Beden SağlığıTüp bebek tedavisi olan erkekler nasıl beslenmeli?

Tüp bebek tedavisi olan erkekler nasıl beslenmeli?

Paylaş
Tüp bebek tedavisi olan erkekler nasıl beslenmeli?

Tüp bebek tedavisinde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek, başarılı sonuca ulaşmada etkili olan faktörlerden biridir. Hem kadın hem de erkek üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde önemli etkileri olan doğru beslenme alışkanlıkları tedavi sürecinde elde edilecek embriyoların tutunma şansı yüksek, sağlıklı embriyolar olmasına katkı sağlamaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Tüp bebek tedavisi olan çiftlerde erkeklerin özellikle organik yollarla elde edilmiş olan nar ekşisi, pekmez ve bal gibi gıdaları beslenme rutinlerinden eksik etmemesi gerekir. Sperm kalitesini artırmak için fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketilmesi; protein alımını desteklemek için de nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller ile işlenmemiş sağlıklı kırmızı ve beyaz etlerin beslenme programına eklenmesi faydalı olacaktır. Çörek otu, çörek otu yağı, ısırgan otu da sperm sayısını ve kalitesini artırdığı için tedavi sürecinde kullanılmasını önerdiğimiz bitkiler arasındadır. Buna karşılık trans yağ içeren besinler, paketlenmiş gıdalar, asitli içeceklerden uzak durulmalı ve sperm hücreleri üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olan sigara-alkol kullanımından kesinlikle vazgeçilmelidir” dedi.

Çocuk sahibi olma hayaliyle tüp bebek tedavisi planlayan çiftlerin tedavi sürecinde bazı konularda hassasiyetle dikkatli olmaları gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde öncelikle herkes tarafından kabul edilen ve uzmanlarca tavsiye edilen sağlıklı beslenme programlarına geçiş yapmak atılacak ilk adımlardan biri olmalıdır. Tedavi sürecinde olan erkeklerde sperm hücrelerinin kalitesi, hareketliliği ve canlılığı üzerinde olumlu etkileri olan gıdalar tercih edilip; sağlığa zararlı olduğu bilinen besinleri beslenme rutininden çıkarmak gerekir diye konuşan Prof. Dr. Bülent Erol; “Tüm sebze-meyvelerin mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle turunçgiller, havuç, soğan ve sarımsak, yeşil elma, limon, yeşil yapraklı sebzeler beslenme programından eksik edilmemesi gereken faydalı besinlerdir. Bu sebze ve meyvelerin olabildiğince doğal yollarla üretilmiş olması da büyük önem taşır. İşlenmemiş ve katkı maddelerine maruz kalmamış sebze ve meyveler hem haşlanarak hem de çiğ olarak tüketilebilir. Kuruyemişler de sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazları arasında yer alır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan kuruyemişler özellikle mineraller açısından vücudun en büyük destekçisidir. Mineral alımı genel vücut sağlığı ve üreme sağlığı üzerinde kritik önem taşır. Dolayısı ile fındık, fıstık, badem, ceviz gibi demir minerali bakımından oldukça zengin olan kuruyemişlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra protein alımını desteklemek için nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller ile işlenmemiş sağlıklı kırmızı ve beyaz etler de beslenme programına dahil edilmelidir. Sağlıklı ve organik yollarla elde edilmiş olan nar ekşisi, pekmez ve bal türleri de çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin beslenme rutininden eksik etmemesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır” şeklinde ifade etti.

Haberin Devamı

 

ÇÖREK OTU YAĞI, ISIRGAN OTU SPERM SAYISI VE KALİTESİNİ ARTIRMAYA YARDIMCI OLMAKTADIR


Su tüketimi vücudun dengesi ve sağlığı için en önemli faktörler arasında yer aldığından, üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde de oldukça etkilidir. Bu sebeple tedavi sürecinde gün içerisinde en az 2,5- 3 litre su tüketilmesi dikkat edilmesi gereken kuralların başında gelir diye belirten Prof. Dr. Bülent Erol; “Süt ve süt ürünleri de beslenme programında olması gereken en önemli besin kaynakları arasındadır. Özellikle sindirim sistemini destekleyen yoğurt ve kefir gibi gıdaların alımına özen gösterilmeli, mümkünse bu besinler evde mayalanarak tüketilmelidir. Yağ seçimi konusunda ise sağlıklı yağ alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle margarin ve rafine yağ gibi sağlıksız yağlardan uzak durarak, bunun yerine zeytinyağı ve tereyağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Zerdeçal, kimyon, zencefil, keklik otu gibi yüksek antioksidan özelliği olan baharatları kullanmak da erkek üreme sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Ayrıca çörek otu ve ısırgan otu da sperm sayısını ve kalitesini artırdığı için tedavi sürecinde tüketilmesini önerdiğimiz bitkiler arasındadır. Sperm sayısının azaldığı ya da olmadığı, sperm kalitesinin bozulduğu, hareketin ve morfolojinin bozulduğu hastalarda ısırgan otunu, çörek otunu veya çörek otu yağının kullanılmasını önermekteyiz. Bunlara ek olarak probiyotikler bakımından oldukça zengin olan turşu çeşitleri de beslenme programına eklenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta raflarda hazır olarak yer alan turşular yerine ev yapımı olan turşuları tercih etmek olacaktır. Tedavi sürecinde kritik önem taşıyan hususlardan biri de D vitamini alımıdır. Gün içerisinde en az 10 dakika gün ışığı alarak D vitamini desteği alınabilir ya da tedaviyi yürüten doktorun önerisiyle D vitamini takviyesi kullanılabilir” dedi.

Haberin Devamı

 

TEDAVİ SÜRECİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR NELERDİR?


Tüp bebek tedavisi sırasında uzak durulması gereken gıdalar, genel olarak sağlığa zararlı olduğu bilinen yiyecek ve içeceklerdir. Sağlığa zararlı olan tüm gıdalar vücudun genel sağlık ve dengesi üzerinde olumsuzluk yarattığı için bu gıdaların tüketimi üreme hücrelerinin kalitesi ve sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Sperm hücrelerinin kalitesini düşürdüğü kanıtlanmış olan gıdaları beslenme rutininden çıkarmak daha sağlıklı bir hayat sürerek tedavi sürecini desteklemeye yardımcı olacaktır diye uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bülent Erol; “Yağ-şeker ve tuz oranı yüksek olan besinler, paketlenmiş hazır gıdalar, işlem görmüş olan konserveler, kola- gazoz gibi asitli içecekler, hazır meyve suları, cips- bisküvi- çikolata gibi hazır gıdalar ve türevleri tüp bebek tedavisi gören erkeklerin tüketmemesi gereken besinler olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra sigara-alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar mevcutsa en kısa sürede bırakılması gerekmektedir. Beslenme programı ve zararlı alışkanlıkların dışında stres faktörü de üreme hücresinin kalitesi konusunda oldukça etkilidir. Olumsuz yaşam koşulları ve bu koşullar içerisinde sık sık oluşan stres, üreme hücrelerinin kalitesini ve sağlığını negatif yönde etkileyebilir. Bu nedenle gün içerisinde olabildiğince stresten uzak durmaya gayret etmek, mümkünse çeşitli meditasyon etkinlikleri ile nefes egzersizleri yaparak stresi vücuttan uzaklaştırmak tedavi sürecinde atılacak etkili adımlardan biri olacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı