Son dakika kök hücre haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kök hücre gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kök hücre haber sayfamızda...
Multipl Miyelom, kemiklerde kırıklara ve organ hasarına yol açarak hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Senem Maral,“Uygulanan tedavilerle hastalık kontrol altına alınabiliyor ancak belirli bir süre sonra nüksedebiliyor” dedi.
Çocukluk çağı kanserlerinin artış eğilimi gösterdiğini ve bu artışı önlemek için ise kanser oluşumunu engelleyecek koruyucu yaklaşımlar sergilenmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Emel Cabı Ünal, “Çocukluk çağı kanserleri artış eğilimi gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Bu artışı önlemek, kanser oluşumunu önleyecek koruyucu yaklaşımlar, kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları ve risk değerlendirmesinin başarılması, erken tanı yöntemlerinin geliştirilmesi ve kişiselleştirilmiş kanser tedavisini kapsar” dedi.
Aydın’da ölümcül immün yetmezliği hastalığı olan Miray Özabay’a bir yıl önce ağabeyi Murat’tan kök hücre nakli yapıldı, ancak tutmadı. Kızına ağabeyinden ikinci kez nakil yapılacağını söyleyen Hüzeyme Özabay, “Aynı hastalıktan bir bebeğimi kaybettim. Miray’ı da kaybetmek istemiyorum” dedi.
Tüp bebek tedavisinde kadının yaşının en önemli parametrelerden biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Tüp bebek başarısını birçok faktör etkiler ve her çifte aynı başarı oranı verilemez. Kadın, 40 yaşını geçmeden bir tüp bebek merkezine başvurmalı. Kliniğimizde preimplantasyon genetik tanıyı sıklıkla uygulamaktayız. Bu yöntem, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolardan biyopsi yöntemiyle bir grup hücre alınarak genetik teste gönderilmesi ve sağlıklı olan embriyonun seçilerek hastaya transfer edilmesidir” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gizem Kaplan, doğum eyleminin kendiliğinden başlayıp devam eden ve yine kendiliğinden sonlanan doğal doğumun anne ve bebek için faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Kornea hastalıklarının tedavi yöntemleri ve erken tanının önemine değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, keratokonus hastalığından kornea nakline kadar birçok tedavi seçeneği hakkında bilgiler verdi. Korneanın göz sağlığında hayati bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Gözün en dış kısmında yer alan şeffaf ve hassas bir tabaka olarak işlev görüyor. Çevresel faktörlere karşı açık bir yapıya sahip olan bu doku, enfeksiyonlar, yaralanmalar ve alerjik reaksiyonlar nedeniyle hasar görebiliyor. Bu tür hasarlar görme kayıplarına yol açabileceği gibi, ilerleyen evrelerde kornea nakli gibi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmasına neden olabiliyor” dedi.
Diz kireçlenmesi; diz ekleminin ilerleyici harabiyetine verilen isim olup, diz ekleminin içindeki kıkırdakların hasarına bağlı olarak eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürterek hareket etmeye başlamasına ve eklemin normal anatomisinin bozulmasına bağlı ortaya çıkmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Pehlivanoğlu, orta-ileri yaş hastalarda görülen ve hareket kabiliyetini kısıtlayıp, şiddetli ağrıya sebebiyet vererek hayat kalitesini düşüren diz kireçlenmesinin önlenmesindeki önemli noktalar ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." dedi.
Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Işık Odaman Al, Löseminin, çocukluk çağında en sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Doç. Dr. Al, “Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen 10 yaşındaki TymofııYatsıuk ile Kazakistan’dan gelen 7 yaşındaki Aslan Bayakhmetov’un Türkiye’de tedavi gören ve hayata sıkı sıkıya tutunan çocuklardan yalnızca ikisi. Yeni tedavi protokolleri ve destek tedavilerdeki gelişmeler ile lösemide başarı oranı yüzde 90’lara ulaştı” dedi.
Manisalı Dilara Fidan, 2017’de kök hücre bağışında bulundu. Dilara Fidan, 7 yıl sonra gelen telefonla 5 yaşındaki lösemi hastası bir çocukla dokularının uyduğunu öğrendi. En büyük destekçisi sosyal medya fenomeni ve hayvan dostu anneannesi Rukiye Eryiğit olan Dilara Fidan, kök hücre nakliyle küçük çocuğun hayatını kurtardı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü hakkında konuşan Erdoğan, "Baş hainin sonu iblisler gibi onursuz bir ölüm olmuştur." dedi. Yenidoğan çetesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bu canilerin bir daha gün yüzü görmemesi için konunun takipçisi olacağım" ifadelerini kullandı.
İzmir'in Konak ilçesinde, lenfoma kanseri teşhisi konulan ve kök hücre nakli olması gereken 20 yaşındaki Cem Şahin, donörün nakilden son anda vazgeçmesi sonrasında hayatını kaybetti. Acılı anne Filiz Şahin Hukuk mücadelesi başlattı.
Son zamanların en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olan hücresel tedaviler, tıbbın gelişmesiyle birlikte birçok alanda ve birçok uzman tarafından uygulanmaya başlandı. Moleküler Biyolog Beyza Gülçin Eracun, hücresel tedaviler ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi.
Bilimsel bilgileri topluma en doğru şekilde ulaştırma misyonuyla faaliyetlerini yürüten Sabri Ülker Vakfı tarafından 2016 yılından beri verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü, İstanbul’da gerçekleştirilen törenle sahibini buldu. Toplum sağlığı üzerine araştırmalar yapan genç bilim insanlarına verilen en saygın ödül programları arasında yer alan Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün bu yılki sahibi Berlin’deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nde Kök Hücre Kromatin Grubu’nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu oldu.
Hayatlarını Şanlıurfa'da devam ettiren 2 kardeş, Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığıyla zorlu bir mücadele verdi. Geçirdikleri bu sıkıntılı sürecin ardından yapılan başarılı kemik iliği nakli ile hayata yeniden tutundular. Şimdi ise sağlıklı bir yaşam sürmenin mutluluğunu yaşıyorlar. İşte tüm detaylar...
Özel hastanelerdeki tedavilerde devletin belirlediği tutarın üzerinde fark ücreti alınamıyor. Fark ücreti özel tıp merkezleri ile özel hastanelerde farklı uygulanabiliyor ancak yüzde 200’ün üzerine çıkamıyor. Fazla ücret talep eden hastanelere ceza uygulanırken, sağlık hizmeti alan vatandaş da hakkını arayabiliyor.
Orgazm tek başlı bir mesele değil, pek çok yanı ve konusu var. Menideki sperm, spermdeki sağlık, zamanın önemi, azlığı, çokluğu dert olan şeyler... Fark ettiğiniz değişiklik ve anormallikler konusunda lütfen vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Vücudun yeniden onarılmasında ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kök hücreler büyük önem taşıyor. Ciltteki kırışıkları geçirmek için dahi faydalanılan kök hücreler, yaş ilerledikçe azalabiliyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kök hücrelerin güçlenmesini sağlamak ve sayısını artırmak için mucize bir değerden bahsetti. İşte gençlik iksiri denilen, vücudun tüm yapılarını ve hasarlı dokularını anında onarmaya yardımcı o değer ve sağlık açısından önemi...