Kuduz olan 10 yaşındaki çocuktan acı haber geldi: Kuduz hastalığı Türkiye'nin gündeminde
Geçtiğimiz günlerde Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz şüphesi ile Ankara'ya sevk edilen 2 çocuktan M.E'ye (10) kuduz tanısı konulurken, P. E'nin (9) ise kuduz olmadığı belirlenmişti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, M.E'nin durumunun ciddiyetini koruduğunu belirterek, "Solunum cihazına bağlı olarak hastamız yoğun bakım ünitesinde izleniyor. Sağlık durumu olumsuz yönde. Kuduz hastalığı geliştikten sonra özel bir tedavisi yok, destekleyici tedavi uygulanıyor" demişti. Ancak 10 yaşındaki çocuktan acı haber geldi.
Kuduz; temas sonrasında uygulanacak yara bakım, aşı ve koruyucu serum gibi tedavilerle %100’e yakın önlenebilecek bir hastalık iken, önlemlerin alınmaması durumunda %100’e yakın ölüme neden olan bir hastalık. Geçtiğimiz günlerde Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz şüphesi ile Ankara'ya sevk edilen 2 çocuktan M.E'ye (10) kuduz tanısı konulurken, P. E'nin (9) ise kuduz olmadığı belirlenmişti.
M.E. (10) solda, P. E. (9) sağda
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, Hasan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Serap Sivri ve Sağlık Hizmetleri Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Özer, çocukların sağlık durumuna ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde basın mensuplarına açıklamada bulunmuş; Prof. Dr. Cengiz, "Çocuk buraya geldiğinde bilinci açıktı, belirtilerini bize kendisi söyledi. Kolunda uyuşma olduğunu, karnının ağrıdığını, sudan korktuğunu söyledi. Muayene bulguları normalken birkaç saat içinde hırçın, anlamsız davranışların görülmesi, kollarını kasması gibi bazı davranışları ortaya çıktı. Ondan sonra yoğun bakım ünitesine alındı. Çocuğun 3'üncü örneğinde tükürükte kuduz virüsü saptandı, tanı kesinleşti" demişti.
KÖPEK, 10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ISIRDIKTAN SONRA ÖLDÜ
Kuduz hastalığının geliştikten sonra özel bir tedavisinin olmadığını belirten Prof. Dr. Cengiz, destekleyici tedavi uyguladıklarını açıklamış, bu arada ısıran köpeğin de ölü olarak bulunduğu bilgisini vermişti. Prof. Dr. Cengiz'in verdiği bilgilere göre kuduz virüsünü taşıyan köpekler birini ısırdıktan 10 gün sonra ölüyor.
Bu sırada M. sakinleştirilerek uyutulmuş, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım ünitesinde izlenmeye devam etmişti. M'nin sağlık durumunun olumsuz yönde ilerlediğini belirten Prof. Dr. Cengiz, tüm yaşam desteğinin verildiğini belirtmişti. Ancak bugün küçük çocuktan acı haber geldi. 10 yaşındaki M.E, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
ÖLDÜRÜCÜ HASTALIĞIN GELİŞİM SÜRECİ
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, kuduz hakkında açıklamalarda bulundu.
KUDUZ NEDİR?
İnsanlık tarihinde uzun yıllardır hayvan ısırıkları ile ilişkili ensefalit (beyin enfeksiyonu) tanımlanmıştı. 19. Yüzyıl'da Pastör’ün kuduz virüsünü ve aşısını keşfetmesi enfeksiyon hastalıkları ve aşılama konusunda yeni bir dönemin başlangıcı kabul edilebilir.
Kuduz genellikle tükürüğünde kuduz virüsü olan yabani veya evcil hayvanın ısırması veya nadiren tırmalaması sonucunda açık yaradan dokuları, sonrasında sinirleri istila etmesi, sinirler boyunca da beyine yerleşmesi sonucunda meydana gelir. Beyine yerleşen virüs beyinde fonksiyon bozukluğuna neden olarak ölüme neden olur.
BELİRTİLER NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR: TEMAS NOKTASI BELİRTİNİN ORTAYA ÇIKMASINDA ETKİLİ!
"Kuduz, temas ile semptomların başlaması arasında geçen süre ısırılan bölgenin beyine uzaklığıyla doğru orantılıdır." açıklamasında bulunan Dr. Servet Öztürk, "Örneğin ayaktan travma alan birisinde semptomların meydana gelmesi 1-2 ay alabilirken, baş-boyun bölge ısırıklarında bu süre kısalır, birkaç günde semptomlar başlayabilir" diyor.
"Isırılmanın hemen sonrasında yara temizliği, bol sabunlu su ile yaranın yıkanması, aşı ve koruyucu immünglobulin uygulanması ile hastalık oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır." diyen Dr. Öztürk, "ancak kuduz olan bir vaka ile temas sonrasında (tırmalanma, ısırılma) yukarıda bahsedilen koruyucu işlemlerin uygulanmaması neticesinde ölüm neredeyse kaçınılmazdır." uyarısında bulunuyor.
TEMASTA BULUNAN KİŞİLER NELER YAPMALI?
Kuduz riskli temas, kuduz aşısı olup olmadığı kanıtlanamayan yabani veya evcil bir hayvan tarafından ısırılma ve tırmalanmaya maruz kalma olarak özetleniyor.
YARAYI OLUŞUR OLUŞMAZ UZUN SÜRE SU VE SABUNLA YIKAYIN!
Kuduz riskli temasa maruz kalan birey öncelikle yarasını 5-10 dakika bol su ve sabunla yıkamalıdır. Bu işlem yara içindeki varsa virüsün temizlenmesini en azından miktarını azaltmasını sağlayacaktır. Kuduz riskli temaslı hastanın ideal olarak en kısa zamanda yara bakımı, kuduz ve tetanoz profilaksilerinin uygulanması için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olur ise uygulanacak tedavilerin etkinliği o kadar başarılı olur.
"GENELLİKLE KÖPEK ISIRMASINDAN BULAŞIYOR"
Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz de "Ülkemizdeki kuduz vakalarının tamamına yakını köpek ısırması sonucu gerçekleşiyor. Burada önemli olan temastan sonra yaranın temizliğini yapmak." diyor ve kuduz hastalığı oluşum süreci ile yapılması gerekenleri anlatıyor.
"Hasta hayvan, tükürüğündeki mikropları kas içine bulaştırınca, kas içindeki sinirler boyu ilerleyerek omuriliğe, sonra beyne doğru gidiyor. Bulguların çıkması 1-3 ay kadar sürebiliyor. Önemli olan, kuduz virüsü sinir dokusuna daha girmeden oraya girişini engellemek. Bunun için çok iyi yara temizliği yapılması gerekiyor. Akan suda basınçlı olarak yaranın 10-15 dakika temizlenmesi gerekiyor. Bir alkol ile de temizliğin tamamlanması öneriliyor. Bundan sonra hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Özellikle yüze, beyne yakın yaralanmalar, parmaklardan olan ısırılmalar bizim için daha önemli."
‘HAYVANLARINIZIN KUDUZ AŞISINI İHMAL ETMEYİN’
Unutulmamalıdır ki kuduz, temas sonrasında uygulanacak yara bakım, aşı ve koruyucu serum gibi tedavilerle %100’e yakın önlenebilecek bir hastalık iken, önlemlerin alınmaması durumunda %100’e yakın ölüme neden olan bir hastalıktır. Aşılar kuduz hastalığında olduğu gibi en ucuz, insan ve toplum sağlığına en faydalı tıbbi işlemlerdir. Yaklaşık 200 sene önce ortalama insan yaşam süresi 30 iken günümüzde 80’leri geçmiştir. Bu artışta en büyük pay aşıların yaygın ve doğru kullanımına bağlı olduğu söylenebilir. Aşılama gereksinimleriniz için yaş, ek hastalık, yurtdışı seyahat gibi risklerinizi hekiminizle paylaşın.
Not: Evcil hayvanlarınızın kuduz aşısını ihmal etmeyin. Çünkü son 1 yılda kuduz aşısı yapılmış bir hayvan tarafından ısırılma durumunda hayvanın 10 gün izlemi yeterli olup hayvanda hastalık belirtisi olmaz ise aşılamaya gerek yoktur.
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor
- Dijital detoks beynin çürümesini engelliyor
- Aşırı spor kalbi kötü etkiliyor
- Yaş sınırı gittikçe düşüyor! Aniden atıp kalp krizine sebep oluyor, uzmanı Covid-19 aşısı detayına dikkat çekti!
- Uzmanı uyardı: Menopoz döneminde sıcak basma şikâyeti fazla olan kadınlar dikkat! Alzheimer riski olabilir…