Argan yağı gerçekten mucize mi?

Saç bakımı denince son yıllarda ilk akla gelen argan yağının sadece saç bakımında değil; pek çok hastalığın tedavisinde de destek olarak kullanıldığını biliyor muydunuz?
Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman ile özellikle saç bakımında kullanılan argan yağının kozmetik amaçlar dışında da nasıl kullanılabileceğini anlattı.
Argan yağının Fas’ta yetişen Argania spinosa isimli ağacın fındık büyüklüğündeki meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ olduğunu dile getiren Uz. Dr. Ataman ‘Argan yağı, oleik ve linoleik asit başta olmak üzere yağ asitlerini içerir. Tokoferol (E vitamini), Fenol, karoten, skualen diğer temel bileşenleridir. ABD’de 2007’de sadece 2 ürün varken, 2011’de 100’ün üzerinde Argan yağı içeren ürün piyasaya sürülmüş durumda. Bu ürünlerin bir kısmında antioksidan etkiyi artırmak için nar çekirdeği yağı da mevcut. Talebin bu denli artması nedeniyle Fas Hükümeti yıllık 2500 ton olan üretimi, 2020 yılında 4000 tona çıkarmayı planlıyor. Yaşlanma geciktirici etkisi içeriğindeki E vitaminine bağlanabilir.
Argan yağı 70,2 mg, palmiye yağı 25,6 mg, zeytinyağı ise 7,1 mg E vitamini içerir. Argan yağı yemek pişirirken de kullanılabilir. Argan meyvesinin kan kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürdüğü, kalp damar hastalıklarını ve kanseri azalttığı düşünülüyor. Saç bakımında saçlı deri, saçı nemlendirmek ve parlak görünüm elde etmek için de kullanılır’ açıklamasında bulundu.
SAÇ BAKIMI DIŞINDA NEREDE KULLANILIR?
• Kan kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürür,
• Kalp damar hastalıklarını ve kanseri azaltır,
• Romatizmal ağrıların giderilmesini sağlar,
• Gebelikte karın çatlaklarını önler,
• Meme sarkmasını ve boyun kırışıklıklarını gidermeye yardımcı olur,
• Sedef, egzama gibi deride kızarıklık, pullanma ve kaşıntıyla giden deri hastalıklarında nemlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır,
• Yaraların hızlı iyileşmesinde önemli bir yardımcıdır.
Çoğunlukla ofis çalışanlarda görülüyor! Rahatlanmanın en kolay çözümü ise sıcak su
En çok kreş ve okullarda görülüyor! Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve akıntıya neden oluyor
‘Ani işitme kaybı 50-60 yaş aralığında daha sık görülüyor’
Bayramda ani yemek yüklemesi sindirimi zorluyor
Fazla kilolar önemli sebepler arasında! İyileşme süresi 4 haftadan 1 yıla kadar uzuyor, özellikle spor yapanlar risk altında!