Mevsimsel değişimle ortaya çıkıyor! 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat: Bu belirtileri görmezden gelmeyin
Mevsimsel değişimler genellikle kişilerin üzerinde doğrudan etkili olabiliyor. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yorgunluk, halsizlik, keyifsizlik gibi şikayetlerde artıyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, bahar yorgunluğuyla başa çıkma önerilerini Posta.com.tr okurlarına özel paylaştı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Bahar yorgunluğu, insanların bahar aylarında yaşadığı bir durumdur ve mevsim değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkar.
Kışın geçmesiyle birlikte, güneş ışığının artması, günlerin uzaması ve hava sıcaklıklarının artması gibi faktörlerle birlikte vücutta bazı değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin sonucunda bazı insanlar bahar yorgunluğu yaşayabilirler.
Mevsimlerin duygu durum, enerji, uyku, iştah ve bilişsel işlevlerimiz üzerinde etkisi olduğunu söyleyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, "Mevsimlerin duygu durum, enerji, uyku, iştah ve bilişsel işlevlerimiz üzerinde etkisi vardır. Uyku uyanıklık döngüsü, güneş ışığı ve melatonin salınımı ile ilişkilidir. Kış mevsiminden bahara geçişle birlikte gündüzler uzar ve güneş ışığından daha fazla yararlanırız, yine güneş ışığında artışla beraber melatonin salınımında baskılanma ve serotonin üretiminde artış görülür. Havaların ısınmasıyla birlikte testosteron ve östrojen üretiminde artış görülmektedir. Bahara geçişle birlikte görülen bu hormonal değişim ve adaptasyon süreci, bahar yorgunluğu belirtilerine neden olabilir" dedi.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE YORGUNLUK ŞİKAYETİ ARTIYOR
Baharın gelmesiyle birlikte artan vücut ısısının, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürdüğünü ve bu durumun da yorgun hissetmenize sebep olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Taha Can Tuman, "Havaların ısınması, nem oranlarında artışa neden olmakta, nemli hava nefes almayı zorlaştırarak derin nefes alıp verme ihtiyacı ve yorgunluğa neden olmaktadır. Bunun dışında bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de bahar yorgunluğuna katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Taha Can Tuman, bahar yorgunluğunun belirtilerini şöyle sıraladı;
- Enerji azlığı,
- Halsizlik,
- Bitkinlik,
- Yorgunluk,
- Keyifsizlik,
- Uyku miktarında artış,
- Sabahları uyanamama,
- Gün içinde uyku hali,
- Bedensel yakınmalar,
- İsteksizlik,
- İştah değişiklikleri,
- Dikkat dağınıklığı,
- Odaklanma güçlüğü,
- Konsantrasyon problemleri,
- Karar verme güçlüğü,
- Sinirlilik,
- Tahammülsüzlük
2 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!
Bu belirtilerin genellikle 2 hafta içerisinde düzelebileceğini söyleyen Doç. Dr. Taha Can Tuman, Eğer belirtiler iki haftadan uzun sürüyorsa, kişinin yaşam kalitesini ve işlevselliğini olumsuz etkiliyorsa mevsimsel depresyon açısından bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bazı depresyon hastalarında mevsimsel özellik olabileceğini ve bipolar bozukluk hastalarında mevsim geçişlerinin atakları tetikleyebileceğini unutmamalıyız." dedi.
Bahar yorgunluğunu hafifletmek için pek çok yöntem olduğunu söyleyen Doç. Dr. Taha Can Tuman, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
İşte uzmanından bahar yorgunluğuyla baş edebilmek için öneriler;
Özellikle açık havada günde 30- 45 dakika tempolu yürüyüş şeklinde düzenli egzersiz, serotonin ve endorfin düzeylerini arttırarak bahar yorgunluğu belirtileri ile başa çıkmada faydalı olacaktır.
Güneş ışığından daha fazla yararlanmak, açık havada yürüyüş yapmak, sabah uyandıktan sonra yarım saat kadar balkonda ya da pencere önünde oturmak, güneş ışığından daha fazla yararlanacak şekilde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, güneş ışığının serotonin ve D vitamini üretimini arttırıcı etkisiyle bahar yorgunluğu belirtilerine iyi gelecektir.
Uyku uyanıklık döngüsüne dikkat etmek, aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak, yatmadan 1-2 saat önce tablet, telefon ve bilgisayardan uzak durmak, cihazlarla gün içinde yarım saati geçecek şekilde uyumamak, sabah kalkar kalkmaz perdeyi açmak ve güneş ışığından yararlanmak bahar yorgunluğu belirtilerini azaltacaktır.
Düzenli beslenmek, özellikle vitamin ve mineral açısından zengin beslenmek, bol su içmek, taze sebze ve meyve tüketimi, karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, alkolden ve maddeden uzak durmak bahar yorgunluğuna iyi gelecektir.
Bunun dışında sosyalleşmek, sevdiklerimizle vakit geçirmek, pozitif olmak, nefes, gevşeme ve stres azaltıcı farkındalık egzersizleri bahar yorgunluğu ile baş etmede faydalı olacaktır.