Tetanoz nedir, neden olur? Tetanoz hastalığı türleri nelerdir, belirtileri nelerdir?
Sertlik ilk etapta çenede başladığı ve çenenin kilitlenmesi ile kendini gösterdiği için kilit çene olarak da adlandırılan tetanoz, boyun ve çene kaslarınızın kilitlenmesine neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Vücudunuzun her yerinde kas spazmları olabilir. Tetanoz, Clostridium tetani adlı ortamda bulunan bir bakteri cildinizdeki bir çatlaktan vücudunuza girdiğinde ortaya çıkar. İşte, tetanoz hastalığının türleri, belirtileri ve nedenleri hakkında merak edilenler.
Tetanoz (kilit çene) tedavisi, durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Ancak tetanozunuz varsa, acil tıbbi bakıma ihtiyacınız var demektir.
TETANOZ NEDİR?
Tetanoz ("teh-tuh-nuhs" olarak telaffuz edilir) sinir sisteminizi etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bakteriler vücudunuza girdiğinde, ağrılı kas kasılmalarına neden olan bir zehir (toksin) oluştururlar. Tetanoz, boyun ve çene kaslarınızın kilitlenmesine neden olduğu için genellikle kilitli çene olarak adlandırılır. Bir aşı tetanozu önleyebilir.
TETANOZ HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Herkes tetanoz alabilir, ancak hastalık yaygın aşılama programları olmayan gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır. Bu ülkelerde, tetanoz tipik olarak yeni doğan bebeklerde ve aşılanmamış doğum ebeveynlerinde görülür. Tetanoz ayrıca sıcak iklimlerde, çiftliklerde ve doğumda erkek olarak atanan kişilerde daha sık görülür.
Clostridium tetani adı verilen bir bakteri türü tetanoza neden olur. Bu bakterilerin sporları toprakta, tozda ve gübrede bulunur. Sporlar cildinizdeki çatlaklardan vücudunuza girer. Sporlar vücudunuza girdikten sonra aktif bakteri haline gelirler. Bakteriler vücudunuza yayılır ve tetanoz toksini adı verilen bir zehir oluşturur. Bu zehir, omuriliğinizden kaslarınıza giden sinir sinyallerini engeller. Bu şiddetli kas spazmlarına neden olur. Spazmlar o kadar güçlü olabilir ki kaslarınızı yırtabilir veya omurga kırıklarına neden olabilir.
Tetanoz bakterileri vücudunuza en çok derin kesikler veya delinme yaraları yoluyla girer. Bu, paslı bir çiviye basmayı veya tahta veya metal bir kıymık almayı içerir.
BAKTERİLERİN VÜCUDUNUZA GİRMESİNİN DİĞER YOLLARI;
- Yanıklar
- Açıkta kalan kırık kemikler
- Ezilme yaralanmaları
- Böcek ısırıkları ve köpek ısırıkları
- Enfekte şırıngaların kullanılması
- Cerrahi işlemler
- Diş enfeksiyonlar
TETANOZ HASTALIĞI TÜRLERİ NELERDİR?
Klinik özelliklere dayanarak, dört ana tetanoz türü vardır. Bunlar;
- 1. Genelleştirilmiş tetanoz
- 2. Yenidoğan tetanozu
- 3. Lokalize tetanoz
- 4. Serebral tetanoz'dur.
Tetanoz tedavi edilemez. Semptomlar geliştirdikten sonra, hastalığın seyrini sürdürmesi gerekir. Ancak uygun tedavi, semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
TETANOZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tetanoz enfeksiyonunun erken belirtileri arasında baş ağrısı ve çenenizdeki kas spazmları bulunur. Tetanoz genellikle çene krampı olarak adlandırılır, çünkü bu durumun erken belirtilerinden biri çene kramplarıdır. Çene kaslarınız sıkışabilir. Bu, ağzınızı açmanızı zorlaştırır. Diğer semptomlar:
- Yutma veya nefes almada zorluk,
- Salya,
- Boyun kas sertliği,
- Mide, sırt, kollar ve bacaklarda kas spazmları,
- Nöbetler,
- Ateş ve terleme,
- Yüksek tansiyon,
- Hızlı kalp atış hızı,
- Kontrolsüz işeme (idrara çıkma) ve kaka yapma (dışkılama)'dır.
Tetanoz semptomları geliştiğinde, hastalığın seyrini sürdürmesi iki ila üç hafta sürebilir. Uygun tedavi ile çoğu insan iyileşir. Ancak tetanozdan tamamen kurtulmak mümkün olmayabilir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?