Probiyotik içeren besinler nelerdir? En çok probiyotik hangi gıdalarda var?
İnsan vücudunda milyonlarca mikroorganizma yaşamaktadır. Bu mikroorganizmaların birçoğu özellikle bağırsaklarda bulunurlar. Bakteri diye adlandırılan bu organizmaların, insanı hasta eden türlerin aksine, vücuda yararlı birçok faydaları bulunmaktadır. Vücuda faydalı bu bakteri ve organizmalar probiyotikler olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeple probiyotikli besinler fazlasıyla merak edilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Probiyotik, insan sağlığına olumlu katkıları olan, vücudun özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini dengeleyen bakteri organizmasıdır. Bu organizmalar, vücutta kendi kendine üretilebileceği gibi dışardan alınan takviyelerle de desteklenmektedir.
Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Probiyotikler, birçok besinde bulunmaktadır. Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, probiyotik dengesini korumaya yardımcı olur.
Fermente besinler
- Yoğurt
- Ayran
- Kefir
- Peynir
- Boza
- Sirke
- Tarhana
- Keçi sütü
- Şalgam
Bu besinler, probiyotik oranı bakımından oldukça zengindir.
Probiyotik Faydaları Nelerdir?
Probiyotik, boşaltım başta olmak üzere vücuttaki birçok sistem üzerinde fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan başlıcaları şunlardır:
Bağırsak sorunlarına fayda sağlayan probiyotik, kolay dışkılama, düzenli bağırsak hareketleri gibi eylemleri düzene koymaya yardımcıdır.
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan probiyotik, reflü, gastrit gibi mide sorunlarının tedavisine kolaylık sağlar.
Mide ve bağırsak gazları için doğal antibiyotik görevi görür.
Probiyotik, bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar.
Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
Özellikle laktoz intoleransı olan insanlar için tüketilmesi önerilmektedir.
Egzama, döküntü gibi cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
Probiyotik, IBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) rahatsızlığı olanlar için, tedaviye yardımcı ve destekleyici rol oynar.
Yeterli probiyotik dengesi, ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur. Depresyon, panik atak gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
En Çok Probiyotik Hangi Gıdalarda Var?
Yoğurt: Mayalama yöntemi ile elde edilen yoğurt, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Yoğurt, probiyotik miktarı en yüksek olan besinler arasında ilk sırada gelmektedir.
Turşu: Fermente besinlerden olan turşu, probiyotik bakımından zengin bir besindir. Fermantasyon sırasında açığa çıkan yararlı bakteriler, probiyotik olarak insan sağlığına yarar sağlamaktadır.
Kefir: Fermente besinlere bir diğer örnek olan kefir hem probiyotik hem de probiyotik mayası açısından oldukça yüksek bir besindir. Sütün fermente hali olan kefir hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek çeşididir.
Tarhana: Anadolu’nun tarihsel besini tarhana, en çok probiyotik barındıran gıda sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle bebeklerin tüketmesi gereken temel gıdalar arasında bulunmaktadır. Tarhana hem probiyotik bakteriler hem de vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir.
Üzüm Sirkesi: Üzüm sirkesi, oldukça güçlü bir probiyotiktir. Ortalama 1 kaşık üzüm sirkesi, dışardan alınan bir probiyotik takviyesine oranla daha zengin ögeler barındırmaktadır. Mide rahatsızlığı olanlar için dikkatli tüketilmesi gereken üzüm sirkesi, probiyotik oranı bakımından çok zengindir.
Probiyotik Bulunan Organlar Nelerdir?
Vücutta yer alan yararlı bakteriler, sistemler üzerinde oldukça faydalı olmaktadır. Probiyotik bulunan organlar da vücudun temel yaşam desteği sunan organlarıdır. Bu da probiyotik dengesinin ne kadar önemli olduğunu ispatlamaktadır. Probiyotik bulunan organlar;
- Bağırsaklar
- Akciğerler
- İdrar Yolu
- Vajina
- Deri
Şeklinde özetlenebilir. Bununla birlikte probiyotiklerin vücutta; eklem yerleri, cilt, ağız, burun gibi yerlerde de bulunduğu bilinmektedir.
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor
- Dijital detoks beynin çürümesini engelliyor
- Aşırı spor kalbi kötü etkiliyor
- Yaş sınırı gittikçe düşüyor! Aniden atıp kalp krizine sebep oluyor, uzmanı Covid-19 aşısı detayına dikkat çekti!