RamazanPide, güllaç ve hurma yerken ölçüyü kaçırmayın

Pide, güllaç ve hurma yerken ölçüyü kaçırmayın

Paylaş
Pide, güllaç ve hurma yerken ölçüyü kaçırmayın

Güllacı, hurması, pidesi… Ramazanın bu üç simgesi, lezzetlerinin yanı sıra masum görüntüleriyle de öne çıktığından bazen hiç farkına varmadan gereğinden fazla yiyebiliyoruz. Farkına varsak bile “Nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz” diyerek zararlarını göz ardı edebiliyoruz. Fakat gerçekler pek öyle değil...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, her şeyi olduğu gibi onları da ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak gerektiğini belirterek “Ramazan sürecinde ne kadar dikkat etmeye çalışsanız da bereketli iftar yemekleri, uzun süren açlığın arkasından baskınlaşan yeme ihtiyacı gibi durumlar sizi zorlayabilir. En çok zorlanmanıza sebep olanlar da ramazanın simgesi haline gelen pide, hurma ve güllaç üçlüsü olur. Bu besinler masum görünse de ölçüsünü kaçırdığımızda aslında diğer tüm besinler gibi faydadan çok zararı dokunabilir, sağlığımız açısından ciddi sorunlara davetiye çıkarabilir” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

1 avuç pide, 2 ince dilim ekmeğe eşit

Ramazan pidesi, beyaz unla yapılan mayalı bir ekmek çeşidi. 1 avuç içi pide (4 boğum) 2 ince dilim ekmeğe denk geliyor. Çoğunlukla ramazan sürecinde sofralara taşındığı için “Bir ay yiyeceğiz nasıl olsa, bir şey olmaz” düşüncesi ağır basıyor. Gün içerisinde uzun süreli açlığın etkisiyle de pek çok kişi tüketirken kendine sınır koymuyor. Oysa beyaz undan yapıldığı için kan şekerini kolay yükseltebilen, glisemik indeksi yüksek bir besin olan pideyi; insülin direnci, diyabeti ve kilo sorunu olan kişilerin daha da dikkatli tüketmesi şart. Hele de çorba, pilav, makarna gibi içerik yönünden kendine benzer yiyecekler tüketilecekse çok daha az tüketilmeli. Evde hazırlayacağınız tam tahıllı pideyle hem tokluk sürenizi artırabilir hem de kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

3 hurma, 1 meyve yerine geçiyor

Birçok kişinin oruç açmak için suya bile tercih ettiği hurma, yüksek lif ve yüksek potasyum içeriği ile öne çıkıyor. Tokluk hissi sağlamada da destek olan bu ramazan lezzetinin karbonhidrat içeriğinin yüksek olduğunu bilmek gerek. Ülkemizde çeşitli hurmaları bulmak mümkün olduğundan, bu kadar çeşit içinde aynı porsiyondan söz etmek mümkün değil. Buna karşın 3 ince, uzun hurma 1 meyveye denk gelir. Medine hurması gibi büyük ve tombul hurmalardan ise 1 tane yemek ideal.

1 ince dilim güllaç, 200 kalori

Uzun süreli açlık, üzerine yenen yemekler ve ardından gelen tatlı isteği... Ramazan boyunca gerçekleşmesi en muhtemel döngü. Tatlı dendiği zaman diyetlerde sık tercih ettiğimiz sütlü tatlıların ramazan sürecinde akla gelen çeşidi ise güllaç. Güllaç, mısır nişastasıyla hazırlanmış özel yaprakların şeker, süt ve gül suyu ile ıslatılmasıyla yapılıyor. Kimileri cevizli, fındıklı, kimileri meyveli tercih ediyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan “Güllaç ve sütlü tatlılar ne kadar masum gibi de görünse de şeker içeriği ile kan şekerinde dalgalanma ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Bu nedenle haftada 1-2 defa tüketimi tercih edilmeli. Şekerle yapılmış 1 ince dilim güllaç yaklaşık 200 kaloriye yani; 1 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve + 1/2 su bardağı süte eşit. 1 avuç içi kadar miktar yeterli olur” diyor.

Haberin Devamı

Tam buğday unlu Ramazan pidesi tarifi

Malzemeler

  • 3 su bardağı tam buğday unu,
  • 1/2 paket kuru maya,
  • Aldığı kadar ılık su,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz,
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı su,
  • 2-3 adet yumurta sarısı,
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı

Unu eleyip bir kabın içine alalım. Üzerine mayayı, şekeri, tuzu ve sıvı yağı koyalım. Ilık suyu azar azar ilave edip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Hamuru hafif un serptiğimiz tezgahta kıvamını alana kadar 10-15 dakika yoğuralım. Pide hamurunu temiz bir kaba alıp üzerini streçle örtelim. Oda sıcaklığında 1 saat mayalandıralım. Mayalanan hamuru tekrar 10 dakika daha yoğurup tezgahta yarım parmak kalınlığında açalım. Hazırladığımız pideyi 20-25 dakika oda sıcaklığında bekletelim. Klasik pide görünümünü elde edecek şekilde bıçak yardımıyla şekil verelim. Bir kaseye yumurta sarısını ve suyu koyup çırpalım. Sonra pide hamurunun üzerine fırçayla yumurta sarısını sürelim. Daha sonra pidelerin üzerine çörek otu veya susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika pişirelim. Buna karşın tam buğday unundan diye tüketiminde aşırıya kaçmak zararlı. Avuç içiniz kadar bir dilim pide 2 dilim ekmek yerine geçer ve normal pideye göre daha çok diyet lifi ve protein içerir.

Haberin Devamı

Evde güllaç

Malzemeler

  • 10 adet güllaç yufkası
  • 1,5 litre yarım yağlı veya light süt (Gaz problemi veya laktoz intoleransı olanlar için laktozsuz süt)
  • 1-1,5 su bardağı doğal tatlandırıcı (damak tadınıza göre)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • İsteğe göre 5-6 kaşık gıdaya uygun gül suyu
  • İsteğe göre meyve

Yapılışı

Süt ve şekeri karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. Güllaç yapraklarını teker teker tepsiye dizerken her yaprağı koyduktan sonra sütlü karışımla iyice ıslatın. Beşinci yaprağı koyduktan sonra dövülmüş cevizleri güllaç yapraklarının üzerine serpin ve kalan beş yaprağı da ıslatarak dizmeye devam edin. Kalan sütü gül suyuyla karıştırarak güllacın üzerine dökebilirsiniz ve süslemek için kiraz gibi mevsim meyvelerini kullanabilirsiniz. Avuç içiniz kadar 1 dilim güllaç 1 porsiyondur.

Hurma topları

Malzemeler

  • 2 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış yumuşak hurma (Eğer hurmanız sert ise kullanmadan 10 dakika önce hafif sıcak suda bekletiniz.)
  • Yarım su bardağı antep fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • Süslemek için hindistan cevizi

Yapılışı

Antep fıstığını mutfak robotuna koyalım ve un haline gelene kadar çekelim. Hurmaların iyice yumuşak olduğundan emin olunca, küçük küçük doğrayıp mutfak robotuna alalım ve iyice ezilene kadar çekelim, tamamen ufalanan hurmaları da antep fıstığıyla aynı kaba alalım. Kakaoyu da kaba ekleyip malzemeleri toparlanana kadar elimizle yoğuralım. Hamur haline gelen karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayalım ve hindistan cevizine bulayalım. Hurma toplarımızı servis tabağına alalım ve yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip servise sunalım. 2 adet hurma topu 1 porsiyondur.

Haberin Devamı