Beden SağlığıÜlkede okulları tatil ettirdi, Türkiye'de durum nasıl? 'Kırmızı göz 'de 14 gün detayına dikkat!

Ülkede okulları tatil ettirdi, Türkiye'de durum nasıl? 'Kırmızı göz 'de 14 gün detayına dikkat!

Paylaş
Ülkede okulları tatil ettirdi, Türkiye'de durum nasıl? 'Kırmızı göz 'de 14 gün detayına dikkat!

Koronavirüs salgını hala dünyayı etkisi altında tutarken, Pakistan'da yeni bir salgın daha baş gösterdi. Pakistan’ın Pencap eyaletinde şu ana kadar bulaşıcı "kırmızı göz" (konjonktivit) hastalığına yakalananların sayısı 86 bin 133'e yükseldi. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın kırmızı göz salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Serpil Dokurel/Posta.com.tr| Pakistan'ın çeşitli eyaletlerinde bulaşıcı "kırmızı göz" hastalığına yakalananların sayısı giderek artıyor. Pencap Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre,  şimdiye kadar bulaşıcı göz iltihabı hastalığına yakalananların sayısı 86 bin 133 oldu.

Haberin Devamı

SON BİR HAFTADA PENCAP’TA 40 BİNİN ÜZERİNDE VAKA RAPOR EDİLDİ

Pencap eyaleti geçici hükümet Başbakanı Muhsin Raza Nakvi, söz konusu hastalık nedeniyle özel ve devlet okullarında eğitime ara verildiğini belirtti.

Öte yandan Hayber Pahtunhva eyaletinde de "kırmızı göz" hastalığına yakalananların sayısı 16 olarak açıklandı. Git gide büyüyen kırmızı göz hastalığının ne olduğu ve ülkemizde görülüp görülmediği de insanlar tarafından merak ediliyor. 

Halk arasında ‘’kırmızı göz hastalığı’’ olarak da bilinen konjonktivit, gözün beyaz ve şeffaf bölümünü ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakanın (konjonktivanın) iltihaplanmasıdır diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Haberin Devamı

Bir veya her iki gözde de konjonktivit olabilir diyen Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın,  kırmızı göz hastalığının en sık nedeni virüsler ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar olduğunu ifade etti. Günaydın, "Özellikle viral konjonktivitler oldukça bulaşıcıdır. Viral konjonktivitler içinde de özellikle ‘’adenoviral konjonktivit’’ler sıkça görünür. Muhtemelen Pakistan’ da görülen salgın da viral kaynaklıdır" dedi.

TÜRKİYE'DE ARA SIRA ORTAYA ÇIKAN BİR VİRÜS

Doç. Dr. Günaydın, "Ülkemizde de ara ara görülebilen bu tür salgınlar oluyor. Ancak Pakistan da bugünlerde görülen, olağandan daha büyük bir salgın olduğu anlaşılıyor" dedi.

MİKROP BULAŞTIĞI YERDE HAFTALARCA KALABİLİYOR!

Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, viral konjonktivitlerin özellikle Adenoviral konjonktivitlerin çok bulaşıcı olduğunu ve çok kolay bir şekilde yayıldığını belirtiyor. Bunun nedenini ise virüsün bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabilmesi olduğunu belirtiyor.

“Virüsün bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabilmesi sebebiyle insanlara bulaşma ihtimali artmaktadır, havadan da bulaş mümkün olabilir ve virüse yakalanan kişi, belirti vermeden önce virüsü yaymaya başlayabilir. Virüsle temas sonrası yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Takip eden 2 hafta boyunca da kişinin virüs bulaştırıcılığı devam eder. Virüsün bulaşması sıklıkla gözyaşıyla temasla olur. Bu nedenle eller gözle temas ettirilmemelidir ve sıkça yıkanmalıdır. Yıkanan eller tek kullanımlık kağıt havluyla iyice kurulanmalıdır. Ayrıca çatal, kaşık, havlu gibi eşyaların ortak kullanımıyla da bulaşabilir. Çevrede hasta birisi varsa onun eşyaları, örneğin makyaj malzemeleri, havlu gibi kişisel eşyaları asla kullanılmamalıdır.” 

Haberin Devamı


KORUMANIN TEK ÇARESİ DEZENFEKTE YÖNTEMLERİ!

Uzman Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın virüsten korumanın  yöntemlerini sıraladı:

  • Virüsün bulaşması sıklıkla göz yaşıyla temasla olur. 
  • Bu nedenle eller gözle temas ettirilmemelidir ve sıkça yıkanmalıdır.
  • Yıkanan eller tek kullanımlık kağıt havluyla iyice kurulanmalıdır. Ayrıca çatal, kaşık, havlu gibi eşyaların ortak kullanımıyla da bulaşabilir.
  • Çevrede hasta birisi varsa onun eşyaları, örneğin makyaj malzemeleri, havlu gibi kişisel eşyaları asla kullanılmamalıdır. 
  • Ayrıca hastanın, hastalığı başka kişilere bulaştırmaması için hastalığı geçene kadar yakın temaslardan kaçınması gerekir.
  • Sık ve ortak kullanılan yüzeylerin dezenfeksiyonu da virusun yayılması önlenebilir.

Adenovirus enfeksiyonları veya konjonktivit, çocuklarda da yaygın görülür ve çok bulaşıcıdır. Çocuklar genellikle okullarda, oyun alanlarında veya gruplar halinde bulunan yerlerde enfeksiyona yakalanabilirler. Çocuklarının hijyen kurallarına uyması ve ellerini gözlerine sürmemesi önerilmektedir. Ayrıca, hasta olan çocukların evde kalması, diğer çocukların enfeksiyona yakalanmasını önlemek için evde kalması önemlidir. 

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın hastalığın tipik belirtilerini tek tek sıralıyor; 

  • Bir veya her iki gözde kızarıklık
  • Göz kapaklarında şişme
  • Tek ya da her iki gözde kaşıntı
  • Gözlerde sulanma
  • Gözün içinde bir şey varmış gibi gözleri ovuşturma isteği
  • Çapak oluşturabilen ve sabahları gözleri açmayı engelleyebilen akıntı
  • Işığa duyarlılık olmasıdır. Güneş ışınlarından gözün korunması için UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir. 


KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uzman kırmızı göz hastalığını viral kaynaklı ise çoğu hastada 1-2 hafta kendiliğinden geçtiğini belirtiyor. Ancak bulaşma ihtimalinin yüksek olması ve hastanın normal hayata ve günlük işlerine dönebilmesi için tedavi edilmesi gerektiğine de vurgu yapıyor.  

Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, adenoviral konjonktivit tedavileri hakkında bilgi veriyor:

Haberin Devamı


• Antiviral damla veya jel tedavisi: Adenoviral enfeksiyonların hızlı iyileşmesini sağlamak için kullanılır.

• Antibiyotikli damlalar: Gözde ikincil enfeksiyonların önlenmesi amacıyla kullanılır. 

• Povidon iodin içeren göz damlaları: Antiviral etkileri nedeniyle damla şeklinde hazırlanarak göz doktoru tarafından hastanede hazırlanarak kısa süreli olarak kullanılabilir.

• Gözyaşı damlaları: Gözdeki rahatsızlık hissini azaltmak ve göz yüzeyini nemlendirme amacıyla kullanılır.

• Ilık kompres uygulaması: Göz kapaklarındaki ödemi azaltmak ve gözü sakinleştirmek amacıyla kullanılır.