Son dakika Sakarya Gaz Sahası haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Sakarya Gaz Sahası gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Sakarya Gaz Sahası haber sayfamızda...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi ve çok kısa bir süre içinde burada bugün itibariyle 80 bin varili aşan bir günlük üretime çok şükür erişmiş durumdayız. 99 kuyuda bu üretim rakamını yakaladık. Gabar Türkiye’nin petrol üssü oldu. Daha da büyüyerek inşallah devam edecek” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz üretimiyle 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladıklarını belirterek “2028’de bugünkünün 5 katı gaz üreterek Türkiye'nin konutlarda kullandığı gazı kendi gazımızdan sağlıyor olacağız.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'deki petrol üretiminin 2016'ya kıyasla 3 katına çıktığını belirterek, Şırnak Gabar'daki günlük üretimin 80 bin varile ulaştığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konvansiyonel olmayan petrol ve doğal gaz üretimi konusunda ABD’de imzaları attıklarını belirterek “Türk petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir dönem başlıyor. Bu anlaşma ve devamında yapacağımız çalışmalarla önce Diyarbakır bölgesinde daha sonra Trakya'da Türkiye'yi Türkiye Yüzyılı’nda enerjide tam bağımsız kılacağız.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), TransAtlantic Petroleum ve Continental Resources ile imzaladığı anlaşma kapsamında geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve doğal gaz üretimi yapılacağını belirterek, "Türk petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir dönem açılıyor." dedi.
Doğal gaza bu kış zam yapılmayacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çok elektrik kullananların tarifelerinde yapılacak değişikliğe ilişkin detayları da paylaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Doğal gazda 1000 liralık faturanın 650 lirasını devlet olarak karşılıyoruz. İnşallah vatandaşlarımızın, özellikle dar gelirli, ücretli kesimdeki vatandaşlarımızın enerji faturalarını, elektrik faturalarını, doğal gaz faturalarındaki desteklere de devam edeceğiz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "2028 yılında 20 milyon hanede kendi doğal gazımızı kullanır hale geleceğiz. Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı'nda Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde ülkemizi enerjide bağımsız kılmaktır." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk canlı yayınında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, "Dışarıda daha aktif olmamız lazım. Hem içerde hem dışarda toplam 170 bin varil günlük petrol üretiyoruz. 1 milyon ihtiyacı var. Yüzde 20'lere yaklaşıyoruz. Bunu artırmamız gerekiyor. Somali'ye gidiyoruz. Libya'da arıyoruz. Enerji diplomasisini artırıyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji maliyetlerini düşürmenin öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, "Şu anda hanelerde ödediğimiz elektrik, doğal gaz faturalarının yaklaşık yüzde 60'ını devlet olarak biz destekliyoruz. Buna devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Evlerde tüketilen elektriğin önemli bir bölümünün devlet tarafından desteklenmeye devam edildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Şu anda 1.000 lira gelecek fatura 500 lira geliyor. Doğalgazda da ciddi devlet desteği var. Bu yıl 175 milyar lirası elektrik, 256 milyar lirası doğalgaz olmak üzere devletin vatandaşa sağladığı toplam destek (sübvansiyon) 431 milyar liraya çıktı” dedi. Bayraktar, Suriye’nin enerji ihtiyacına yönelik atılabilecek adımlarla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.
Evlerde tüketilen elektriğin önemli bir bölümünün devlet tarafından desteklenmeye devam edildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Şu anda 1.000 lira gelecek fatura 500 lira geliyor. Doğalgazda da ciddi devlet desteği var. Bu yıl 175 milyar lirası elektrik, 256 milyar lirası doğalgaz olmak üzere devletin vatandaşa sağladığı toplam destek (sübvansiyon) 431 milyar liraya çıktı” dedi. Bayraktar, Suriye’nin enerji ihtiyacına yönelik atılabilecek adımlarla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar’da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varillik ham petrol üretimiyle rekor kırdıklarını belirten Bakan Bayraktar, “Kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabar’dan karşıladık.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak İsrail hükümetinin saldırgan politikasına ilk günden itibaren en güçlü tepkiyi veren ülkelerden biriyiz. Netanyahu ve katliam şebekesi için çember giderek daralmaktadır." ifadelerini kullandı.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın enerji alanındaki dışa bağımlılığın risklerini gösterdiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu sancılı dönemi en rahat atlatan ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Erdoğan, 2024 yılında Şırnak, Hakkari ve Van başta olmak üzere 84 sondajın tamamlandığını söyleyerek, '66 milyon varillik yeni rezerv keşfettik. Ülkemizin günlük petrol üretimi 155 bin varilin üzerindedir. Bunu düzenli olarak her yıl artırarak hedeflediğimiz yere varacağız.' dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'yi enerji yarışının dışında bırakmak isteyenlere inat, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüttüğümüz güçlü ve milli enerji politikalarımızdan asla taviz vermeyeceğiz. 'Türkiye Yüzyılı', enerjide dışa bağımlılığı bitirdiğimiz, enerjide bağımsız olduğumuz bir yüzyıl olacaktır" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin gelecek 11 yılı kapsayan enerji vizyonunu paylaştı. Yeni yol haritasına göre Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi (RES-GES) kurulu gücü önümüzdeki 11 yılda 4 kat artırılarak 120 bin megavata (MW) çıkarılacak. Bunun için yaklaşık 80 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Yeni iletim şebekesi ve altyapı yatırımıyla toplam yatırım tutarı 108 milyar doları bulacak.
Türkiye, doğal gazda tedarik yelpazesini genişletecek adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce 3 küresel şirketle imzalanan anlaşmalara bir yenisi daha eklendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD temasları sırasında BOTAŞ ile TotalEnergies, 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek.�
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarında gelire dayalı yeni bir ödeme düzenlemesi yapılacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin petrol üretiminin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Üretimi arttırırken, mutlaka senede 2-3, 3-4 tane yeni keşif için kuyu kazma hedefimiz var." dedi. Bakan Bayraktar, "2026'nın ortasında günlük 20 milyon metreküp üretime çıkacağız. Dolayısıyla 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi gazımızla Sakarya'dan karşılamış olacağız" dedi.