Son dakika Tarama testleri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Tarama testleri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Tarama testleri haber sayfamızda...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, işitme kaybının zamanla ya da aniden gelişebileceğini söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle işitme kaybına yönelik çeşitli tedavi yöntemlerinin kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Kum, işitme cihazlarının yardımcı olamadığı bazı hastalarda ise, koklear implantın kullanıldığını kaydetti.
Her gebelik mutlu sonla bitmiyor ya da her gebelik yolculuğu çok keyifli olmuyor. Ama düzenli ve titiz takiple, bilinçle her şeyi kolaylaştırmak mümkün.
Türkiye’de yüz binde 4,5 oranında görülen ve yılda 2 binden fazla kadına teşhis konulan serviks – rahim ağzı kanseri, her yıl dünya çapında 600 binden fazla kadında saptanıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan kişileri uyararak, bu hastalığın genetik yatkınlıkla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, “Eğer birinci derece akrabalarınızdan birinde kolorektal kanser tanısı konduysa, siz de risk grubundasınız ve standart yaş sınırını beklemeden taramalara başlamalısınız” dedi.
Serviks kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Ancak, erken teşhis ve aşılamanın artan oranlarıyla birlikte bu kanser türünün önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün. Her yıl binlerce kadının hayatını tehdit eden serviks kanseri, doğru bilgilendirme ve düzenli tarama testleri ile daha az ölümle sonuçlanabilir. Peki, serviks kanseri nasıl belirti verir, korunmak için neler yapılmalı? Aşılar ne denli koruyucu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Hazal Atay Güzel, Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı özelinde tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…
Gebelik sürecinde yaptırılan tarama testleri bebeğin anne karnındaki gelişiminin kontrolü için büyük önem taşımaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, gebelik tarama testlerinin önemini sizler için anlattı.
Menopozun, kadın yaşamında yeni bir dönüşüm sürecini başlatan en önemli aşamalardan biri olduğunu ve sürecinin fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Kazibe Koyuncu Demir, “Menopozu ‘üreme yeteneğinin kaybedildiği dönem’ olarak görmek yerine, sağlıkla geçirilebilecek bir geçiş evresi olarak değerlendirmek gerekir. Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli. Bu dönemde kadınlar doğru bir şekilde bilgilendirilmeli ve gerektiğinde profesyonel yardım almalıdır” dedi.
Günümüzde meme kanseri vakaları artmakla birlikte tedavideki önemli gelişmeler de yaşam oranlarını artırmaktadır. Erken dönemde teşhis edilen meme kanseri vakaları, günümüzde tamamen tedavi edilebilmekte ve hasta kanserden kurtulmaktadır. Kanser tanısı konulan hastalar; sosyal yaşamdan kopmamaları, morallerini yüksek tutmaları ve tedavi sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları en aza indirecek önlemler açısından bilgilendirilmelidir. Hastaların günlük yaşamlarına devam etmelerini sağlamak, tedavi sürecinin olumlu sonuçlanması için oldukça önemlidir.
Toplumda erkekler, cinsel sorunlarına çözüm aramaktan çekindiği için pek çok sağlık sorununun tedavisinde geç kalıyor. Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Hüseyin Serhat Kerman, “Toplumda erkek sağlığı ile ilgili konular tabu olarak kabul edilip konuşulmadığı için erkekler cinsel sağlık sorunlarına çözüm arayamıyor, ayrıca kanser başta olmak üzere pek çok tarama programı konusunda yeteri kadar bilinçli değil” dedi.
Dr. Gürhan Poçan, menopoz öncesinde kadınların erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybettiklerini söyledi.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı koyulurken ülkemiz aynı zamanda erkeklerde akciğer kanseri görülme oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri oldu. 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla açıklama yapan Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel "Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'inden hala sigara sorumludur. Bu nedenle sigarayı bırakma akciğer kanserini önlemede en etkili yöntemlerden. Ayrıca, iş yerlerinde ve evlerde hava kalitesinin artırılması, zararlı gaz ve kimyasallara maruziyetin azaltılması da önemli koruyucu tedbirler arasındadır" dedi. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ise "Türk Toraks Derneği olarak halkımızı akciğer kanseri konusunda bilinçlenmeye ve erken teşhis için gerekli sağlık kontrollerini ihmal etmemeye davet ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
Türkiye’de 700 bin Çölyak'lı birey olduğu tahmin edilirken, her 100 kişiden 1'inin Çölyak’lı olduğunu, bu durumun buzdağının sadece görünür kısmı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, tanı almayı bekleyen çok fazla kişi olduğuna dikkat çekti.
Düzenli yapılan sağlık kontrollerinin erken tanı konulmasında önemli olduğunu belirten Check-up Uzmanı Dr. İlyas Türköz, “Erken teşhis, sağlığınızı korumanın en önemli yoludur. Check-up, potansiyel sağlık sorunlarını tespit etmek ve önlem almak için kritik bir fırsattır” dedi.
Böbrek kanseri, ürolojide en sık karşılaşılan üçüncü kanser türü olarak dikkat çekiyor. Genellikle belirti vermese de ilerleyen hastalık sürecinde halsizlik, yan ağrısı, idrarda kan ve karında kitle gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Böbrek kanserinin özellikle ileri yaşta daha yaygın görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Tarık Emre Şener “Obezite ve sigara kullanımı böbrek kanseri riskini artırıyor.” diyerek özellikle 40 yaşından sonra düzenli kontrol yaptırılması uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Taner Oruğ, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 30 bin kişiye rektum kanseri tanısı konuluyor. Türkiye’de kadın ve erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türü, kolorektal (kalın bağırsak ve rektum) kanserlerdir. Erkeklerde, kadınlara oranla rektum kanseri görülme sıklığı 1.5 kat daha fazla” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özdemir, menopoz sürecinde nasıl beslenilmesi gerektiğine değinerek, “E vitamini sıcak basmalarını önlemekte faydalıdır” dedi.
Ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme sıklığının yüzde 15,7 olduğunu belirten Nefrolog Prof. Dr. Saime Paydaş “Bu nedenle böbrek hastalıklarının farkındalığı ise yüzde 2 düzeyindedir” dedi. Prof. Dr. Paydaş, genellikle bulgu vermeden tesadüfen fark edilen bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi için tarama testleri yapılması gerektiğini söyledi.
Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, “Rahim ağzı kanserine karşı kullanılan aşıların farklı türleri bulunmaktadır. İkili, dörtlü ve dokuzlu aşılar olarak adlandırılan bu aşılar, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın bir koruma sağlamaktadır” dedi.
Son yıllarda artan bağırsak kanseri vakaları nedeniyle sağlık profesyonellerinin açıkladığı ve dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları yer alıyor. Özellikle 50 yaş üstü kişilerde düzenleme tarama testleri erken teşhis için önemlidir. Peki Bağırsak kanserinden nasıl korunulur? Nelere dikkat etmek gerekir?
Her anne adayının sadece kendi sağlığı değil, aynı zamanda bebeğin sağlığına karşı da kendisini sorumlu hissettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, dolayısıyla gebeliğin başlaması ile birlikte mutlaka bazı testlerin aksatılmadan yapılması gerektiğini söyledi.