Beden SağlığıGrip sonrası gelişebilecek zatürreye dikkat!

Grip sonrası gelişebilecek zatürreye dikkat!

Paylaş
Grip sonrası gelişebilecek zatürreye dikkat!

Soğuk günlerde en çok görülen hastalıkların başında grip ve zatürre geliyor. Uzman isimler, özellikle zatürrenin KOAH, böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları olanlarda ve yaşlılarda daha ağır geçtiğini ve bu hastalığa sahip olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Zatürre vakalarının en sık özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncinin azalması sonrası görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Zatürre bulaşıcı bir hastalık olup çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde hastalık oluşturur” dedi.

Haberin Devamı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, grip sonrası gelişen zatürreye dikkat çekerek, uyarıda bulundu.

“MİKROPLARIN AKCİĞERE ULAŞMASI SONUCUNDA MEYDANA GELİR”

Zatürrenin tanımı ve ne olduğunu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özkaya, “Zatürre yani tıp dilinde pnömoni dediğimiz hastalık, akciğer keseciklerinde sıklıkla bakteri ve virüslere bağlı olarak iltihaplanmasıdır. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olup çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde hastalık oluşturur. Dolayısıyla pnömoninin oluşmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Normal insanlarda vücudun savunma mekanizmaları bu bakteri ve virüsleri temizler ve hastalık oluşturamazlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

“ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”

En sık görülen zatürre vakalarına da değinen Özkaya, “Günümüzde en sık zatürre vakaları; özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncimizin azalması sonrası görmeye başladık. Eğer erken tedaviye başlanmaz öksürük, ateş ve benzeri şikâyetler önemsenmezse, ölüme kadar yol açabilen komplikasyonlarla karşılaşabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre zatürreye bağlı ölüm, ölüme sebep olan hastalıklarda 4. sırada yer almaktadır” şeklinde konuştu.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk de, "Özellikle risk faktörü olan insanların mutlaka zatürre aşısı yaptırması gerekir. 18 yaş ve sonrası bağışıklığı baskılanmış hastalar (kanser, kronik böbrek yetersizliği, nefrotik sendrom, kronik karaciğer hastalığı), kalp hastalığı olan insanlar, dalağı çıkarılanlar, beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar, bilinç kaybı ile seyreden nörolojik hastalığı olanlar, çok sigara içenler, astımı olanlar, diyabetik hastalar ve yaşlılar pnömoni (zatürre) aşısı yaptırmalıdır. Risk faktörü olan insanlarda 18-65 yaşları arasında 1-2 doz, 65 yaş sonrası ise herkese bir kez yapılması tavsiye edilir. Aşı yılın herhangi bir döneminde yapılabilir ve en az 5 yıl koruyuculuğunu sürdürür." diyor.

Haberin Devamı