İyotun faydaları nelerdir, ne işe yarar? İyot nasıl düşürülür veya yükseltilir?
İyot, gıdalardan yeteri kadar alınamayan fakat vücudun işleyişi için önemli bir mineraldir. İyotun okyanus ya da toprakta bulunduğu keşfedilmiştir. İyot eksikliğinin olmaması için genellikle tuzların içine iyot eklenmektedir. İyotun faydalarını, ne işe yaradığını ve nasıl düşürülüp yükseltildiğini ayrıntıları ile derledik.
İyot, vücutta dengeli bir şekilde bulunması gereken mineraller arasındadır. İyot eksikliğini iyotlu tuz kullanarak engellemek mümkündür.
İYOTUN FAYDALARI NELERDİR?
- Tiroid bezlerinin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Böylece tiroid bezi tarafından salınan hormonların mekanizması olması gerektiği gibi işler.
- Çocuk ve bebeklerde zihinsel gelişimi destekler.
- Prostat, tiroid ve meme kanserinin gelişme riskini azaltır.
- Zihinsel mekanizmaların daha sağlıklı bir şekilde işlemesine katkıda bulunur.
- Saç dökülmesine iyi gelerek saçın daha canlı görülmesini sağlar.
- Kaybı bozukluğu ve depresyon gibi bozuklukların oluşumunu engeller.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.
- Üreme sağlığına olumlu etkileri bulunur.
- Ciltte solgunluk ve kuruluğun oluşumunu engelleyerek metabolizmanın hızlanmasına yardım eder.
NE İŞE YARAR?
İyotun faydaları arasında en önemli şeylerden biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Ciltteki solgunlukların önüne geçmenizi ve cilt kuruluğunun da önüne geçilmesine yardım eder. Depresyon ve strese bağlı durumların meydana çıkmasını engelleyerek daha sağlıklı bir zihin, daha sağlıklı bir beden sağlar. Özellikle bebek ve çocuklarda zihinsel gelişimi desteklediği için iyotun kullanılması önem taşır.
Saç dökülmesi ya da saçın cansız olması da iyot eksikliğinden kaynaklanabilir. Saç dökülmesinin önüne geçmek ve saçın daha canlı görülmesini sağlamak için de vücudun iyota ihtiyacı vardır. Radyasyonun insan vücuduna olan zararlı etkilerini de azaltmak iyotun işidir.
İYOT NASIL DÜŞÜRÜLÜR VEYA YÜKSELTİLİR?
Eğer iyot vücudunuzda çok yüksek çıkarsa bu durum hipertiroid olarak adlandırılır. Genelde vücutta metabolizmanın yavaşlaması ile kendini belli eder ve ilerlemesi halinde kısırlık, eklem ağrısı ve obezite gibi rahatsızlıklara yol açabilir. İyot yüksekliği genellikle hormon takviyesi ile düşürülen bir durumdur. Eğer vücudunuzdaki iyot düşük çıkarsa bu da kendini üşüme, yorgunluk ve halsizlik ile gösterir.
İyot eksikliğinin iyotlu tuz tüketerek giderilmesi mümkündür. İyot her ne kadar vücuda gerekli olsa da çok fazla besin ve gıdada olmadığı için eksikliği genellikle rastlanan bir durumdur. İyot eksikliği durumunda iyotlu tuz ya da okyanus tuzu kullanılabilir.
İYOTUN SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
İyot eksikliği olması halinde kişilerin saçlarında dökülme, kırılma, cansızlaşma ve uzama sorunları ortaya çıkabilir. Yeteri kadar iyot alımında parlak, gür ve canlı saçlar elde edilmesi mümkündür. Ayrıca iyot eksikliği sebebiyle çıkan tiroid hormonunun bozulması da saçların dökülmesine sebep olabilir. İyot alımı ile bu durumların önüne geçmek mümkündür. İyotun dengeli alımı canlı ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar.
İYOTUN ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Vücuda yararlı olan her mineral ve vitaminin fazlası gibi iyotun da fazlası zararlı olabilir. İyotun fazlası tiroid hormonunun da fazla çalışmasına böylece hipertiroide sebep olabilir. Hipertiroid tiroid bezinden salgılanan hormonların fazla çalışması sonucu oluşan bir durumdur. Bu hormonun az ya da fazla çalışması vücudun işleyişinde de bozukluk ya da aksaklıklar olmasına neden olur. İyotun az alımında olduğu kadar fazla alımında da sorunlar çıkabileceği için alımının dengeli olması önemlidir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?