay aslında son derece çarpıcı; 1 yılda trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısının 2 katından fazlasını kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybediyoruz" diye konuştu.
Pek çok besinde gluten yer almaktadır. Hal böyle olunca glutenin faydasının olup olmadığı tartışılmaktadır. Peki, gluten gerçekten nedir? Glutenin faydaları ve zararları nelerdir?
BMJ Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre; 1990'da 2 milyona yakın olan erken yaşta kanser tanısı sayısı, 2019 yılında 3 milyonu geçti. Aynı süreçte kanser nedeniyle hayatını kaybeden 50 yaş altı kişilerin sayısıysa yüzde 27 oranında artış gösterdi. Tüm dünyada kanser vakaları hızla artarken Türkiye'deki kanser vakalarının ne durumda olduğu merak konusu oldu. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Tunç Güler, ülkemizdeki kanser istatistikleri ile ilgili posta.com.tr okuyucularına önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kanser toplumda en sık görülen hastalıklar arasında üst sırada yer alıyor. Genetik ve sağlıksız beslenmek kansere neden olan riskli etkenler olarak biliniyor. Genç yaşta giderek artan ve ölümcül sonuçlara sebep olabilen kalın bağırsak kanseri hakkında konuşan Prof. Dr. Ayhan Kuzu, alınması gereken önlemleri paylaştı.
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, ultra işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırdığı ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar sonucu hazır çorba, noodle, paketlenmiş atıştırmalık ve tahıl gevreği gibi çok tercih edilen yiyeceklerin bağırsak kanseri riski açısından tehlike oluşturduğu kanıtlandı. Uzmanlar, söz konusu araştırmanın sonucunda ise günlük hayatın bir parçası haline gelen bu yiyeceklerin her ne kadar pratik olsa da sağlık üzerinde geri dönüşü olmayan zararlar oluşturduğunu vurguladı.