Kulak tıkanıklığını giderecek 3 pratik yöntem
Genellikle basit bir problem olsa da kulak tıkanıklığı kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebliyor. Kulak tıkanıklığı genellikle kulak kiri veya dış kulaktaki yabancı cisimden kaynaklanıyor. Dış kulak ve orta kulak enfeksiyonları da kulakta tıkanmaya yol açabiliyor. Üst solunum enfeksiyonları, sinüzit gibi sorunlar da kulakta tıklanmaya yol açabiliyor. Herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanmayan, dış kulaktaki tıkanmalar için evde yapabileceklerinizi kulak burun boğaz uzmanından aşamaları ile öğrendik.
Kulak tıkanıklığının bireyin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Arslanhan, kulak tıkanıklığının nadiren altta yatan ciddi bir soruna işaret etiğini belirtiyor. KBB Uzmanı Op. Dr. Arslanhan kulak tıkanıklığında tedavinin nedene göre planlandığını belirtiyor.
KULAKTA TIKANMANIN CİDDİ NEDENLERİ DE VAR
Op. Dr. Murat Arslanhan, kulak tıkanıklığı eğer kulak kiri ve dış kulaktaki yabancı cisim gibi nedenlerden meydana gelmişse, doktor tarafından bu oluşumun dışarı çıkartılmasının sorunu ortadan kaldıracağını belirtiyor. Ancak enfeksiyonlarda durum farklı.
Dış veya orta kulak enfeksiyonunda ise öncelikle ilaç tedavisine başvurulur. Üst solunum yolları enfeksiyonu ile sinüzit gibi enfeksiyonlara bağlı tıkanmalarda yakınmaları gideren ve özellikle burnu açmaya yönelik ilaç tedavileri, gerekliyse antibiyotik verilir. Seröz otit sorunu (Orta kulakta sıvı toplanması) burun açıcı spreyler veya ilaçlara rağmen düzelmezse kulak zarındaki sıvı boşaltılır. Bazı kronik durumlarda uzun süreli çözüm için kulak zarına tüp de takılabilir. Sorun ani gelişen işitme kaybı ise anti viral ilaçlar ve kortizon tedavisine yönelinir. Cerrahi tedavi ise kitle ya da geniz eti nedeniyle gelişen kulak tıkanıklıklarında bir seçenek olarak gündeme gelebilir.
Tıkanıklık basit bir nedenden kaynaklanıyorsa, çözüm için yapmanız gerekenleri KBB Uzmanı Op. Dr. Arslanhan anlattı.
KULAĞA ZARAR VERMEDEN TIKANMAYI AÇMA YOLLARI
"Tıkalı kulağı açmak için bilinçsizce hareket etmenin kulağın daha çok tıkanmasına, hatta bu yanlış davranışlar tıkanan kulağın ciddi zedelenmelere maruz kalmasına neden olabilir” diyen Op. Dr. Murat Arslanhan, kulağa herhangi bir zarar vermeden açmak için pratik önerilerde bulundu:
1. KULAK KEPÇENİZİ HAREKET ETTİRİN
Eğer söz konusu olan duşta veya havuz gibi yerlerde dış kulak yoluna su kaçmasına bağlı bir tıkanıklık ise başı her iki yana doğru eğerek kulak kepçesini hareket ettirmek kulak tıkanıklığının düzelmesini sağlayabilir.
2. YUTKUNUN VE ESNEMEYE ÇALIŞIN
Östaki tüpü tıkanıklığı kulak tıkanıklığının en sık sebeplerinden biridir. Esnemek, sakız çiğnemek ve yutkunmak gibi hareketler östakinin açılıp kapanmasını sağlayarak kulak tıkanıklığını düzeltebilir.
3. SICAK DUŞ ALIN, BUHAR SOLUYUN
Sıcak duş ve buhar solumak, burun ile genizdeki mukusu inceltip akışkanlığını artırarak geniz ve burnun açılmasını sağlayabilir. Bu davranış östaki tıkanıklığını da gidereceğinden kulak tıkanıklığının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
KULAK TIKANMASINA KARŞI BUNLARA DİKKAT
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak da, kulak tıkanmasına karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.
- Duş, banyo sonrası kulağınızın dış bölümünü temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulayın ve kesinlikle nemli bırakmayın.
- Temizleme işlemi sırasında kulağınızı çok karıştırmayın. Bu işlem dış kulak yoluna hasar verebilir.
- Her ne amaçla olursa olsun, pamuklu kulak temizleme çubukları dahil herhangi bir cisimle kulakların içini karıştırmayın.
- Kulakların içine başparmağından daha ince bir nesne sokmayın.
- Temizliğine güvenilmeyen sularda yüzmeyin.
- Uzun süre suda kalmayın, yüzmek için klorlu sular yerine daha çok denizi tercih edin.
- Herhangi bir kulak tıkanıklığı, kulak kaşıntısı veya kulak ağrısı gelişmesi durumunda vakit geçirmeden kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurun.