Son dakika MTA haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan MTA gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan MTA haber sayfamızda...
Kuzey Anadolu fay hattı yurdun doğusundan batısına birçok ilden geçiyor. Aktif bir hat olan ve yarattığı depremlerle geçmişten günümüze on binlerce kişinin ölümüne yüz binlerce binanın yıkılmasına ve kullanılamaz hale gelmesine yol açan fay hattı son günlerde yeniden hareketlendi. Son olarak Tokat’ta meydana gelen iki depremle gözler yeniden bölgeye çevrildi. Peki Kuzey Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattındaki deprem nereleri etkiler? İşte 2024 MTA fay hattı haritası…
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş fay hattı haritasını resmi internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açtı. Kurum tarafından paylaşılan haritada ana fay hatlarının geçtiği bölgelerin yanı sıra diri fay hatları nedeniyle en fazla deprem riski taşıyan iller de paylaşılıyor. MTA tarafından paylaşılan yenilenmiş diri fay haritasına göre 45 ilde 5,5 ve üzerinde deprem üretebilecek toplam 485 diri fayın bulunuyor. İşte MTA yenilenmiş diri fay hattına göre en riskli iller ile “Hangi illerde diri fay hattı var?” sorusunun yanıtı…
MTA, Türkiye'nin tektonik yapısını detaylandıran güncellenmiş Diri Fay Haritası'nı yayımladı. Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.
Yerel seçime gün sayarken, sandığı, seçmen davranışını etkileyecek dinamiklerin başında kentsel dönüşüm sorunu var. Dolayısıyla şehirleri afetlere dirençli hale getirmeye odaklı siyasi söylemler, polemikler ön planda. Çünkü özellikle İstanbul ve Marmara bölgesi başta olmak üzere birçok ilimiz deprem gerçekliği ve tehdidiyle karşı karşıya... Milliyet'ten Tunca Bengin'in köşe yazısı...
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Öte yandan Özener, olası Marmara depreminin büyüklüğünü de belirtti.
Maden Tetkik Arama'nın güncel fay haritasına birkaç yıl önce eklenen ve tahmini olarak 2 bin yıldır deprem üretmediği tespit edilen Gökçeyazı Fayı'na çok yakın bir noktada önceki dün meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki deprem akıllarda soru işareti bıraktı. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balıkesir il merkezinin de içinden geçen Gökçeyazı Fayı'nın her an kırılabileceğine işaret ederken, Balıkesir'in deprem riskinin İstanbul'dan daha fazla olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde depremler olmaya devam ederken, MTA tarafından Türkiye'nin diri fay haritası da güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz Türkiye'deki deprem üretebilen fayları anlatarak risk haritasını yorumladı.
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı canlı yayında, "Yakın vadede tehlike gördüğünüz fay hattı var mı?" sorusuna korkutan bir yanıt verdi. Görür, "Ben ilk kez söyleyeceğim. Türkiye'de Tunceli tehdit altında. Çünkü Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. 250 senede bir deprem üretme periyodu var. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar deprem çıkabilir. Eli kulağında, şakası yok" ifadelerini kullandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos Depremi'nin 24. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız." dedi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu son 2 deprem sonrasında yıkımların olduğu yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerçekten, baktığımızda, insanların bu depremlerde ne yazık ki fay hatlarına yakın yerlerde yaşadığını görmek mümkün" dedi.
MTA Türkiye diri fay hattı haritası halâ gündemin ilk sıralarında yer alıyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye deyim yerindeyse bir deprem yağmurunun içinde. Hatay, Konya, Kayseri, Bolu ve diğer pek çok ilde büyüklüğü 5’e yakın birçok deprem meydana geldi. Uzmanlar Türkiye’nin bir deprem kuşağında yer aldığının altını çizerken, MTA yenilenmiş Türkiye diri fay hattı haritasını erişme açtı. Buna göre Türkiye’de 110 ilçe fay hattının üzerinde yer alıyor. Peki ‘Evimin altından fay hattı geçiyor mu?’ Nasıl öğrenebilirim? İşte Mart 2023 MTA Türkiye diri fay hattı haritası ve merak edilen soruların yanıtları…
Yer bilimci Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Ankara’da olabilecek depremlere ilişkin, “Ankara’da aktif tektonik fay hattımız yok. Ankara’da 7’nin, 6’nın üzerinde doğrudan ilin üstünden geçen bir fay hattımız bulunmamaktadır” dedi.
CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın 'Tarafsız Bölge' programına konuk olan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da beklenen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Ersoy, İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeleri harita üzerinden göstererek sıraladı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bölgenin kültürüne, sanatına, geleneklerine, tarihi dokusuna göre planladık, bu plan çerçevesinde yapacağız. Ovalardan dağlara doğru bir yerleşim modelini hayata geçireceğiz’’ dedi.
Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekiplerinin 10 ili etkileyen deprem bölgesinde yaptığı saha incelemelerinde yollarda, bahçe duvarlarında, tarlalarda, tren yollarında fay kırıkları nedeniyle oluşan kayma ve yer değişiklikleri fotoğraflarla tespit edildi.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay haritalarını sitesinde yayınladı. Ülkemizde 485 diri fay bulunurken 45 il ve 110 ilçe tehlike altında.
Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan ve değeri 1 milyar dolar olduğu açıklanan petrol sonrası, tarlanın sahiplerinden Cengiz Buhur, gördüğü rüyadan etkilenerek tarlasına yıllar önce kuyu açtığını söyledi.
Van'da dün akşam meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk önemli bir uyarıda bulundu. Selçuk, '2011 depreminde de gördük ki; bölgede fay olmayan yerlerde de deprem üreten aktif faylar olabiliyor. Bu nedenle acil olarak bu bölgede çalışma yapılmalı.' dedi.
Batman merkeze bağlı Yakıtlı köyünde, 74 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün talimatıyla verilen 'ücretsiz elektrik' uygulaması sona erdi. Köylüler, karara tepki gösterirken, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 'Köyde hane sayısı gün geçtikçe katbekat artmakta ve bu durum enerji kapasitemizi zorlayarak bazı kuyularımızın stop etmesine sebebiyet vermektedir' denildi.
Van'da peş peşe meydana gelen depremlerin ardından Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, 'Van Gölü'nün doğusundan kuzeydoğusuna doğru deprem göçü var. Bölgede deprem üretecek birden fazla aktif fay bulunuyor. Şu anda depremlerin hepsi kuzeyde devam ediyor çünkü bu fayların çoğunun devamı İran'da' dedi.
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmayan ulaşım çalışanlarının salgın nedeniyle hayatlarını kaybetmeleri durumunda ailelerinin tazminat alamayacağı bildirildi.
Ankara’daki Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Yerleşkesinde patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre patlamanın doğal gaz borusundaki sızıntıdan kaynaklanmış olabileceği bildirildi