Son dakika Orhan Tatar haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Orhan Tatar gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Orhan Tatar haber sayfamızda...
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Ege Denizi'nde yaşanan depremlere ilişkin, "Şu anda bu sismik aktivite hale devam ediyor. Günlük ortalama olan deprem sayısı 60 ile 100 arası değişiyor. Belli bir düşüş var ama hala riskin tümüyle kalktığını söylemek için erken" dedi.
Bursa'da konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket etiğini elastik payı tükendiğinde yaşanacak bir depremin şiddetinin 7,2 ile 7,8 arasında olacağını söyledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı öngörülerek çalışmalar yapılıyor" dedi.
Merkez üssü Marmara Denizi olan bir deprem meydana geldi. İstanbul ve Bursa'da hissedilen depremin ardından AFAD'dan son dakika açıklaması yapıldı. Depreme ilişkin uzmanlardan ilk açıklamalar geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla İstanbul'un kentsel dönüşüme hazırlanması için ilk istişare toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesinden temsilcilerin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Türkiye’de 14 bin 500 kilometre uzunluğunda 485 diri fay bulunduğunu, her birinin 5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli taşıdığını söyledi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu son 2 deprem sonrasında yıkımların olduğu yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerçekten, baktığımızda, insanların bu depremlerde ne yazık ki fay hatlarına yakın yerlerde yaşadığını görmek mümkün" dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) bir araya geldi.
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından şu an itibariyle 47 bin 475 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. "Şu ana kadar 8 bin 550 artçı sarsıntı yaşandı." bilgisini paylaşan Tatar "Sivas Gürün de afet bölgesi ilan edildi." ifadelerini kullandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "4 ayda kaydetmemiz gereken toplam deprem sayısını 17 gün içerisinde kaydetmiş oluyoruz. Yaklaşık üç dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde halen 5'in üzerindeki büyüklüklerde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz" dedi.
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Hatay Defne'de 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından 116 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirterek, "3 depremi dikkate aldığımızda şu ana kadar meydana gelen toplam artçı deprem sayısı, 7 bin 242" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ’’İncelenen bina sayısı ile yıkık ya da ağır hasarlı bina sayısı arasında oran 10’da 1 seviyesinde. Yani dokunduğumuz, hasar tespitini yaptığımız 10 binadan biri artık ya yıkılacak, ya yıkık ya da oturulamaz durumda" dedi.
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslahiye'de yaptığı açıklamada “Zemin etütleri tamamlanan yerlerde ilk sözleşmeler imzalandı. 200 bin konut inşasına başlıyoruz” dedi. Bakan Soylu, ''Ağır hasarlı binalara giriş yasaktır. Kısıtlı süre ile dahi girişlere izin verilmemektedir." diyerek yeni açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi yasa boğan depremlerde 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından 16. günde ümitler tükenmedi. Hatay'da 3 dakika arayla 6.4 ve 5.8'lik iki deprem meydana geldi. Bakan Soylu, ''Hatay'da yaşanan son depremde 213 kişi yaralanırken, 3 vatandaşımız ise hayatını kaybetti.'' dedi. İşte Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede son durum.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, '6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir.' dedi. Tatar ayrıca, 'Hasarlı binalardan uzak durulması, girilmemesi son derece büyük önem taşıyor. Biz burada deprem izleme yapıyoruz. ' ifadelerini kullandı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından 15. günde ümitler tükenmedi. 11 ilimizde büyük yıkıma sebep olan depremde can kaybı sayısı 41 bin 20'ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi. İşte Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede son durum.
10 ili vuran iki deprem felaketi sonrası uzmanlar fay hattında arazi incelemesine başladı. Uzmanlardan Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, 7.7 büyüklüğündeki ilk sarsıntının art arda meydana gelen üç depremden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. AFAD yöneticisi Orhan Tatar ise felaketin yer kabuğunda yarattığı kaymanın 7 metre 30 santimetreye vardığını söyledi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran 2 büyük depremle ilgili açıklamalarda bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, ölçülmüş artçı sarsıntı sayısının 3 bin 858 olduğunu bildirdi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, "Deprem bölgesinde oluşan kaymanın 7 metre 30 santimetre olduğu bilgisini aldık." dedi. Tatar, "Şu ana kadar 3858 artçı yaşandı. Konuştuğumuz dakikalarda bile 3 bin 900'ü aştığını söyleyebiliriz" dedi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de 7.7; saat 13.24'te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden 11 gün geçti. Bölgede arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi.