Gençlerde eklem ve vücut ağrılarının en yaygın sebeplerinden birinin aşırı fiziksel aktivite olduğunu belirten Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, travmaların da gençlerde eklem ve vücut ağrılarının bir diğer sebebi olduğunu belirtiyor. Düşme, spor kazaları veya kazara yapılan hareketler sonucunda eklemlerde hasarlar meydana gelebiliyor. Bunların yanı sıra, romatizmal hastalıklar da genç yaşlarda eklem ve vücut ağrılarına yol açabiliyor. Eklem iltihabı yani artrit problemi ağrılara sebep olabiliyor.
Genç yaşlarda görülen eklem ve vücut ağrılarının sebebi artrit olabilir
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, artritin türlerini ve özelliklerini açıklıyor:
Artrit (eklem iltihabı); ağrı, ateş yükselmesi, şişlik, kızarıklık, eklem fonksiyon kaybı gibi iltihap belirtilerinin bulunduğu bir problem. Artmış vücut ısısı ve kızarıklık, yeni gelişen artritin akut fazında; kronik hastalıkta şişlik, ağrı ve fonksiyon kaybı en belirgin semptom oluyor.
Artritte; eklem ağrısı, eklem şişliği, kızarıklık, vücut ısısında artış ve fonksiyon kaybı belirgin şekilde görülüyor. Ayrıca artrit tipine bağlı olarak bazı belirti ve bulgular bulunuyor.
Romatoid artrit; eklem tutulumunun yanı sıra kalp ritim bozukluğu ve konjonktivit gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Ankilozan spondilit, oküler üveite neden olabiliyor. Hastalarda göz şişmesi, kızarıklık ve bulanık görme görülebiliyor. Akciğer hasarına, kardiyak iletim bozukluklarına neden olabiliyor.
Reaktif artritte, hastalar yeni bir enfeksiyona bağlı olarak ateş ve halsizlik gibi semptomlar yaşayabiliyor.
Septik artritte hastalar şok edici görüntüler yaşayabiliyor. Tansiyon düşmesi, ateş, bilinç kaybı gibi ağır durumlar görülebiliyor.
EN SIK KARŞILAŞILAN ARTRİT TÜRLERİ NELERDİR?
Romatoid artrit: Bağışıklık sistemi; dış etkenlere karşı ürettiği antikorların yanlışlıkla eklemlere girerek eklem hasarına yol açmasıyla başlıyor. En sık el ve ayakların simetrik küçük eklemlerinde, ayak bileklerinde görülüyor. Sabah tutukluğu 1 saatten uzun sürüyor.
Osteoartrit: Sık görülen eklem iltihabı türlerinden biri olan osteoartritte kıkırdaktan başlayarak kemiğe kadar devam eden eklem dejenerasyonu meydana geliyor. Eklemi oluşturan yapılarda meydana gelen bu değişiklik, eklemin sertleşmesine ve hareketsiz kalmasına neden oluyor. Diz iltihabı en yaygın şekli olarak biliniyor ve risk yaşla birlikte artıyor.
Geçmeyen ağrılar önemsenmeli ve uzman hekime başvurulmalıdır
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, artrit hastalarında, iltihaplı romatizmal hastalığı olan hastalarda erken tedavi edilmezse eklemlerin donduğunu, sertleştiğini ve bir süre sonra tedavi ve ameliyatla normale döndürülemeyecek kısıtlılıkların olduğunu belirtiyor. Bu nedenle erken tedavi önem taşıyor.
Özellikle romatizma iltihapla ilerliyor, el eklemlerini etkiliyor, diz eklemlerini etkiliyor. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, semptomlar ortaya çıktığında, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alınmasını ve kapsamlı bir teşhis konulmasını tavsiye ediyor.
Ayrıca, eklem ağrılarında gençken romatizma kontrolü yapılması gerekiyor. Burada zamanlama da büyük önem taşıyor. Ağrı 3 aydan fazla devam ediyorsa, belirtiler tekrarlıyor ve hastanın günlük yaşamını kısıtlıyorsa mutlaka acele edilerek hastaneye başvurulması gerekiyor.